Mondo News

LEGEA ”BIG BROTHER”, declarata NECONSTITUTIONALA

Marti, 08 Iulie 2014 16:37
Scris de: Ioana Alexandra
LEGEA ”BIG BROTHER”, declarata NECONSTITUTIONALA

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Legea 82/2012, care este cunoscuta drept LEGEA ”BIG BROTHER” si care obliga furnizorii de telefonie si internet sa retina date ale abonatilor, este NECONSTITUTIONALA, hotararea fiind luata in unanimitate.

Conform unui comunicat al institutiei, cu unanimitate de voturi, Curtea ”a admis exceptia de NECONSTITUTIONALITATE si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt NECONSTITUTIONALE”.

Decizia Curtii Constitutionale vine in urma ridicarii in instanta a exceptiei de NECONSTITUTIONALITATE.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala.

Citeste si: Legea BIG BROTHER, declarata invalida de Curtea Europeana de Justitie

Potrivit Constitutiei, ”dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in 12 iunie 2012, Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca “Legea Big Brother”.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de sase luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

Citeste si: Legea Big Brother ar putea aduce sanctiuni pentru Romania

Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.

Legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

Sursa foto: apador.org


Un comentariu

  1. Bulgaru
    Reply

    Normal ca e neconstitutionala, dar e bine ca s-a pronuntat si CCR in aceasta privinta. Sa vedem ce spune Comisia Europeana.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

rusia, moscova, batmobil, replica, video Rusia. Poliția din Moscova a ridicat din centrul orașului un Batmobil! Video


bebelus, brazilia, foto, bebelus incruntat, medic, nastere Un bebeluș este faimos pentru modul în care s-a încruntat la fotograf imediat după naștere! Foto în articol


gigi becali, sex, fcsb, presa internationala, jucatori Gigi Becali iar a ajuns în presa din toată lumea! Declarația sa face înconjurul lumii


an bisect, calendar, traditii, curiozitati, 29 februarie Curiozități interesante despre anul bisect și ziua de 29 februarie! 13 la număr…