Mondo News

Curiozități interesante despre anul bisect și ziua de 29 februarie! 13 la număr…

Sambata, 29 Februarie 2020 13:30
Scris de: Vlad Economu
Curiozități interesante despre anul bisect și ziua de 29 februarie! 13 la număr…

La fiecare patru ani, februarie câștigă o zi în plus. Acest lucru de întâmplă pentru a ține „în frâu” calendarul, dar ziua de 29 februarie a dat naștere unor tradiții interesante. Iată câteva curiozități despre anul bisect și o serie de amănunte surprinzătoare despre ziua extra pe care o trăim doar o dată la patru ani.

1. Este vorba despre Soare

Pământul are nevoie de 365 de zile, cinci ore, 48 de minute și 45 de secunde pentru a se roti o dată în jurul Soarelui. Cu toate acestea, calendarul gregorian (pe care îl întrebuințăm azi) are doar 365 de zile, așa că, dacă nu am adăuga o zi suplimentară în mai scurtă lună, la fiecare patru ani, am pierde aproape șase ore pe an. După doar un secol, calendarul nostru ar fi desincronizat cu aproximativ 24 de zile.

2. Cezar și Papa

Iulius Cezar a introdus în calendar anul bisect în jurul anului 46 î.Hr., dar calendarul său iulian avea o singură regulă: orice an divizibil uniform cu patru ar fi un an bisect. Această regulă a creat prea mulți ani bisecți, dar calculele matematice au rămas aceleași până când Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, mai bine de 1.500 de ani mai târziu.

3. Nu este doar o dată la patru ani

Conceptul lui Cezar nu era rău, dar matematica folosită era puțin greșită; ziua în plus din patru în patru ani a fost o corecție prea mare. Drept urmare, este bisect fiecare an divizibil cu patru, dar, în plus, anii seculari (cei care se termină în 00) trebuie să fie divizibili și cu 400. Așadar, anul 2.000 a fost un an bisect, dar anii 1.700, 1.800 și 1.900 nu au fost.

4. Pune-i întrebarea!

În Occident, conform tradiției, se cuvine ca o femeie să-i ceară „mâna” unui bărbat pe 29 februarie. Obiceiul a fost atribuit diferitelor personaje istorice, inclusiv Sfintei Bridget, despre care se spune că s-a plâns Sfântului Patrick că femeile trebuie să aștepte prea mult ca să fie cerute în căsătorie. Drept răspuns, Sfântul Patrick a pus la dispoziția femeilor o zi în care ele să își ceară iubiții în căsătorie.

5. O zi care nu exista din punct de vedere legal

O altă poveste susține că regina Margareta a Scoției a adoptat o lege care stabilea amenzi pentru bărbații care respingeau propunerile de căsătorie primite de la femei într-un an bisect. Se crede că tradiția s-a născut în perioada în care 29 februarie încă nu era recunoscută de legea engleză; dacă ziua nu avea statut juridic, puteau și bărbații să încalce convenția căsătoriei.

6. Dar poate exista o amendă pentru neacceptare

Există și alte tradiții care taxează răspunsul negativ. Dacă un bărbat nu acceptă propunerea făcută în an bisect, asta îl va costa. În Danemarca, un bărbat care refuză propunerea făcută de o femeie pe 29 februarie trebuie să îi ofere acesteia câteva perechi de mănuși. În Finlanda, un bărbat neinteresat trebuie să-i ofere drept despăgubire femeii care i-a propus căsătoria o cantitate de material suficientă pentru a-și face o fustă.

7. Este o zi proastă pentru afacerile cu nunți

În aceste condiții, nu este surprinzător că, anii bisecți pot fi dezastruoși și pentru afacerile nupțiale. Unul din cinci cupluri logodite din Grecia evită să-și lege destinele într-un an bisect. De ce? Pentru că localnicii cred că aduce ghinion.

8. Există o capitală a anilor bisecți

Orașele înfrățite Anthony (din Texas) și Anthony (din New Mexico) s-au autoproclamat capitale mondiale ale anului bisect. Organizează un festival de patru zile care include o petrecere uriașă în cinstea tuturor celor născuți într-un an bisect și care dovedesc acest lucru cu un act de identitate.

9. Oamenii născuți pe 29 februarie

Cei mai mulți dintre oamenii născuți pe 29 februarie nu așteaptă să-și sărbătorească ziua de naștere la fiecare patru ani. De obicei, suflă în lumânări pe 28 februarie sau pe 1 martie. Potrivit History.com, aproximativ 4.1 milioane de oameni din întreaga lume s-au născut pe 29 februarie, iar șansele de a avea această zi de naștere sunt de 1 la 1.460.

10. Copii care înregistrează recorduri

Conform Cărții Recordurilor Guinness, singurul exemplu verificat al unei familii care a produs trei generații consecutive născute pe 29 februarie aparține familiei Keogh. Peter Anthony Keogh s-a născut în Irlanda pe 29 februarie 1940. Fiul său, Peter Eric, s-a născut în Marea Britanie pe 29 februarie 1964, iar nepoata sa, Bethany Wealth, s-a născut în Marea Britanie în 1996.

11. Persoane faimoase născute pe 29 februarie

Printre oamenii celebri născuți pe 29 februarie se numără compozitorul Gioacchino Rossini, Tony Robbins, autor de cărți de dezvoltare personală, muzicianul de jazz Jimmy Dorsey, actorii Dennis Farina și Antonio Sabato Jr. și rapperul/actorul Ja Rule, pentru a numi câțiva dintre ei.

12. Proverbe despre anul bisect

Există o mulțime de proverbe despre anul bisect. În Scoția, se consideră că anul bisect este rău pentru animale, motiv pentru care scoțienii spun că „anul bisect e un an prost pentru oi”. În Italia, se spune „anno bisesto, anno funesto”, care înseamnă „an bisect, an care aduce nenorociri”.

13. Există chiar și un club al anului bisect

The Honor Society of Leap Year Day Babies este un club pentru persoanele născute pe 29 februarie. fac parte din club peste 11.000 de oameni din întreaga lume. Scopul grupului este de a-i ajuta pe oamenii născuți pe 29 februarie să intre în contact unii cu ceilalți.

Sursa text: incredibilia.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”


samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video


coronavirus, pandemie, bill gates, plan, trei pasi, lideri mondiali, propunere, epidemie oprita Cum poate fi învinsă pandemia de coronavirus în trei paşi? Planul pe care îl propune Bill Gates liderilor mondiali


pandemie, coronavirus, covid-19, analiza, scenarii, bbc, Când s-ar putea termina pandemia de coronavirus. Trei scenarii analizate de BBC