Mondo News

Recalculare pensii: Pensiile recalculate vor fi date din ianuarie, restantele din martie

Miercuri, 08 Ianuarie 2014 13:41
Scris de: Iulia Cristina
Recalculare pensii: Pensiile recalculate vor fi date din ianuarie, restantele din martie

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a explicat ca pensiile recalculate in urma deciziei date de Curtea Constitutionala (CCR) vor fi primite incepand cu luna ianuarie, iar restantele vor fi acordate cel mai probabil in luna martie.

Peste 220.000 de pensionari vor primi incepand cu luna ianuarie pensiile recalculate, a mai precizat Mariana Campeanu. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, pensiile acordate in perioada 2011 – 2013 vor fi recalculate in baza unor indici de corectie de 1,12 si, respectiv 1,7, iar drepturile de pensie rezultate in urma aplicarii acestor indici se cuvin incepand cu data de 7 noiembrie 2013.

“As putea sa dau o veste buna in aceasta seara si anume ca in majoritate am terminat cu aplicarea deciziei Curtii Constitutionale pentru 220.000 de pensionari si incepand cu luna ianuarie ei isi vor primi pensiile recalculate cu indicele respectiv. Problema va fi cu restantele care trebuie date, pe care probabil ca le vom da in luna martie, pentru ca acolo este un proces mai laborios de calcul”, a spus ministrul, la Romania TV.

Incepand din ianuarie, pensiile vor fi ajustate atat cu valoarea punctului de pensie majorat, cat si cu indicele de corectie, a mai spus ministrul Muncii.

“Restantele vor fi primite, probabil, in luna martie. Daca vom termina mai devreme, cum s-a terminat si acum, sigur ca o vom face la timpul potrivit”, a subliniat Campeanu.

La data de 6 noiembrie 2013, Curtea Constitutionala a Romaniei a aratat ca dispozitii ale OUG nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale, deoarece au efecte retroactive evidente, contrare prevederilor Constitutiei. Decizia Curtii a fost publicata in Monitorul Oficial in 7 decembrie.

Prevederile OUG 1/2013 declarate neconstitutionale stabilesc: ‘(2) Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. (3) in situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta’.

La 6 noiembrie 2013, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca pensionarii din ultimii aproape trei ani vor primi bani in plus, in conditiile in care coeficientii aferenti anilor 2011 si 2012 sunt mai mari decat cei din 2013.

”Pentru o persoana care a depus dosarul in ianuarie 2011 se vede care este punctajul mediu anual, se inmulteste cu coeficientul si rezulta o pensie. Aceasta se compara cu cea care s-a calculat cand s-a acordat coeficientul 1,06 si diferenta o sa i se acorde. Se vor da bani inapoi, iar pensiile vor creste in functie de punctajul fiecarui dosar’, a precizat ministrul Muncii si a adaugat ca pensionarul ‘in functie de suma pe care a primit-o, va primi diferenta. Daca a primit 40 de lei in plus in 2013 cand s-a acordat pentru prima data acest coeficient de corectie, va mai primi inca 40 de lei”, a spus ea.

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2014 prevede suma de 219,567 milioane lei in vederea platii drepturilor rezultate din aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 437/2013 privind recalcularea pensiilor acordate in perioada 2011 – 2013, potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).

Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat in decembrie 2013 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pensiile acordate in perioada 2011 – 2013 vor fi recalculate in baza unor indici de corectie de 1,12 si, respectiv 1,7, iar drepturile de pensie rezultate in urma aplicarii acestor indici se cuvin incepand cu data de 7 noiembrie 2013.

De prevederile acestui proiect de ordonanta vor beneficia aproximativ 247.000 de persoane, iar drepturile banesti reglementate de respectivul document se achita in anul 2014, informeaza MMFPSPV.

Pentru persoanele care au iesit la pensie in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 inclusiv, indicele de corectie care se aplica punctajelor medii anuale determinate va fi de 1,12. Pentru cei care au iesit la pensie in anul 2012, noul indice de calcul va fi de 1,7, similar celui care se va aplica si la calculul drepturilor pentru persoanele care au iesit la pensie in perioada 1 – 22 ianuarie 2013.

Indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata la data inscrierii initiale la pensie.


15 comentarii

 1. Georgeta Tertisco
  Reply

  D-na ministru din nou ati oferit sperante desarte unor pensionari.Am constatat ca pensia platita in luna ianuarie 2014 a fost numai indexata,coeficientul promis la recalculare lipsind cu desavarsire.Dosarul meu a fost depus in data de 08.01.2013,ceeace impunea corectia punctajului mediu anual.Este suficient ca suport consecintele nedrepte ale Legii 263 si dupa o activitate de 35 ani,10 luni si 22 zile sunt penalizata cu 16.50%,iar pentru recunoasterea veniturilor provenite din acor global(obtinute in perioada in care lucram intr-un institut de proiectare),venituri care au fost avute in vedere atunci cand s-a calculat si achitat contributia de asigurari sociale, a trebuit sa actionez in instanta.
  Dorim sa vedem mai multa implicare .Este an electoral,va preocupa multimea cu pensii mici si ajutoare sociale,dar acesti oameni nu s-a gandit o viata ca daca nu “trudesti” nu poti astepta mare lucru la batranete?
  Ajungem aproape sa punem semnul egalitatii intre cei care au facut scoala ,au muncit cate 12-14 ore pe zi,s-au adaptat sistemului privat in partea a doua a vietii(sistem care chiar nu se compara cu cel bugetar), au crescut copii fara a avea posibilitatea de a sta acasa 2 ani,ci numai 3 luni,iar acum ,la batranete ,cand suntem putezi de bolnavi,nu beneficiem nici de drepturile noastre.

 2. aspasia
  Reply

  D-na ministru,am primit pensia pe luna ianuarie 2014 la aceeasi valoare din 2013 a punctului de pensie…DE CE SUNTEM MINTITI?…

 3. gheorghe
  Reply

  Nici mie nu mi s-a recalculat pensia. Mare pacaleala!

 4. maria
  Reply

  D-na ministru,am primit pensia pe luna ianuarie 2014 la aceeasi valoare…mintiti cu nerusinare si RTV la fel…RUSINEEEEEEEEEEEEEE

 5. nicolae albu
  Reply

  D-na ministru , dupa criteriile fantasmagorice stabilite de onor ministerul pe care il conduceti si al formulelor de calcul extrem de discutabile incercati sa reparati o ilegalitate facuta celor pensionati in perioada 2011-2012 respectiv intre 1-22 ian.2013 , inlocuind-o cu alta ilegalitate facuta celor al carui drept de pensie s-a deschis dupa 23 ian.2013 carora nu li sa mai respectat inicele de corectie de 1.7 asa cum era prevazut pentru 2013, si in mod arbitrar si discriminatoriu s-a aplicat indicele de 1,06 . Fapt ce va crea un nou val de nemutumiri care vor da de lucru instantelor de judecata .
  Asa intelege guvernul USL sa repare o nedreptate prin alte ilegalitati ?

 6. maria
  Reply

  Minciuni nerusinate, au venit pensile in ianuarie si nu au fost recalculate….pacat ca voi cei de la RTV nu verificati ce spune aceasta mare mincinoasa mariana campeanu……rusine RTV

 7. costi
  Reply

  m-am pensionat in 2012.iunie.Dupa mult- trimbitata recalculare cu indicele de corectie,si dupa “VESTEA BUNA”pe care Dna.Cimpeanu a dat-o intr-o emisiune televizata,cu un zimbet in coltul gurii…. ce sa vezi??? NIMIC. La pensia din IANUARIE doar 3,76%!!! Oare Dna.Cimpeanu vrea sa-l egaleze pe PINOCHIO?

 8. costi
  Reply

  Revin sa informez pe cei interesati ca am primit pensia pe luna februarie,din pacate tot fara indicele de corectie.Nu i-mi vine sa cred ca toate televiziunile fac mare vilva si audienta pe tema acestui indice de corectie,si nici una nu sa sesizat de gogoritele ministrului si subalternilor care apar la televizor si ne mint asa de frumos.

 9. costi
  Reply

  ROMANIA TV cred ca a-ti putea repara putin din gresala facuta invitind-o pe d-na cimpeanu pentru lamuriri.

 10. Luxandra Roinita
  Reply

  Sunt pensionara anticipat din august 2012.Nu am primit majorarea pensie in urma recalcularii nici in ianuarie,nici in februarie 2014.Cate luni sau ani mai trebuie sa treaca pana cand noi cei din judetul Constanta ne vom primi drepturile?Cand este vorba de primit asteptam,cand este vorba de oprit ti se opreste si mai mult.De ce?Cine se face vinovat de aceste intarzieri deoarece d-na ministru a afirmat ca pensiile vin majorate incepand cu luna ian.2014 in urma recalcularii?

 11. fercalo romica
  Reply

  probanil ca ministul muncii doamna cimpeanu a fost la rindul ei mintita ca vom primii pensiile indexate in luna ianuarie dar nu am auzit sa fie demis nimeni pentru aceste minciuni . este o secretomanie cu pensiile noastre de te doare capu.poate vor uita politicienii sa ma foloseasca limbajul asta colorat si de lemn ca ne-am saturat de fitele lor

 12. costi mihai
  Reply

  In sfirsit am luat pensia cu indicele de corectie 1.17. Pensionar din 2012

  1. madalina
   Reply

   ati fost pensionat anticipat sau normal?

 13. Anda
  Reply

  Nici in luna martie pensia nu am primit-o majorata cu coeficientul de corectie.Daca cineva din jud.Constanta poate spune daca a primit aceasta majorarae.

 14. bojin ioan lazar
  Reply

  am fost mintiti.sa va fie rusine

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 23 mai 2018, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 23 mai 2018. Gemenii se debarasează de balast, iar Fecioarele sunt atente la priorități


Shaquille O’Neal, vila, suma uriasa, vanzare vila, 28 milioane, galerie foto Shaquille O’Neal și-a scos vila personalizată la vânzare! Suma uriașă cerută de fostul star NBA


anda adam, foto spectaculos, decolteu anda adam Anda Adam mai sexy ca niciodată! Decolteu de senzație al cântăreței! Foto în articol


jet li, hipertiroidism, leziuni ale coloanei vertebrale, filme Jet Li, probleme de sănătate Jet Li, scaun cu rotile Jet Li este de nerecunoscut! Avertismentul medicilor pentru superstarul chinez! Foto în articol