Mondo News

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat

Joi, 14 Noiembrie 2019 11:29
Scris de: Vlad Economu
Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anunțat, joi, ministrul de Interne, Marcel Vela. El a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în ancheta penală.

Update: Principalele declarații făcute de ministrul de Interne, Marcel Vela:

Azi am primit ultimul aviz de la instituțiile implicate în evenimentele din 10 august pentru declasificarea raportului.

Comisia a decis declasificarea raportului.

În acestă zi raportul privind evenimentele din 10 august 2018 este declasificat.

Am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde, după cum bine știți, există un dosar penal.

DIICOT a comunicat ca ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT.

Nu putem da detalii despre raport până nu se finalizează ancheta.

Azi, raportul este declasificat, trimis la DIICOT, iar când ancheta e finalizată raportul devine public

Va schimba cursul anchetei penale declasificarea raportului? Este atributul procurorului

Nu știu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat, vă rog să o întrebați pe dânsa

Așa cum am spus de la venirea din funcție, îmi doresc ca toți angajații MAI care intră în contact cu cetățenii să aibă o altă abordare.

Cei care au făcut abuzuri cu siguranță vor fi sancționați, vă garantez.

Săptămâna locală voi analiza anchetele administrative.

Jandarmeria și Poliția vor respecta legea.

Ce măsuri luați împotriva șefilor Jandarmeriei? Toate deciziile vor fi luate în urma analizelor, anchetelor, evaluărilor. Acum nu mă pot pronunța

Actualul Guvern garantează libertatea de exprimare și voi face eforturi ca imaginea Jandarmeriei, Poliției, ISU să fie una pozitivă.

(Sursă declarații: hotnews.ro)

Știre inițială

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică. Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate însă şi au ajuns la procurori.

De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi. La sfârșitul lunii iulie, dosarul 10 August, în care Parchetul militar investiga intervenția în forță a jandarmilor, a fost declinat către DIICOT, “pentru continuarea cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție a forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională”.

La DIICOT, există și un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse în septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal). Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut în mai multe rânduri că Parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei în acest dosar, că MAI a declasificat documentele necesare și că procurorii trebuie “să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze”. “Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituții care nu și-au dat acordul pentru declasificare.

 Toate documentele declasificate total sau parțial au fost înaintate Parchetului din data de 31 ianuarie și constituie probe la dosar. Îi invit pe toți cei interesați de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu”, spunea Dan. Ea a mai susținut că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept “susceptibil de neadevăr”.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

SFANTUL NICOLAE, MOS NICULAE, MESAJE, URARI, FELICITARI, MESAJE SFANTUL NICOLAE, MESAJE MOS NICULAE, URARI MOS NICULAE, URARI SFANTUL NICOLAE Mesaje Moș Nicolae. Urări și felicitări pe care le puteți trimite de Moș Nicolae


horoscop 6 decembrie 2019, horoscop vineri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 6 decembrie 2019. Taurii au parte de răsturnări de situație, iar Balanțele sunt recalcitrante la orice


mos nicolae, obiceiuri, traditii, sfantul nicolae, nicolae de myra Moș Nicolae. Obiceiuri și tradiții. Cine a fost Sfântul Nicolae


jjames bond, no time to die, trailer, video, No time to die. Primul trailer pentru viitoarea peliculă James Bond! Video