Mondo News

Proteste de amploare în București dar și în străinătate și diaspora! Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Sambata, 20 Ianuarie 2018 22:07
Scris de: Vlad Economu
Proteste de amploare în București dar și în străinătate și diaspora! Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Proteste de amploare se anunță pentru ziua de sâmbătă în Capitală. Mii de oameni se îndreaptă spre Bucureşti pentru a protesta în această seară, în Piaţa Universităţii, notează news.ro.

Update 3: Peste 10.000 de români protestează faţă de modificarea legilor justiţiei la Bucureşti şi în întreaga ţară, scrie agenţia Associated Press, preluată de mai multe publicaţii din lume. Euronews transmite în direct, pe Facebook, protestul de la Bucureşti, informează news.ro. Estimarea AP este mult mai mică decât cea a presei din România, care vorbește despre 50.000 de protestatari.

AP notează că protestatarii strânşi la Bucureşti au avut o scurtă altercaţie cu forţele de ordine, iar mai târziu vor mărşălui spre Palatul Parlamentului. ”Hoţii, Hoţii”, scandează protestatarii de la Bucureşti, scrie AP, care subliniază că manifestaţii au loc şi la Cluj, Timişoara sau Iaşi. AP reaminteşte că în România au avut loc o serie de proteste şi anul trecut.

Într-o transmisie în direct de la Bucureşti, jurnalistul Hans Von der Brelie mărşăluieşte alături de protestatari şi oferă informaţii despre manifestaţia din capitala României.

Update 2: Mii de oameni au ieşit în stradă sâmbătă seara în marile oraşe din ţară și din străinătate, pentru a protesta modificării legilor justiţiei în Parlament, precum şi împotriva PSD.

Câteva zeci de persoane au protestat sâmbătă la Consulatul României din Milano, avânt pencarte pe care scria “Din Milano În România, jos Guvernul şi hoţia!”, informează news.ro.

Proteste au fost anunţate şi în oraşe din afara ţării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco şi Los Angeles.

Update 1: Zecile de mii de protestatari care au plecat din Piața Universității au ajuns, sâmbătă seara, după ora 20.30, în Piața Constituției din Capitală, în fața Parlamentului.

La ora 21.00, protestatarii au intonat imnul național și au aprins lanternele telefoanelor, într-o reeditare a gestului de anul trecut din Piața Victoriei. Protestatarii au scandat în fața Parlamentului „DNA să vină să vă ia”, „Demisia”, „Hoții” și alte asemenea sloganuri.

Potrivit Agerpres, peste 2.000 de persoane protestau, la Cluj-Napoca, sâmbătă seară, în jurul orei 19,00, împotriva modificărilor la legile justiţiei şi împotriva PSD.

Protestul este în desfăşurare. Protestatarii s-au adunat lângă Monumentul Memorandiştilor începând cu ora 18,00 şi au purtat pancarte cu mesaje precum: “Suntem cu ochii pe voi”, “Uniţi slavăm toată România”, “Dragnea tot nu scapi de puşcărie”, “Penalii n-au ce căuta la guvernare”.

De asemenea, ei au scandat “Hoţii”, “Mincinoşii”, “Jos PSD”, “Jos Guvernul”, “PSD Ciuma roşie”, “Uniţi salvăm toată România”.

La Timişoara, circa 3.000 de persoane protestează, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei/Operei din Timişoara împotriva ”caracatiţei Dragnea”, participanţii montând o caracatiţă-butaforie în centrul căreia este Liviu Dragnea, iar ”braţele” îi sunt susţinute de figurile cele mai cunoscute din arcul guvernamental şi parlamentar PSD-ALDE şi UDMR, Valer Dorneanu, Victor Ciorbea, ”care-l sprijină” pe liderul social-democraţilor.

După intonarea imnului de stat al României, vorbitorii au spus că actualii guvernanţi şi parlamentarii Puterii majoritare din Parlament ”au reuşit să legifereze hoţia pentru a-i salva pe ceilalţi hoţi”.

”Strigaţi mai tare, democraţia nu e de vânzare”, ”Bucureşti, luptă Bucureşti”, ”Rezistăm, nu cedăm”, ”Vrem Justiţie nu corupţie”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Unitate”, ”uniţi salvăm toată România”, sunt cele mai auzite sloganuri din mulţimea adunată în piaţa centrală.

Au fost postate bannere cu parlamentarii PSD de Timiş Eugen Dogariu, Adrian Diaconu, Bianca Gavriliţă, Alfres Simonis, Adrian Pau, Matei Suciu şi deputatul ALDE Marian Cucşa, ”cu ajutorul cărora au trecut actualele legi ale Justiţiei care legiferează hoţia”.

Sunt citite mesaje şi îndemnuri scrise transmise de oameni de cultură şi ai mediului academic timişorean participanţilor la protest, care cer în numele democraţiei şi a valorilor europene civilizate ”să fie opriţi hoţii, cei care fac România de râs, acum, la Centenar, nu-i lăsaţi să ne terfelească istoria (…). Strigaţi-le că fură, că fug de judecată”.

Manifestanţii protestează faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codului Penal şi scandează: “Hoţii”, “Jos labele de pe justiţie”, “PSD, ciuma roşie”, “Justiţie, nu corupţie” sau “Uniţi, salvăm toată România”. Protestatarii au steaguri tricolore şi drapele ale Uniunii Europene.

“Am ieşit în stradă ca să protestăm împotriva guvernanţilor, am venit ca să nu ne fie ruşine peste ani, nu ştiu dacă îi vom opri pentru că nu dau semne. Cred că vor da ordonanţa de urgenţă, vor prelua metoda Grindeanu, vor mai face mişcări, cu siguranţă, dar vreau să am conştiinţa împăcată şi din acest motiv protestez”, a spus un protestatar.

Un alt manifestant este decis să iasă în stradă până când se va renunţa la modificarea legilor justiţiei şi a Codului Penal. “Nu contează că ninge, războiul se duce în orice situaţie, şi vară, iarnă. Dacă vrei să câştigi trebuie să lupţi, iar lupta trebuie să fie continuă până la victorie. Din păcate, am avut speranţe în acest guvern care acum îşi bate joc de justiţie, de codul penal, vor să modifice absolut tot”, a spus bărbatul.

La Braşov, circa 200 de persoane s-au adunat în fata Prefecturii. La Bistriţa, protestul a început la ora 18.00, fiind circa 150 de persoane. Sunt 100 de persoane în stradă şi la Satu Mare, iar la Baia Mare circa 200. La Zalău sunt 70 de persoane pe platoul din centrul oraşului.

La Târgu Mureş sunt 100 de oameni în stradă, iar la Arad protestează 200 de persoane. AGERPRES/ (AS – autori: Marius Septimiu Avram, Isabela Paulescu, Otilia Halunga, Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

La Sibiu, peste 200 de protestatari s-au strâns sâmbătă seara, în Piaţa Mare, în centrul istoric al oraşului, unde sunt aşteptate şi alte persoane, conform unora dintre cei prezenţi. Protestul de la Sibiu este împotriva celor de la PSD şi a Guvernului.

La Botoşani, aproximativ 40 de persoane participă, sâmbătă, la un protest împotriva modificărilor la legile justiţiei. Protestul are loc în Piaţa Revoluţiei, manifestanţii fluturând steaguri şi afişând bannere cu mesaje împotriva partidului aflat la guvernare. Potrivit jandarmilor, nu au fost înregistrate incidente, iar acţiunea de protest este autorizată.

La Iaşi, peste 400 de persoane au venit duminică seara în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de actuala guvernare, nemulţumiţi fiind de modificările legilor justiţiei.

Ca şi la protestele anterioare, manifestanţii s-au adunat în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi scandează, printre fluierături, huiduieli şi zgomot de vuvuzele, lozinci prin intermediul cărora îşi manifestă nemulţumirile faţă de reprezentanţii guvernului: “Justiţie, nu corupţie”, “PSD, ciuma roşie”, “Parlament penal marş la Tribunal”, “Demisia, demisia”, “Legi pentru toţi, nu pentru hoţi”, “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. La Galaţi, aproximativ 500 de persoane s-au adunat sâmbătă seara, în ciuda frigului şi a ninsorii, în faţa sediului Prefecturii, după care au plecat în marş spre Palatul Justiţie.

Știre inițială

Aceştia vin din Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Constanţa sau Bacău, iar unii dintre aceştia vin pe jos. Pe DN1 se află în aceste momente mii de oameni care vin spre Capitală.Grupul format din cinci clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în “Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, urmând să ajungă în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Clujenilor li s-au alăturat mai mulţi oameni, astfel că grupul numără acum peste 100 de oameni.

Grupul a ajuns vineră seară la Otopeni, iar sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, a plecat spre Bucureşti, urmând să parcurgă următorul traseu: Primăria Otopeni – Băneasa – Piaţa Presei – Arcul deTriumf – Sediul ALDE – Sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii. Liderul şi iniţiatorul protestului “Marşul Speranţei”, Sorin Bobiş, a scris pe Facebook că în cele zece zile de când se află pe drum au avut parte de numeroase surprize din partea localnicilor din zonele pe unde au trecut, care le-au oferit mâncare şi cazare, iar unii i-au întâmpinat cu pâine şi sare. În unele localităţi, au fost organizate proteste de susţinere, în aşteptarea grupului.

“Am fost impresionaţi când la intrarea în judeţul Prahova am fost întâmpinaţi de un domn cu pâine şi sare. Am fost conduşi în Sinaia de protestestari din acest oraş, care ne-au aratat mormântul lui Badea Cârţan, loc unde am aprins o lumânare”, a scris Bobiş. Membrii grupului spun că au legat multe prietenii şi că nu au avut parte de incidente pe drum, doar frigul le-a creat mici probleme. În a şasea zi, de exemplu, participanţii au îndurat temperaturi de minus 13 grade Celsius. “Am plecat din Rupea pe un frig crunt, minus 13 grade Celsius. Temperatura a rămas negativă toată ziua, când a fost cel mai cald erau minus 4 grade. Frigul îţi intră până la oase, mai ales din cauză că TIR-urile trec la 50 de centimetri de noi şi antrenează o masă mare de aer”, a mai scris Bobiş.

Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.

Înainte de plecare, Sorin Bobiş a spus că a ales această formă de protest pentru a le atrage atenţia în primul rând bucureştenilor, pe care îi invită la protestul de sâmbăta viitoare. “Dacă noi putem face un efort de a merge 10 – 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum”, a spus iniţiatorul “Marşului Speranţei”, pentru sursa citată.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

Horoscop 20 ianuarie 2019, horoscop duminica, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 ianuarie 2019. Gemenii primesc niște bani, iar Leii sunt destul de retrași


boo a murit, catel, pomeranian, probleme cardiace, boo, catel dragut Boo a murit! “Cel mai drăguț cățel din lume” avea 12 ani


mihai bobonete, bobita, las fierbinti, interventie chirurgicala, probleme, sanatate Mihai Bobonete alias ‘Bobiţă’ din Las Fierbinţi, anunţ trist pentru fani! Problemele de sănătate îl vor ţine imobilizat la pat o perioadă


luna sangerie, eclipsa totala luna, eveniment astronomic, observator astronomic, ianuarie 2019, 20-21 ianuarie, Luna sângerie. O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie