Mondo News

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Joi, 15 August 2019 12:15
Scris de: Sanda Spataru
Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei, informeaza crestinortodox.ro.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita “navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori. Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Cand uram “La multi ani” – pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Peste 2 milioane de romani isi serbeaza ziua de Sfanta Maria, iar multi dintre noi suntem in dilema atunci cand vine vorba despre Sfanta Maria. Pentru ca exista doua sarbatori religioase cu acelasi nume, la 15 august si la 8 septembrie.

Unii romani aleg sa transmita urari pe 15 august, in Ziua Adormirii Maicii Domnului, in timp ce altii fac acest lucru la 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului. Mai exista si categoria a treia, care sarbatoreste ambele zile.

Potrivit preotului Eugen Tanasescu, ar trebui sa fim felicitati de cate ori se sarbatoreste praznicul sfantului al carui nume il purtam: “Cinstim sfantul al carui nume il purtam. Iar urarea potrivita este: Sa porti numele sfantului cu dragoste si demnitate!, La multi ani duhovnicesti in imparatia Cerurilor! si La multi si binecuvantati ani!”.

Randuiala considera ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importanta pentru cinstirea Maicii Domnului. In acea zi, Ea a adormit si a inviat, simbolizand invierea muritorilor de rand atinsi de Divinitate.

Sursa foto: informtiadeseverin


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

jupiter, pamant, coliziune, descoperire Jupiter ar fi fost lovit de o planetă de 10 ori mai mare decât Pământul acum 4,5 miliarde de ani


scandal, ionut iftimoaie, vanzare, vila, Ionuț Iftimoaie, implicat într-un scandal monstru! Este vorba de peste un milion de euro


dinamo bucuresti, scandal, autocar, saftica, teroare, liga I, suporteri mascati, ultrasi, cagule, Dinamo sub imperiul terorii! Ultrași mascați cu cagule au atacat autocarul echipei! Jucătorii și oficialii s-au refugiat la Săftica! Video


horoscop 17 august 2019, horoscop sambata, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 17 august 2019. Săgetătorii sunt solicitați din plin, iar Berbecii se întâlnesc cu prietenii