Mondo News

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Joi, 15 August 2019 12:15
Scris de: Sanda Spataru
Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei, informeaza crestinortodox.ro.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita “navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori. Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Cand uram “La multi ani” – pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Peste 2 milioane de romani isi serbeaza ziua de Sfanta Maria, iar multi dintre noi suntem in dilema atunci cand vine vorba despre Sfanta Maria. Pentru ca exista doua sarbatori religioase cu acelasi nume, la 15 august si la 8 septembrie.

Unii romani aleg sa transmita urari pe 15 august, in Ziua Adormirii Maicii Domnului, in timp ce altii fac acest lucru la 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului. Mai exista si categoria a treia, care sarbatoreste ambele zile.

Potrivit preotului Eugen Tanasescu, ar trebui sa fim felicitati de cate ori se sarbatoreste praznicul sfantului al carui nume il purtam: “Cinstim sfantul al carui nume il purtam. Iar urarea potrivita este: Sa porti numele sfantului cu dragoste si demnitate!, La multi ani duhovnicesti in imparatia Cerurilor! si La multi si binecuvantati ani!”.

Randuiala considera ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importanta pentru cinstirea Maicii Domnului. In acea zi, Ea a adormit si a inviat, simbolizand invierea muritorilor de rand atinsi de Divinitate.

Sursa foto: informtiadeseverin


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

australia, video, rechin, specie noua, rechin care merge, Australia. A fost descoperită o nouă specie de rechin, care merge pe sub apă! Video


iphone, apple, model nou, low cost, accesibil Apple ar putea lansa un nou iPhone! Modelul va fi accesibil pentru orice buzunar


costel corduneanu, amenintare, abi talent, alex velea, mesaj, interlop Unul dintre cei mai temuți interlopi îl pune la punct pe Abi Talent: „Tu, un gunoi…”


pro tv, andi moisescu, pe bune, mihai bobonete, inlocuire Mutare șoc la PRO TV! Andi Moisescu, înlocuit oficial. Ce prezentator îi ia locul