Mondo News

Oceanele rămân fără oxigen! Speciile de pești cele mai amenințate

Sambata, 07 Decembrie 2019 18:16
Scris de: Vlad Economu
Oceanele rămân fără oxigen! Speciile de pești cele mai amenințate

Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza modificărilor climatice, potrivit datelor oferite de grupul de protecție a mediului UICN. Cercetătorii spun că modificările amenință specii de pești precum tonul, marlinul și rechinii.

Studiul realizat de UICN arată că, problema scurgerilor de substanțe toxice în oceane este cunoscută de mai multe decenii, dar cercetătorii atrag atenția că schimbările climatice accentuează lipsa oxigenului în apă. Nu mai puțin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, față de numai 45 de zone, câte au fost numărate în anii ’60. Cercetătorii spun că modificările amenință specii de pești precum tonul, marlinul și rechinii.

Cei mai afectați sunt peștii mai mari ca aceștia au nevoi mai mari de energie. Potrivit autorilor studiului, aceste animale încep să se deplaseze pe straturile superficiale superficiale ale mărilor, unde există mai mult gaz dizolvat, transmite BBC News, citat de Mediafax.

Totuși, acest lucru face ca speciile să fie mult mai vulnerabile la pescuitul excesiv. În același timp, amenințarea pe care o constituie scurgerile de substanțe chimice precum azotul sau fosforul rezultate din activitatea fermelor și din industrie, afectează nivelul de oxigen din apele mării și rămâne în continuare principalul factor de risc, în special în apropierea țărmului. În schimb, amenințarea reprezentată de schimbările climatice a crescut în ultimii ani.

Pe măsură ce tot mai mult dioxid de carbon este eliberat intensificând efectul de seră, o mare bună parte din căldură este absorbită de oceane. La rândul său, această apă mai caldă pierde din conținutul de oxigen. Oamenii de știință estimează că între 1960 și 2010, cantitatea oxigen din oceane a scăzut cu 2%. Cifrele nu par mari, dar, fiind vorba despre o medie globală, acest lucru indică faptul că unlele zone tropicale pot înregistra o pierdere a oxigenului din apă care poate ajunge până la 40%. “Știam de deoxigenare, dar nu aveam idee de legăturile pe care acest fenomen le are cu schimbările climatice, iar acest lucru este cu adevărat îngrijorător”, a spus Minna Epps de la UICN.

“Nu numai că pierderea oxigenului a crescut de patru ori în ultimii 50 de ani, dar chiar și în cel mai optimist scenariu al emisiilor, oxigenul va continua să scadă în oceane”, notează cercetătoarea. Dacă țările continuă vor avea aceeași poziție din ultimii ani în privința poluării, se preconizează că oceanele lumii vor pierde 3-4% din oxigen până în anul 2100.

“Epuizarea oxigenului din oceane amenință ecosistemele marine aflate oricum în pericol din cauza încălzirii și acidifierii apei oceanelor”, a spus Dan Laffoley, de la UICN și co-autor al raportului. “Pentru a opri creșterea îngrijorătoare a zonelor cu deficit de oxigen, trebuie să reducem radical emisiile de gaze cu efect de seră, precum și poluarea cu substanțe folosite în agricultură sau în alte domenii”.

Sursa foto: descopera


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

mircea badea, relatie, oana zavoranu, fosta iubita, rusine Cine a fost iubita secretă a lui Mircea Badea? Îi era rușine să recunoască deși persoana este foarte cunoscută


mario iorgulescu, accident mortal, arestare preventiva, omor, procurori, tribunalul bucuresti Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Mario Iorgulescu! Aceștia au schimbat și încadrarea juridică


Georgina Rodriguez, cristiano ronaldo, salariu, suma uriasa Cristiano Ronaldo îi dă un salariu lunar amețitor iubitei sale, Georgina!


antonia, silicoane, foto, operatie Antonia, după ce și-a pus silicoane: ”Ați fost curioși! Asta e, gata!” Foto în articol