Mondo News

NASA a prezentat noile costume spațiale pentru următoarea misiune pe Lună! Video

Joi, 17 Octombrie 2019 20:18
Scris de: Vlad Economu
NASA a prezentat noile costume spațiale pentru următoarea misiune pe Lună! Video

Nimeni nu a mai aterizat pe Luna din 1972, dar NASA are o astfel de misiune, Artemis, programata pentru 2024. Iar la ea pot participa si femei, costumul fiind in premiera adaptat si pentru acestea.

In luna martie a acestui an, o misiune NASA pe ISS a fost anulata, dupa ce nu s-a gasit niciun costum care sa i se potriveasca astronautului Anne McClain. Prin urmare, a fost creat un costum care sa se potriveasca ambelor sexe. Acesta pleaca de la designul epocii Apollo, avand la baza costumele de astronauti din anii ’60-’70, arata CNN, dar este in trend cu costumele deja folosite pe ISS.

In evenimentul organizat de NASA, costumul a fost prezentat de inginerul spatial Kristine Davis, de la Centrul Spatial Johnston, din Houston. Noul costum da astronautilor mai multa mobilitate la nivelul umerilor, acestia putand sa-si aseze acum palmele pe cap. Cu vechile costume din era Appolo nu se puteau face astfel de miscari.

Costumul se numeste Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) si va fi special ajustat pentru fiecare astronaut in parte, plecandu-se de la niste scanari 3D ale corpului. Costumul este construit pentru a rezista la temperaturi extreme de minus 156 de grade Celsius la umbra si pana la 121 de grade Celsius la soare.

Pe langa acest costum, care are o autonomie de 8 ore, plus inca o ora rezerva, a mai fost prezentat unul. Daca primul este conceput pentru activitati extravehiculare pe suprafata selenara, cel de-al doilea denumit Orion Crew Survival System, de culoare portocalie, va fi purtat de astronauti la lansarea in spatiu in noua capsula Orion. Acest costum a fost purtat la eveniment de inginerul NASA, Dustin Gohmert.

Costumul are capacitatea de a se presuriza, in caz de nevoie. Daca s-ar produce o depresurizare accidentala pe statia orbitala sau intr-o capsula de transport, costumul se presurizeaza automat si ii poate mentine pe astronauti in siguranta timp de pana la 6 zile. Ambele costume sunt astfel realizate incat cusaturile si imbinarile previn problemele care pot aparea de la praful selenar.

Sursa traducere: ziare.com


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 15 noiembrie 2018, horoscop vineri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 15 noiembrie 2019. Berbecii sunt vulnerabili la nivel mental, iar Taurii au cheltuieli neprevăzute


ibra Zlatan Ibrahimovic s-a despărțit în modul său caracteristic de LA Galaxy! Foto în articol


jennifer lopez, proba, sani, regizor, reactie. dezvaluire Cum a reacționat Jennifer Lopez atunci când un regizor ”a vrut doar să-i vadă sânii!” Dezvăluirea artistei


DSC_4306-1024x678 Secretul celui mai longeviv cuplu din lume! Sunt împreună de 85 de ani și căsătoriți de 80! Foto în articol