Mondo News

Liderii UE vor discuta despre o nouă amânare a Brexit-ului. Ce conține scrisoarea lui Donald Tusk

Miercuri, 10 Aprilie 2019 10:08
Scris de: Vlad Economu
Liderii UE vor discuta despre o nouă amânare a Brexit-ului. Ce conține scrisoarea lui Donald Tusk

Liderii europeni se reunesc miercuri, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European în care vor trebui să ia o decizie, din nou, cu privire la amânarea Brexit-ului, din cauza blocajului politic de la Londra. Marți seara, președintele Consiliului, Donald Tusk, le-a adresat o scrisoare oficială în care propune, ca variantă, o extindere flexibilă a articolului 50 cu un an.

Donald Tusk spune că este în interesul ambelor părți să se evite o ieșire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană, astfel încât solicitarea premierului britanic Theresa May de amânare a Brexitului până la data de 30 iunie trebuie luată în calcul. Mai mult, el argumentează că trebuie luată în calcul o amânare flexibilă, de lungă durată, cu un termen de un an de zile.

„Având în vedere experiența noastră de până acum și diviziunile din Camera Comunelor, nu prea avem motive să credem că procesul de ratificare a acordului va avea loc până la finalul lunii iunie. În realitate, acordarea unei extinderii până la sfârștiul lunii iunie prezintă riscul deschiderii unei serii de extinderi de scurtă durată și de summit-uri extraordinare. (…) Acest lucru ar umbri, mai mult ca sigur, activitatea EU27 în lunile care vor urma. Prelungirea incertitudinii ar avea un impact negativ asupra cetățenilor. Nu în cele din urmă, dacă, pe parcurs, nu vom reuși să ajungem la un acord asupra unei noi extinderi, atunci riscul unui Brexit accidental, fără acord rămâne”, le-a scris Donald Tusk liderilor UE, în ajunul summitului care va începe astăzi, la Bruxelles.

Tusk mai spune că, în acest context complicat, cea mai bună variantă este o extindere flexibilă, cu termen limită de un an de zile. ”O posibilitate este extinderea flexibilă, care ar dura atât cât este necesar, dar nu mai mult de un an (…). Flexibilitatea ne-ar permite să punem capăt extinderii în mod automat, de îndată ce ambele părți au ratificat acordul de retragere. Marea Britanie va fi liberă să părăsească Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită. Cele 27 de state UE ar evita astfel mai multe summit-uri extraordinare pe tema Brexit și, la fel de important, o extindere pe termen lung va oferi mai multă certitudine și predictibilitate, (…) Marea Britanie având astfel ocazia de a-și regândi strategia Brexit”, se mai arată în scrisoare.

Președintele Consiliului european spune că este conștient de îngrijorările exprimate de unii lideri europeni cu privire la blocarea activității din cauza discuțiilor interminabile pe tema Brexit și propune un set de condiții pentru acceptarea unei extinderi felxibile, printre care aceea de a nu redeschide negocierile referitoare la acordul de retragere.

Pe întreaga perioadă însă, Marea Britanie va rămâne membru cu drepturi și obligații depline și va avea posibilitatea de a revoca articolul 50, așa cum a stabilit Curtea Europeană de Justiție, mai atrage atenția Tusk.

”Indiferent către ce soluție ne vom îndrepta, o decizie nu trebuie să fie influențată de emoții negative. Trebuie să tratăm Marea Britanie cu cel mai înalt respect, pentru că dorim să rămânem prieteni și parteneri apropiați. (…) Niciuna dintre părți nu trebuie să se simtă umilită în niciuna dintre etapele acestui proces. Așa cum știți, în cazul Brexit nu există soluții simple”, mai transmite Donald Tusk.

Liderii UE se vor reuni, începând cu ora 18.00, ora locală, și cu președintele Parlamentului european, Tajani, după care vor urma discuții cu premierul britanic Theresa May, înaintea cinei de lucru.

Sursa traducere și adaptare: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

ornella mutti, condamnare, rusia, certificat fals, inchisoare, actrita italiana Ornella Muti, condamnată la șase luni de închisoare. Motivul este de-a dreptul inedit


groenlanda, alerta, calota glaciara, topire accelerata, gheata Groenlanda. 2 miliarde de tone de gheață s-au topit în numai o săptămână


horoscop 17 iunie 2019, horoscop azi, horoscop luni, horoscop zilnic Horoscop 17 iunie 2019. Racii au multă treabă la serviciu, iar Leii sunt puși pe șotii


bella thorne, poze nud, hacker, santaj O actriță americană a postat singură pozele nud cu care era șantajată: ”Du-te dracului, cu toată puterea pe care crezi că o ai asupra mea!”