Mondo News

Klaus Iohannis nu poate desecretiza protocoalele dintre SRI și DNA

Vineri, 16 Martie 2018 13:57
Scris de: Vlad Economu
Klaus Iohannis nu poate desecretiza protocoalele dintre SRI și DNA

Protocoalele între SRI și DNA sau alte instituții ale statului nu au fost încheiate prin hotărâri adoptate de CSAT, prin urmare nici președintele Klaus Iohannis și nici Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu le poate desecretiza, conform legii.

Precizările Administrației Prezidențiale vin în contextul scandalurilor lansate în spațiul public în ultimele luni și în care aceste protocoale au fost invocate, inclusiv la audierile din Comisia parlamentară de Control SRI. ”La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcții de acțiune și măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, dispuse în temeiul Legii 415/2002.

Prin urmare, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a aprobat, prin hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție sau între Serviciul Român de Informații și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora”, se arată într-un comunicat remis vineri de Administrația Prezidențiale.

Conform sursei citate, “protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informații, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare”. ”O parte dintre protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții ale statului român au fost deja puse la dispoziția Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, la solicitarea acesteia”, se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește declasificarea acestora, conform legilor în vigoare, informațiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului, arată Administrația Prezidențială. Astfel, “declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autoritățile publice competențe să aprobe clasificarea și nivelul de secretizare a informațiilor respective”, iar informațiile se declasifica dacă:

termenul de clasificare a expirat

dezvăluirea informațiilor nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare

clasificarea a fost atribuită de o persoană neimputernicită prin lege

Prin urmare, “informațiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducătorii unităților care le-au emis”, în condițiile menționate mai sus, subliniază Administrația Prezidențială. De aceea, întrucât CSAT nu a emis hotărâri prin care să impună ori să aprobe încheierea unor protocoale între SRI și alte instituții, “activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului și, cu atât mai puțin, a Președintelui României”, mai arată Administrația Prezidențială.

Sursă foto: presidency


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 20 noiembrie 2018, horoscop marti, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 noiembrie 2018. Peștii sunt epuizați, iar Balanțele sunt copleșite de o emoție incontrolabilă


roman, zbor bucurie, video, tamisa, anglia, londra Anglia. Un român din Londra s-a aruncat în Tamisa. Video cu “zborul de bucurie”


Tete D 'Arlequin, tablou picasso, tulcea, ingropat, diicot, politia romana, pont anonim Tulcea. Tabloul găsit îngropat lângă un copac, despre care s-a crezut că este pictat de Picasso, este un fals


samuel little, criminal in serie, sua, istoria sua, condamnare Cel mai mare criminal în serie din istoria SUA, descoperit “din greșeală” după 40 de ani! Câți oameni a ucis