Mondo News

Klaus Iohannis a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă pe tema nominalizării comisarului european

Luni, 30 Septembrie 2019 12:26
Scris de: Vlad Economu
Klaus Iohannis a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă pe tema nominalizării comisarului european

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, pe tema nominalizării comisarului european, “o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român”. Demersul președintelui vine la patru zile de la decizia Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European de a respinge candidatura Rovanei Plumb din cauza unui conflict de interese, procedura fiind suspendată.

Update: Ședința Comisiei pentru Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European programată luni și în care urma să fie tranșată situația Rovanei Plumb nu mai are loc, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan. ”Comisia Juridică a Parlamentului European a votat acum că se respinge ordinea de zi a ședinței privind conflictul de interese al Rovanei Plumb cu opt voturi pentru, nouă împotrivă și două abțineri. Ședința JURI nu mai are loc”, a anunțat Mureșan.

El a explicat la Digi 24 că ședința cu acea ordine de zi nu va mai avea loc, iar JURI deliberează și urmează să decidă ce va face, respectiv dacă va menține sau nu decizia de săptămâna trecută, de respingere a Rovanei Plumb. Într-o scrisoare transmisă vineri președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European arăta că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi.

De asemenea, Comisia JURI se declara îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât “pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii”, scria președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European, în care explica motivele respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a transmis Comisiei JURI un răspuns în care arăta că procedura de numire a comisarului desemnat Rovana Plumb este suspendată. De asemenea, în documentul obținut de HotNews.ro Sassoli cerea Comisiei JURI o recomandare privind pașii de urmat: “Aș fi recunoscător să îmi comunicați recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potențial, sau, ca ultim resort, recomandarea că comisarul-desemnat Rovana Plumb nu este în măsură sa exercite funcția, în conformitate cu tratatele și cu Codul de Conduită”. Președintele PE a solicitat ca această recomandare să îi fie transmisă de JURI până luni la amiază.

Știre inițială

Textul integral al scrisorii transmise de către Klaus Iohannis Vioricăi Dăncilă:

“În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort”.

Comisia pentru Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European a recomandat săptămâna trecută ca procedura de validare să fie suspendată în cazul comisarilor desemnaţi de România şi Ungaria, Rovana Plumb, respectiv Laszlo Trocsanyi. Fără avizul acestei comisii, audierile celor doi în comisiile de specialitate nu pot avea loc. Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Comisia JURI urmează să aibă o reuniune extraordinară luni, în aceeaşi zi în care încep audierile comisarilor-desemnaţi.

Înaintea ședinței comisiei juridice a Parlamentului European care urmează să formalizeze decizia în cazul său, Rovana Plumb a transmis o scrisoare acestui for în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

“Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI.

Viorica Dăncilă spunea că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată. Ea a mai spus că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, “în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria “plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentară 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Rovana Plumb fusese desemnată comisar european pentru transporturi în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, iar audierea sa în comisiile europarlamentare Transport şi Turism (TRAN) şi Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) era prevăzută pentru 2 octombrie.

Sursa foto: presidency


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

anamaria prodan, scandal, mircea redini, luana rednic, steliano filip Anamaria Prodan îi face praf pe Mircea și Luana Rednic!


caracal, minuni, realitatea, caruta prosti, muzeograf, Chiar s-a răsturnat la Caracal căruța cu proști? Câte dintre ”miturile” despre această urbe sunt reale


denise rifai, atac dur, dana budeanu, gabriela firea Denise Rifai o face praf pe Dana Budeanu! Realizatoarea tv dezvăluie și cine se află în spatele stilistei


Joe DiMaggio, Marilyn Monroe, relatie, deces, secret, moarte misterioasa, casatorie Relația cu năbădăi dintre Joe DiMaggio și Marilyn Monroe! Varianta sportivului despre sfârșitul misterios al artistei