Mondo News

Geologii prevăd cutremure mari în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”

Marti, 02 Ianuarie 2018 13:47
Scris de: Vlad Economu
Geologii prevăd cutremure mari în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”

Doi geologi americani susțin că numărul cutremurelor severe va crește în 2018! Cauza: încetinirea periodică a vitezei de rotație a Pământului.

Roger Bilham de la Universitatea Colorado din Boulder și Rebecca Bendick de la Universitatea Montana din Missoula, au studiat cutremurele de peste 7 grade care au avut loc începând cu anul 1900. Cercetarea lor, care leagă rotația Terei de activitatea seismică, a fost prezentată la conferința de anul trecut organizată de Geological Society of America.

Cercetătorii spun că seismele puternice vor fi provocate de încetinirea rotației Pământului. Deși fluctuațiile de rotație sunt mici și schimbă lungimea unei zile cu o milisecundă, ele ar fi implicate în eliberarea unor cantități uriașe de energie subterană. Specialiștii susțin că aceste variații vor declanșa o activitate seismică intensă, în special în regiunile tropicale, foarte populate, relatează The Guardian.

În acest context, cercetătorii au subliniat că viteza de rotație a Pământului a intrat într-o perioada de încetinire acum mai bine de 4 ani. ”Concluzia e clară. În 2018 vom vedea un număr ridicat de cutremure majore. Anul acesta (n.r. 2017) ne-a fost ușor. În 2018 putem avea lesne 20 de cutremure majore” a spus Bilham.

În 2017 au avut loc doar 6 cutremure de peste 7 grade. Cel mai puternic, de 8,2, s-a înregistrat în Mexic, la începutul lunii septembrie. Cercetătorii spun că anul acesta va fi unul de risc major pentru seisme, inclusiv pentru România.

În ultimii doi ani, în țara noastră s-au produs peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4. Cel mai puternic cutremur 2017 a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, și a avut magnitudinea 5, fiind resimțit și la București.

Sursă traducere: stirilekanald


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

video, jucator, liga I, videochat, masaj, barbatie, alt barbat Video șocant! Unul dintre jucătorii de viitor ai României filmat gol pușcă în timp ce un amic îi freca bărbăția


mircea badea, antena 3, daune morale, florin toma, decizie definitivă Mircea Badea și Antena 3 sunt buni de plată! Sentința este definitivă


cristi borcea, interviu, dinamo, club blestemat, revenire, condiții Cristi Borcea s-a convins: Dinamo este un club blestemat! Condiția pentru a reveni în “Groapă”


gigi becali, loc de munca, lacatus mecanic, paznic, baneasa Ce loc de muncă avea Gigi Becali înainte de Revoluţie! Situația era cu totul alta pentru latifundiar