Mondo News

EUROPOL AVERTIZEAZA: STATUL ISLAMIC planuieste noi ATENTATE! CINCI TARI sunt VIZATE

Vineri, 02 Decembrie 2016 11:21
Scris de: Vlad Economu

Gruparea STATUL ISLAMIC planuieste noi ATACURI TERORISTE in Europa in viitorul apropiat, a avertizat oficiul european de politie Europol, intr-un raport dat publicitatii vineri la Haga, informeaza Agerpres.

Infrangerile din Irak si Siria si cresterea numarului de combatanti care revin in tarile de origine au sporit riscul unor atacuri in Europa occidentala, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citeaza opinii ale serviciilor de informatii potrivit carora in Europa s-ar putea afla deja zeci de potentiali luptatori ai gruparii STATUL ISLAMIC. Se crede ca STATUL ISLAMIC  pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri in Occident, iar expertii sunt de parere ca Franta este cea mai evidenta tinta. Cu toate acestea, si in Belgia, Olanda, Marea Britanie si Germania exista riscul unor atacuri teroriste.

Atentatele ar putea fi comise de grupari afiliate STATULUI ISLAMIC  sau de atacatori care actioneaza pe cont propriu, asa-numitii “lupi singuratici”, iar in atacuri ar putea fi folositi explozibili, arme automate, cutite, topoare, macete sau masini. Expertii in terorism mai cred ca probabilitatea unor atacuri cu masina-capcana este mare. ”Dispozitive de fabricatie artizanala, explozive militare sau (dispozitive) cumparate din comert (si amplasate) in masini-capcana, asa cum s-a intamplat in Siria sau in Irak, nu au fost inca folosite de gruparea ISIL in Europa”, se mentioneaza in raport.

Dar “tinand cont de faptul ca modul de operare folosit in Orientul Mijlociu tinde sa fie copiat de teroristi in Europa… ne putem imagina ca STATUL ISLAMIC  va recurge la ele la un moment dat”, mai precizeaza raportul citat de AFP. Pana in prezent, nicio masina-capcana nu a fost folosita pe continentul european, insa Europol aminteste ca gruparea terorista vinovata de atacurile din Paris si Bruxelles luase in calcul un astfel de atac, dar si-a schimbat planurile odata cu interventia politiei. AFP aminteste ca in septembrie, la Paris, in apropiere de catedrala Notre-Dame a fost descoperita o masina in care se aflau mai multe butelii cu gaz.

Exista riscul ca refugiati din Siria sa fie recrutati si radicalizati si este la fel de probabil ca luptatorii STATULUI ISLAMIC  sa se infiltreze in caminele refugiatilor, se mai mentioneaza in raport. Gruparea terorista are totodata interesul sa exploateze actuala criza a refugiatilor cu care se confrunta Europa, prin polarizarea cetatenilor si incitarea lor impotriva refugiatilor, se mai mentioneaza in raport. Totodata, raportul Europol subliniaza ca expertii in combaterea terorismului sunt ingrijorati de faptul ca Libia incepe sa devina, dupa Siria, “o noua baza pentru gruparea ISIL din care ar putea lansa atacuri in inima Uniunii Europene si in Africa de Nord”. In 2015, fortele de securitate europene au arestat 667 de persoane suspectate de activitati jihadiste, potrivit aceluiasi raport.

Sursa foto: BBC


Articole Recomandate

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Lifestyle

Administratie publica

Economie

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

FEBRUARIE 2017, VREMEA SE INCALZESTE, ANM, AVERTIZARE METEO, TEMPERATURI IN CRESTERE PROGNOZA METEO de MIERCURI pana VINERI. VREMEA se INCALZESTE


horoscop zilnic, horoscopul zilnic, horoscopul de azi, horoscopul zilei de azi, horoscopul zilnic de azi MIERCURI 22 FEBRUARIE 2017 HOROSCOPUL ZILEI DE MIERCURI, 22 FEBRUARIE 2017


JOCURI EROTICE, VIATA SEXUALA, SEX INCENDIAR, SEX SALBATIC, CE SA FACI, JOC DE ROLURI, DIRTY TALK, CONVERSATIE EROTICA JOCURI EROTICE CARE DUC LA SEX SALBATIC! INCEARCA SI TU!


horoscop zilnic, horoscopul zilnic, horoscopul de azi, horoscopul zilei de azi, horoscopul zilnic de azi marti 21 februarie 2017 HOROSCOP ZILEI DE MARTI, 21 FEBRUARIE 2017