Mondo News

Egiptul fierbe! O statuie a faraonului Tutankhamon, vândută cu o sumă uriașă! Foto în articol

Vineri, 05 Iulie 2019 15:15
Scris de: Vlad Economu
Egiptul fierbe! O statuie a faraonului Tutankhamon, vândută cu o sumă uriașă! Foto în articol

Un portret sculptat al faraonului Tutankhamon a fost vandut, joi, la o licitatie organizata la Londra cu peste 5 milioane de euro, in pofida nemultumirii exprimate de autoritatile din Cairo, care au solicitat in zadar anularea vanzarii si restituirea acestei opere de arta statului egiptean.

Acest cap sculptat in cuartit brun, cu o vechime de peste 3.000 de ani si o inaltime de 28,5 centimetri, a fost vandut cu peste 4,7 milioane de lire sterline (5,3 milioane de euro) de casa de licitatii Christie’s, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Numele cumparatorului nu a fost dezvaluit. Lucrarea il infatiseaza pe zeul Amon sub trasaturile faraonului Tutankhamon si reprezinta “o modalitate de a-l pune pe suveran la acelasi nivel cu zeii”, potrivit reprezentantilor casei de licitatii Christie’s.

Citește și: MISTERUL A FOST DESCIFRAT! DIN CE MATERIAL A FOST CONFECȚIONATĂ AMULETA DE PE PIEPTUL FARAONULUI TUTANKHAMON

Pot fi recunoscute trasaturile lui Tutankhamon: o gura bine conturata, cu buza inferioara usor coborata, ochi migdalati, un spatiu profund intre ochi si sprancene. Aceasta opera “respira forta si serenitate si sta marturie pentru cunostintele sculptorilor din epoca”, autorii unei arte ce se caracterizeaza prin realism.

ths

Licitatia a declansat nemultumirea profunda a autoritatilor de la Cairo, care au cerut in iunie reprezentantilor casei Christie’s sa renunte la aceasta licitatie. Guvernul egiptean a cerut “stoparea vanzarii tuturor celorlalte piese egiptene” in cadrul licitatiei organizate de Christie’s, subliniind “importanta pe care o are obtinerea tuturor certificatelor de achizitie” aferente acestor obiecte.

Joi seara, aproximativ zece persoane, fluturand steaguri egiptene, au participat la un protest organizat in apropiere de sediul casei de licitatii, purtand pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Istoria Egiptului nu este de vanzare” si “Opriti traficul de antichitati!”.

Sursa foto: BBC


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

australia, video, rechin, specie noua, rechin care merge, Australia. A fost descoperită o nouă specie de rechin, care merge pe sub apă! Video


iphone, apple, model nou, low cost, accesibil Apple ar putea lansa un nou iPhone! Modelul va fi accesibil pentru orice buzunar


costel corduneanu, amenintare, abi talent, alex velea, mesaj, interlop Unul dintre cei mai temuți interlopi îl pune la punct pe Abi Talent: „Tu, un gunoi…”


pro tv, andi moisescu, pe bune, mihai bobonete, inlocuire Mutare șoc la PRO TV! Andi Moisescu, înlocuit oficial. Ce prezentator îi ia locul