Mondo News

Cum s-ar putea numi REGATUL UNIT al MARII BRITANII dupa despartirea de SCOTIA

Miercuri, 17 Septembrie 2014 14:10
Scris de: Vlad Economu
Cum s-ar putea numi REGATUL UNIT al MARII BRITANII dupa despartirea de SCOTIA

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) isi va pastra cel mai probabil denumirea in cazul in care Scotia va obtine independenta la referendumul de joi, dar o serie de alternative au fost prezentate pentru situatia in care regatul ar trebui sa-si schimbe numele, noteaza BBC.

“Restul UK” este varianta folosita cel mai des, fiind observata de 293 de ori in documentul Guvernului scotian privind independenta, insa exista riscul ca Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord sa fie percepute ca niste ramasite ale Scotiei. Abrevierea rUK este deja folosita de universitatile din Scotia pentru a face diferenta intre studentii scotieni si cei din restul regatului si apare in mod regulat in ziare scotiene ca The Herald sau Scotsman.

CITESTE SI: REFERENDUM SCOTIA: ESTE NECESARA OBTINEREA INDEPENDENTEI? 

Intre timp, mai multe documente de analiza privind Scotia, publicate de Guvernul de la Londra, favorizeaza folosirea sintagmei “UK continuu”. ”Future UK” (Viitorul UK) a fost o varianta vehiculata de jurnalistul John Lanchester in London Review of Books, iar “Former UK” (Fosta UK) a fost propusa de editorialistul revistei The Spectator Charles Moore. Sintagme vioaie, dar, dupa cum remarca cei doi autori, abrevierea fUK este oarecum nefericita.

Regatul Unit a suferit numeroase modificari in trecut, iar diferitele nume folosite sunt adesea readuse in discutie, subliniaza profesorul Linda Colley de la Universitatea Princeton, in cartea sa “Acte de Uniune si Diviziune”.

Sintagma Regatul Unit a inceput sa fie folosita odata cu Actul de Uniune din 1801, care a adus laolalta Regatul Marii Britanii (Anglia, Tara Galilor si Scotia) si Regatul Irlandei.

CITESTE SI: UNIUNEA EUROPEANA nu este incantata de posibilitatea ca SCOTIA sa devina INDEPENDENTA 

Potrivit profesorului Daniel Szechi, istoric la Universitatea din Manchester, independenta Scotiei ar putea duce problema cu mult in urma, la un aranjament constitutional foarte “retro”. “In cazul independentei, ne intoarcem intr-un punct dinainte de anii 1530, cand Anglia avea puteri indirecte asupra Irlandei si Tarii Galilor, dar nu si asupra Scotiei”. “Cred ca redenumirea UK in Imperiul Englez nu ar multumi galezii si nord-irlandezii”, apreciaza el.

Alan Trench, profesor de politica la Universitatea din Ulster, considera insa ca termenul UK va fi mentinut chiar si in cazul independentei Scotiei, dar acest lucru trebuie decis de restul membrilor regatului.

Intre timp, Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord ar trebui sa observe cu satisfactie ca nici Scotia nu este imuna fata de rebranding. Cititorii ziarelor din nord sunt deja obisnuiti ca Scotia independenta sa fie denumita “iScotland”.

Sursa foto: bbc.co.uk

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

parazitii, antimilitie, melodie, judecata, sindicat politie De ce sindicaliștii din Poliție dau în judecată trupa Paraziții


deces, cea mai batrana femeie, europa, giuseppina robucci, italia Cea mai bătrână femeie din Europa a murit! Câţi ani avea şi cine era aceasta


horoscop 19 iunie 2019, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 19 iunie 2019. Fecioarele trebuie să renunțe la cârcoteală, iar Capricornii sunt plini de energie


vladimir draghia, condamnare, amenda, tribunal, constanta Vladimir Drăghia umilit şi cu banii luaţi! Vestea care i-a pus capac!