Mondo News

Completurile de 5 judecători de la ICCJ și-au reluat activitatea. Au termene procesele lui Ponta, Hrebenciuc și Ghiță

Luni, 14 Ianuarie 2019 12:05
Scris de: Vlad Economu
Completurile de 5 judecători de la ICCJ și-au reluat activitatea. Au termene procesele lui Ponta, Hrebenciuc și Ghiță

Completurile de cinci judecători de la instanța supremă – trase la sorți în două rânduri – își reiau activitatea luni, după “epopeea completurilor”, așa cum spunea şefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea (foto). Astăzi au termene procesul fostului premier Victor Ponta, achitat în primă instanță în dosarul Turceni-Rovinari, și dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care este vizat și fostul lider al PSD Viorel Hrebenciuc.

Mari procese de corupţie amânate în decembrie au termene astăzi, când îşi reiau activitatea completurile de cinci judecători, iar printre acestea se numără procesul fostului premier Victor Ponta, achitat în primă instanță în dosarul Rovinari-Turceni, precum și dosarul în care fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, după ce i-ar fi dat mită o casă fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu ăn schimbul finanțării echipei Asesoft. Un alt proces aflat luni pe rolul instanței supreme, la completul de cinci judecători, este cel al retrocedărilor ilegale de păduri, în care este vizat și fostul lider al PSD Viorel Hrebenciuc.

“Epopeea completurilor” de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum o numea președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a continuat și în acest an. Astfel, în 3 ianuarie au fost trase la sorți completurile de 5 pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Problema completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, care se constituie prin tragere la sorți, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiției modificate de Parlament – cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți. După intrarea în vigoare a legii, conducerea ICCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet, mai exact completul 2, judecă procesul lui Liviu Dragnea (amânat pentru 21 ianuarie).

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Răspunsul CCR – noua lege trebuie pusă în aplicare deîndată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să organizeze altă tragere la sorți. Instanța supremă s-a conformat, dar constituirea completului a fost contestată în instanță de către Liviu Dragnea (în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman), pe motiv că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. Curtea de Apel București i a dat câștig de cauză liderului PSD, hotărând că noile completuri sunt nelegal constituite. În aceste condiții, toate procesele din decembrie, de la completurile de 5, între care și dosarul lui Dragnea, au fost suspendate.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ulterior o nouă procedură de constituire a completurilor de 5, iar în 13 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți. În urma deciziei Curții Constituționale, mai mulți condamnați au depus contestații în anulare în cazul sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători.

Astfel, în ultima perioadă au obținut decizii de suspendare a executării pedepselor condamnați celebri precum fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, încarcerate în Costa Rica, foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul șef ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost puși în libertate.

Sursa text: Hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

jupiter, pamant, coliziune, descoperire Jupiter ar fi fost lovit de o planetă de 10 ori mai mare decât Pământul acum 4,5 miliarde de ani


scandal, ionut iftimoaie, vanzare, vila, Ionuț Iftimoaie, implicat într-un scandal monstru! Este vorba de peste un milion de euro


dinamo bucuresti, scandal, autocar, saftica, teroare, liga I, suporteri mascati, ultrasi, cagule, Dinamo sub imperiul terorii! Ultrași mascați cu cagule au atacat autocarul echipei! Jucătorii și oficialii s-au refugiat la Săftica! Video


horoscop 17 august 2019, horoscop sambata, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 17 august 2019. Săgetătorii sunt solicitați din plin, iar Berbecii se întâlnesc cu prietenii