Mondo News

Comisia Europeană a propus aderarea a încă două state la Uniunea Europeană – Oficial

Marti, 17 Aprilie 2018 20:01
Scris de: Vlad Economu
Comisia Europeană a propus aderarea a încă două state la Uniunea Europeană – Oficial

Comisia Europeană a propus marţi statelor membre ale Uniunii Europene deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei la blocul comunitar, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite AFP.

‘Comisia Europeană propune ca Consiliul (reprezentând statele membre) să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei’, a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă la Strasbourg, unde Parlamentul European este reunit în plen, scrie agerpres.ro.

‘Decizia se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de aceste două ţări pe baza recomandărilor făcute în 2016 şi a unei analize a măsurilor puse în aplicare de Tirana şi de Skopje’ şi constituie ‘un mesaj de încurajare a acestor ţări să continue reformele’, a explicat şefa diplomaţiei UE.

‘Revine celor 28 de state membre ale UE să evalueze progresele realizate şi să ia o decizie’, a concluzionat ea.  Cu toate acestea, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, a recunoscut că ‘există încă reticenţe în statele membre de a accepta noi membri’. ‘În ţara mea, Austria, majoritatea populaţiei este împotrivă’, a arătat el, insistând că ‘trebuie să explicăm avantajele extinderii şi integrării ţărilor din Balcanii Occidentali’.

UE a lansat deja negocieri de aderare cu Serbia, la începutul lui 2014, şi cu Muntenegru în 2012. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat în noiembrie 2017 că aceste două state vor deveni membre ale UE ‘înainte de 2025′.

Probleme serioase continuă însă să blocheze normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, fosta sa provincie a cărei proclamare unilaterală a independenţei nu a fost recunoscută de cinci membri ai UE: Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania.

În conferinţa de presă de la Strasbourg, Federica Mogherini a mai explicat că, în ce priveşte alte două republici ex-iugoslave vizate de perspectiva de aderare la UE, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, ‘sunt necesare în continuare progrese’. Un summit UE-Balcanii Occidentali este programat să aibă loc la 17 mai în capitala bulgară Sofia.

Pentru a ajuta ţările din regiune, Comisia Europeană a elaborat o strategie politico-economică, ce include finanţări precise, în şase domenii: securitate şi migraţie, reconciliere, stat de drept, transporturi şi energie, informatizare şi relaţii de bună vecinătate.

Sursa traducere: agerpres.ro


Un comentariu

  1. vali
    Reply

    Cu toate fortele spre Hollywood! Promovam un subiect original de film! Proiect B: performant si exclusiv!
    Noi vrem sa reusesti! Oferta uimitoare! Succes total! Lucrezi cand vrei! Un film unic! Castiga si tu bani!
    Scopul nostru este: Hollywood! Nu trebuie sa astepti!Detalii la adresa de email cu subiectul INFO : [email protected]

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

liliana savu badea, cantareata, muzica populara, accident, stare grava, sot decedat Liliana Savu Badea, cunoscuta cântăreață de muzică populară este în stare gravă în urma unui accident rutier! Soțul acesteia a murit


Echinocţiul de primăvară, Primăvara astronomică, martie 2019, ora de vara, ora de vara 2019 Echinocţiul de primăvară. Primăvara astronomică începe azi! Când trecem la ora de vară


horoscop 20 martie 2019, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 martie 2019. Leii debordează de energie, iar Peștii au mult de lucru


debbie rowe, sotie, michael jackson, paris, prince, donator anonim, copii Fosta soție a lui Michael Jackson aruncă bomba! Prince și Paris nu sunt copiii artistului