Mondo News

Comisia Europeană a propus aderarea a încă două state la Uniunea Europeană – Oficial

Marti, 17 Aprilie 2018 20:01
Scris de: Vlad Economu
Comisia Europeană a propus aderarea a încă două state la Uniunea Europeană – Oficial

Comisia Europeană a propus marţi statelor membre ale Uniunii Europene deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei la blocul comunitar, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite AFP.

‘Comisia Europeană propune ca Consiliul (reprezentând statele membre) să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei’, a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă la Strasbourg, unde Parlamentul European este reunit în plen, scrie agerpres.ro.

‘Decizia se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de aceste două ţări pe baza recomandărilor făcute în 2016 şi a unei analize a măsurilor puse în aplicare de Tirana şi de Skopje’ şi constituie ‘un mesaj de încurajare a acestor ţări să continue reformele’, a explicat şefa diplomaţiei UE.

‘Revine celor 28 de state membre ale UE să evalueze progresele realizate şi să ia o decizie’, a concluzionat ea.  Cu toate acestea, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, a recunoscut că ‘există încă reticenţe în statele membre de a accepta noi membri’. ‘În ţara mea, Austria, majoritatea populaţiei este împotrivă’, a arătat el, insistând că ‘trebuie să explicăm avantajele extinderii şi integrării ţărilor din Balcanii Occidentali’.

UE a lansat deja negocieri de aderare cu Serbia, la începutul lui 2014, şi cu Muntenegru în 2012. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat în noiembrie 2017 că aceste două state vor deveni membre ale UE ‘înainte de 2025′.

Probleme serioase continuă însă să blocheze normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, fosta sa provincie a cărei proclamare unilaterală a independenţei nu a fost recunoscută de cinci membri ai UE: Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania.

În conferinţa de presă de la Strasbourg, Federica Mogherini a mai explicat că, în ce priveşte alte două republici ex-iugoslave vizate de perspectiva de aderare la UE, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, ‘sunt necesare în continuare progrese’. Un summit UE-Balcanii Occidentali este programat să aibă loc la 17 mai în capitala bulgară Sofia.

Pentru a ajuta ţările din regiune, Comisia Europeană a elaborat o strategie politico-economică, ce include finanţări precise, în şase domenii: securitate şi migraţie, reconciliere, stat de drept, transporturi şi energie, informatizare şi relaţii de bună vecinătate.

Sursa traducere: agerpres.ro


Un comentariu

  1. vali
    Reply

    Cu toate fortele spre Hollywood! Promovam un subiect original de film! Proiect B: performant si exclusiv!
    Noi vrem sa reusesti! Oferta uimitoare! Succes total! Lucrezi cand vrei! Un film unic! Castiga si tu bani!
    Scopul nostru este: Hollywood! Nu trebuie sa astepti!Detalii la adresa de email cu subiectul INFO : [email protected]

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

irina rimes, vocea romaniei, iubit, cristian comaroni, poveste dragoste Cu cine se iubeşte Irina Rimes, după divorţul dureros prin care a trecut


barbat an 2018, barbatul anului 2019, unica, smiley Surpriză! Cine a fost desemnat Bărbatul anului 2018 în România și cât de bogat este


exatlon 2018, castigator, editia a doua, finala exatlon 2018, premiu, Alina Andronic, Iulian Pâtea, Corina Petruţ, Beatrice Olaru Câștigător Exatlon 2018. Azi aflăm cine va pleca acasă cu cei 100.000 de euro! Cine sunt pretendenții


horoscop 16 decembrie 2018, horoscop duminica, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 16 decembrie 2018. Leii sunt irezistibili, iar Taurii nu trebuie să se lase influenţaţi de nimeni