Mondo News

Cercetătorii de la Măgurele au realizat prima soluție de autentificare biometrică vocală în limba română

, 17 Februarie 2019 12:00
Scris de: Vlad Economu
Cercetătorii de la Măgurele au realizat prima soluție de autentificare biometrică vocală în limba română

Cum ar fi să spui cu voce tare parola la cardul bancar și să ai acces la cont? Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece fizicienii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH ) au scos pe piață prima soluție de identificare biometrică vocală în limba română.

Sistemul dezvoltat în proiectul SpeechXRays, dezvoltat împreună cu parteneri din Franța și din Grecia, este finanțat cu 5 milioane de euro de Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare 2020, scrie hotnews.ro.

”Proiectul SpeechXRays îşi propune să vină pe piaţă cu o nouă soluţie de autentificare biometrică, multimodală, ce utilizează vocea şi imaginea utilizatorului pentru autentificarea ei pe orice sistem electronic, pe orice sistem digital”, explică cercetătorul Alexandru Nicolin, coordonatorul proiectului din partea IFIN – HH.

Dacă până acum amprenta, irisul, geometria feței erau trăsături folosite pentru autentificarea biometrică, de acum și vocea va putea fi folosită. ”Irisul, amprenta de la buricul degetelor, geometria feţei, retina, ADN-ul sunt toate elemente care pot fi utilizate pentru autentificarea unui utilizator. Aceste elemente nu necesită calibrare şi sunt foarte multe sisteme de piaţă. Însă, vocea este atributul nostru cel mai natural este însă mult mai greu de utilizat în sistemele biometrice pentru că variabilitatea ei e enormă”, arată Alexandru Nicolin.

Sistemul SpeechXRays va funcționa pe bază de voce a utilizatorului care este unică. Pe o aplicație de calculator, utilizatorul va rosti ceea ce vede și atunci vocea îi va fi recunoscută.

„Biometria vocală nu e orientată pe ceea ce spune un utilizator, ci pe modul anume în care el spune acel lucru. E o parolă vocală, dar e unică şi depinde foarte mult de subiect. Din punctul nostru de vedere ea e mult mai sigură dintr-un motiv extrem de simplu: nu e transmisibilă. Sistemul nostru e suficient de robust încât distinge între înregistrare şi vocea live. Dacă parola de mail este aceeaşi de fiecare dată, aici nu e cazul pentru că parola este generată de textul pe care utilizatorul trebuie să-l enunţe în faţa calculatorului este generat pe loc”, explică Alexandru Nicolin.

Proiectul la care lucrează fizicienii de la Măgurele va genera soluții biometrice pe bază de amprenta vocală pentru limba română, dar și pentru limba greacă. Astfel de soluții bazate pe amprenta vocală există deja pentru limbile de circulație largă precum franceza, engleza, chineza. Proiectul biometriei vocale în limba română se termină în luna aprilie.

Sursa foto: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

emilia clarke, daenerys targaryen, game of thrones, hemoragie cerebrala, afazia O vedetă din Game of Thrones a fost la un pas de moarte și a necesitat 2 operații pe creier! Foto în articol


robor, schimbare, romani, credite, calcul Milioane de români vor fi afectați! Se schimbă modul în care sunt calculate creditele! Declarația ministrului Finanțelor


politist, iasi, 112, cerere in casatorie, inedit Un polițist a înscenat un apel la 112 pentru a-și cere iubita în căsătorie


horoscop 22 martie 2019, horoscop vineri, horoscop azi, horoscopul zilei Horoscop 22 martie 2019. Berbecii fac compromisuri, iar Capricornii sunt captivați de necunoscut