Mondo News

Alimentele se scumpesc din nou! Producătorii îl contrazic pe ministrul Agriculturii

Luni, 08 Ianuarie 2018 11:15
Scris de: Vlad Economu
Alimentele se scumpesc din nou! Producătorii îl contrazic pe ministrul Agriculturii

Vești proaste pentru români! Producătorii din industria alimentară anunță că vom fi loviți de un nou val de majorări de prețuri la carne, ouă și pâine. Creșterea euro în raport cu leul și producția slabă de anul acesta sunt principalele cauze, informează știripesurse.ro. Deocamdată, producătorii din domeniu nu avansează procente clare.

”Exportăm materii prime, implicit subvenție, suntem net exportatori de subvenție, în loc să facem produse cu valoare adăugată în România, să creem locuri de muncă în România. oi avem o producție record de 10.2 milioane de tone, dar cu toate astea, jumătate din totalul pâinii pe care o consumăm vine din comerțul intracomunitar”, a declarat Emil Dumitru, președintele Federația Națională Pro Agro.

În toamna anului trecut, ouăle s-au scumpit într-o singură lună cu 30 de procente, iar untul cu 7. Rata medie a prețurilor de consum a crescut anul trecut cu peste 3,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani. Iar anul acesta vine cu alt val de scumpiri.

”Dacă prețul combustibilului va crește, și, dacă și prețul la energie va crește în continuare, sunt factori cerți care influențează și prețurile alimentelor. Putem vorbi de o creștere de câteva procente, dar cred că mai mult de 4,5%”, a spus Dragoș Frumosu, președinte FNSIA.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi scumpiri importante la alimente. ”Am spus-o de fiecare dată că aceste prețuri vor oscila, dar ne interesează amplitudinea unor asemenea prețuri”, a declarat Petre Daea, conform Realitatea.net.

Ministrul este contrazis însă de producători. ”Va fi o majorare, nu așa de mare cum se crede, nu așa de mică cum se speră, în primăvara asta. Ce va fi după aceea e foarte greu de spus”, a declarat Sorin Minea, președintele Federației Patronatelor Industria Alimentară.

Oricum deficitul de peste 700 de milioane de euro, va fi acoperit cu producția record la cereale. Dar vremea ar putea afecta producția agricolă în acest an, iar asta se va simți în prețuri.

Sursa foto: economica.net


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 19 iunie 2018, horoscop marti, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 19 iunie 2018. Berbecii au multe activități de rutină, iar Leii au cheltuieli neplanificate


medic american, coreea de nord, etajul care nu exista, hotel yanggakdo, phenian Peripețiile unui american în Coreea de Nord. Ce a pățit după ce a urcat la un etaj care oficial nu există


femeie violata, bolivia, viol, razbunare, vasilisa komarova Turistă bătută crunt și violată de trei bărbați! Răzbunarea femeii a fost pe măsură


casatorie istorica, familie regala, marea britanie, casatorie gay, Ivar Mountbatten, var regina elisabeta Nunta Prințului Harry cu Meghan Markle este urmată de o nouă căsătorie istorică în familia regală