Mondo News

23 august 1944 – Granița în timp dintre două momente istorice. Video

Vineri, 23 August 2019 11:19
Scris de: Vlad Economu
23 august 1944 – Granița în timp dintre două momente istorice. Video
La 23 August 1944, ora 22:30, prin Proclamatia catre tara, regele Mihai anunta “iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite”. Hotararea a scurtat cu sase luni cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Mediafax.

23 August 1944 a devenit granita in timp intre doua momente istorice. Incheierea razboiului, inceputul sovietizarii Romaniei. De aceea, liderii comunisti au sarbatorit cu fast aceasta zi. Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn asteptat ca soarta razboiului nu se mai poate intoarce in favoarea Axei Germane.  Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de maresalul Malinovski au declansat ofensiva Iasi-Chisinau. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Targu Neamt-Husi-Chisinau, facand o spartura in frontul germano-roman din Moldova. Romania se afla la capatul rezistentei fizice si strategice. 

Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistentei pe linia fortificata Focsani-Namoloasa-Galati, lucru cu care maresalul Antonescu a fost de acord. Pe 23 august 1944, la Bucuresti, maresalul Ion Antonescu are o audienta la regele Mihai I. Acesta se declara dispus sa semneze armistitiul, dar numai dupa acordul lui Hitler. Regele Mihai I hotaraste demiterea si arestarea maresalului Ion Antonescu, conducatorul statului, si a principalului sau colaborator, Mihai Antonescu, viceprim-ministru.  

La ora 22:30, Regele citeste Proclamatia catre tara: 

“Romani, In ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, in deplina intelegere cu poporul meu, ca nu este decat o singura cale, pentru salvarea tarii de la o catastrofa totala: iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite. (…)  Romani, Dictatura a luat sfarsit si cu ea inceteaza toate asupririle. Noul guvern inseamna inceputul unei ere noi in care drepturile si libertatile tuturor cetatenilor tarii sunt garantate si vor fi respectate. 

Alaturi de armatele Aliate si cu ajutorul lor, mobilizand toate fortele natiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pamantul Transilvaniei noastre de sub ocupatia straina”.  Romanii vor intoarce armele pentru recuperarea Transilvaniei. Intorsi acasa, nu vor avea tihna mai mult de cateva luni. In 30 decembrie 1947, Regele Mihai I va fi obligat sa abdice. Urma sovietizarea Romaniei.

 

Sursa foto si video: youtube

 

 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

kobe bryant a murit, a murit kobe bryant, nba, accident elicopter, la lakers, deces Legendarul Kobe Bryant a murit într-un accident de elicopter! Fetița sa cea mare, în vârstă de 13 ani, a decedat și ea


australia, video, rechin, specie noua, rechin care merge, Australia. A fost descoperită o nouă specie de rechin, care merge pe sub apă! Video


iphone, apple, model nou, low cost, accesibil Apple ar putea lansa un nou iPhone! Modelul va fi accesibil pentru orice buzunar


costel corduneanu, amenintare, abi talent, alex velea, mesaj, interlop Unul dintre cei mai temuți interlopi îl pune la punct pe Abi Talent: „Tu, un gunoi…”