Mondo News

20 decembrie 1989: 26 de ani de cand TIMISOARA devine primul oras LIBER de COMUNISM, din Romania

, 20 Decembrie 2015 12:45
Scris de: Sanda Spataru
20 decembrie 1989: 26 de ani de cand TIMISOARA devine primul oras LIBER de COMUNISM, din Romania

20 decembrie 1989. Astazi se implinesc 26 de ani de cand Timisoara a devenit primul oras liber de comunism. A fost momentul in care sirena a rasunat in Piata Operei din Timisoara timp de trei minute, la ora 12 fix.

20 DECEMBRIE 1989. Forta unita a muncitorilor, intelectualilor si studentilor a dus la realizarea acestui scop. Armata si trupele de securitate au tremurat in fata numarului urias de oameni veniti sa-si ceara libertatea.

La 20 decembrie 1989 au fost intocmite primele liste cu revendicari. Au fost inmanate primului ministru al guvernului, Constantin Dascalescu, care se afla la Timisoara. Seara, a fost intocmit primul program al revolutiei romane.

20 DECEMBRIE 1989. Tot in urma cu 26 de ani, a luat nastere Frontul Democratic Roman. Revolutionarii cereau demisia lui Nicolae Ceausescu, a guvernului, alegeri libere precum si libertatea presei. Au cerut, de asemenea, condamnarea celor responsabili de evenimentele sangeroase din 17, 18 si 19 decembrie.

20 DECEMBRIE 1989. Noaptea, echipe de muncitori inarmati cu bate au fost timisi la Timisoara pentru a interveni in forta. Generalul Vasile Milea cerea militarilor sa se retraga in cazarmi. Intr-undiscurs la postul national de televiziune, Nicolae Ceausescu, i-a numit pe revolutionarii de la Timisoara, huligani. In zadar a cerut noi masuri represive, pentru Timisoara nu mai era cale de intoarcere.

20 DECEMBRIE 1989. Azi, la Timisoara, vor rasuna sirenele din tot orasul, marcand astfel momentul in care Timisoara a devenit primul oras liber de comunism, din Romania.

 Sursa foto: timisoaraexpress


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

iPhone 12, iPhone 2020, lansare, defecte, apple iPhone 12, noul model care dezamăgește încă dinainte de lansare


cornelia catanga, infarct, spital floreasca, stare critica Cornelia Catanga a orbit după ce a ajuns la spital din cauza unui infarct


Electric Castle 2019, festival, bontida, limp bizkit, jared leto, florence, castel banffy, the machine, editia 7 Electric Castle 2019. Care sunt capetele de afiş ale ediției cu numărul 7


razvan zamfir, afc hermannstadt, filip jazvic, bataie, reziliere contract Bătaie în Liga I. Un oficial a fost bătut măr de un fotbalist! Incidentul a avut loc în sediul clubului