Mondo News

Statele care oferă bani „cash” populaţiei, ca măsură de combatere a efectelor Covid 19. Care sunt sumele acordate

Sambata, 21 Martie 2020 14:32
Scris de: Vlad Economu
Statele care oferă bani „cash” populaţiei, ca măsură de combatere a efectelor Covid 19. Care sunt sumele acordate

Pandemia de coronavirus provoacă daune serioase economiei globale, ceea ce determină guvernele unor state să recurgă la măsuri de urgenţă precum acordarea de bani gheaţă („cash”) populaţiei, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să-şi plătească utilităţile, cumpărăturile sau chiriile, se arată într-o analiză CNN.

Pandemia de coronavirus ar putea declanşa o nouă mare „depresiune” economică („Great Depression”), este de părere fostul economist al Casei Albe, Kevin Hassett. „Mulţi oameni sunt deja trimişi acasă de la muncă. Aceştia vor avea nevoie imediat de ajutoare sociale”, consideră Michael Pearce, economist la o firmă de cercetări în domeniul economic din SUA.

Astfel, în Statele Unite, administraţia Trump ar putea emite cecuri în valoare de 1.000 de dolari fiecărui cetăţean american în parte, informează CNN.  În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a declarat că ia în considerare acordarea temporară a unui venit de bază, în vreme ce guvernul Japoniei intenţionează şi el acordarea unor sume de cel puţin 12.000 de yeni (circa 109 dolari americani) fiecărui cetăţean japonez.

Planul SUA de a oferi bani lichizi populaţiei, în valoare totală de un trilion (o mie de miliarde) de dolari

Conform agenţiei Morgan Stanley, guvernele statelor occidentale vor putea oferi, în curând, ajutoare fiscale, în acest sens, în valoare totală de 1,7 trilioane de dolari. Aceste ajutoare, coroborate cu alte infuzii de lichidităţi ale băncilor centrale, deşi sunt substanţiale, sunt totuşi insuficiente pentru a face faţă undei de şoc care va lovi cel mai probabil economia globală în prima jumătate a anului 2020.

Autorităţile din Hong Kong au declarat că vor acorda 10.000 de dolari Hong Kong (circa 1.300 de dolari SUA) tuturor rezidenţilor permanenţi care au împlinit 18 ani.

Executivul australian va oferi 750 de dolari australieni (434 $) penionarilor şi persoanelor care au nevoie de asistenţă socială.

În cazul SUA, acordarea de bani cash americanilor face parte dintr-un plan de măsuri de stimulare fiscală, în valoare de 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari. Planul necesită aprobarea în Congresul american, iar „primul val” al ajutoarelor fiscale s-ar ridica la suma de 250 de miliarde de dolari.

Economiştii consultaţi de CNN sunt de acord că tăierea de cecuri, de către guvern pentru proprii cetăţeni, reprezintă o „metodă directă de ridicare a moralului populaţiei”.

O problemă ar reprezenta-o, însă, rata inflaţiei. Dacă toată lumea se trezeşte cu 1.000 de dolari în buznar, ar decide proprietarii de case să mărească rata chiriei sau  ar duce asta la creşterea preţurilor alimentelor? , sunt doar câteva întrebări. 

„Când se produce o criză, primul lucru care o ia în sus sunt preţurile”, avertizează Ugo Gentilini, senior economist în cadrul Băncii Mondiale.

Sursa traducere: Digi24


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

coronavirus, arma biologica, teorie, controversa, epidemie, pandemie, Coronavirusul este sau nu o armă biologică? Teoria lansată de un cunoscut specialist român


mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”


samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video


coronavirus, pandemie, bill gates, plan, trei pasi, lideri mondiali, propunere, epidemie oprita Cum poate fi învinsă pandemia de coronavirus în trei paşi? Planul pe care îl propune Bill Gates liderilor mondiali