Mondo News

Parlamentul a eliminat pensiile speciale! Pensiile militarilor și polițiștilor rămân neatinse

Marti, 28 Ianuarie 2020 16:46
Scris de: Vlad Economu
Parlamentul a eliminat pensiile speciale! Pensiile militarilor și polițiștilor rămân neatinse

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.

Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști. De asemenea, la propunerea PSD, deputații au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale ale artiștilor, jurnaliștilor și sportivilor.

Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Există deja o decizie al Curții Constituționale care precizează că “de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni”. Motivul: de acestea depinde independența justiției.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aparține PNL și inițial prevedea menținerea pensiilor speciale pentru militari dar și pentru magistrați. Ajunși la guvernare, liberalii au eliminat prevederea care păstra pensiile speciale ale magistraților. Pe 12 decembrie premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pe care îl conduce nu susține pensiile speciale ale magistraților. Întrebat dacă susține aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect”, a spus Orban.

“Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat anul trecut Ludovic Orban.

De partea cealaltă, PSD a blocat ani la rând eliminarea pensiilor speciale. Intrat în opoziție PSD a făcut paradă cu subiectul pensiilor speciale cerând dezbaterea și adoptarea în comisia de Muncă a proiectului de lege propus de PNL. Guvernul Orban a anunțat la începutul anului că își va angaja răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale. În replică PSD a convocat sesiunea extraordinară pentru dezbaterea proiectului de lege privind pensiile speciale.

Sursa foto: adevarul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”


samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video


coronavirus, pandemie, bill gates, plan, trei pasi, lideri mondiali, propunere, epidemie oprita Cum poate fi învinsă pandemia de coronavirus în trei paşi? Planul pe care îl propune Bill Gates liderilor mondiali


pandemie, coronavirus, covid-19, analiza, scenarii, bbc, Când s-ar putea termina pandemia de coronavirus. Trei scenarii analizate de BBC