Mondo News

Au intrat în vigoare noile reglementări privind ridesharingul! Care sunt condițiile pentru şoferii care “prestează” Uber, Bolt, Clever sau Yango

Sambata, 01 Februarie 2020 13:46
Scris de: Vlad Economu
Au intrat în vigoare noile reglementări privind ridesharingul! Care sunt condițiile pentru şoferii care “prestează” Uber, Bolt, Clever sau Yango

Noile reglementări privind ridesharingul au intrat în vigoare sâmbătă, a anunțat Poliția Română, care explică condițiile pentru cei care “fac” Uber, Bolt, Clever sau Yango.

Legea care aprobă Ordonanţa 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto a intrat în vigoare sâmbătă.

Ce prevede:

Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, autoturismele trebuie să deţină autorizaţie pentru transportul alternativ, iar şoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Până la această dată, persoanele fizice şi juridice care derulează operaţiuni ce intră sub incidenţa acestei ordonanţe au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru punerea în acord cu noile prevederi legale.

Autoturismele utilizate la transportul alternativ trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:

Să aibă maximum cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto;

Să aibă inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare şase luni;

La momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;

Să deţină copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

Mașinile care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilităţile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, pasagerii urcând şi coborând în locurile unde este permisă oprirea autovehiculelor.

Pe durata efectuării curselor, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea afişat la vedere, în partea din faţă şi din spate a autoturismului, un ecuson care va conţine numărul de înmatriculare, denumirea platformei digitale pe care este înregistrat autoturismul şi elemente de siguranţă care să ateste autenticitatea ecusonului.

Ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii:

Să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română şi să deţină permis de conducere categoria B de cel puţin doi ani.

Să nu aibă cazier, să deţină aviz medical şi psihologic, să nu-i fi fost suspendat dreptul de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive şi să nu fi fost implicat în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

Șoferii trebuie să aibă la bordul autoturismului şi să prezinte la controlul rutier, pe lângă documentele prevăzute de legislaţia rutieră, şi următoarele documente: asigurarea de răspundere civilă auto, asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora, ecusonul de transport alternativ și copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Obligațiile șoferilor:

Să aibă ţinută corespunzătoare

Un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul”

Să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate

Să se supună controlului autorităţilor cu atribuţii în domeniu

Să nu utilizeze mijloacele audio-video fără acordul clientului şi să efectueze cursa doar cu un autoturism înscris pe platforma digitală.

Controlul respectării noilor prevederi legale este asigurat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, poliţiştii rutieri, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi inspectoratele teritoriale de muncă, potrivit actelor normative care reglementează domeniul de competenţă al acestor instituţii, mai explică Poliția Română într-un comunicat transmis sâmbătă.

Sursa foto: adevarul


Categorie: Auto, Homepage, ultima ora

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”


samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video


coronavirus, pandemie, bill gates, plan, trei pasi, lideri mondiali, propunere, epidemie oprita Cum poate fi învinsă pandemia de coronavirus în trei paşi? Planul pe care îl propune Bill Gates liderilor mondiali


pandemie, coronavirus, covid-19, analiza, scenarii, bbc, Când s-ar putea termina pandemia de coronavirus. Trei scenarii analizate de BBC