Mondo News

VIDEO Cutremur 4 martie 1977. Astăzi se împlinesc 42 de ani de la cel mai puternic seism din istoria României

Luni, 04 Martie 2019 11:10
Scris de: Vlad Economu
VIDEO Cutremur 4 martie 1977. Astăzi se împlinesc 42 de ani de la cel mai puternic seism din istoria României

CUTREMUR 1977. 4 martie 1977, ora 21 si 22 de minute. Capitala si alte sapte judete din Romania au fost zguduite de cel mai puternic seism din istoria moderna a tarii. Autoritatile comuniste au fost luate prin suprindere si coplesite de proportia dezastrului. Aveau in fata morti, raniti grav si sute de cladiri prabusite. 30 de imobile, majoritatea construite inainte de 1940, au fost puse la pamant.

CUTREMUR 1977. Astazi se implinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977. 1500 de oameni au murit si 11000 au fost raniti in minutul in care Romania s-a zguduit din temelii. Autoritatile comuniste au incercat atunci sa ascunda proportiile dezastrului. Motivul: dictatorul Nicolae Ceausescu nu era in tara.

CUTREMUR 1977. Peste 1.500 de oameni au murit, dintre care 1.400 doar in Bucuresti. Alte 11000 de persoane au fost ranite. Cateva mii au ramas pe drumuri. Printre personalitatile care si-au pierdut viata atunci s-au numarat actorul Toma Caragiu, cantareata de muzica usoara Doina Badea sau regizorul Alexandru Bocanet. 

CUTREMUR 1977. Cu toate ca situtia era extrema, televiziunea si radioul de stat nu au difuzat nimic despre tragedie. Motivul: tovarasul Nicolae Ceausescu nu era in Romania, ci se afla intr-o vizita oficiala in Nigeria.

CUTREMUR 1977. Delegatia romana s-a intors in tara abia in cursul noptii de dupa cutremur. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceausescu, uneori insotit de sotia sa Elena, a facut vizite in Bucuresti pentru a evalua pagubele si a calma populatia.

CUTREMUR 1977. Radio Europa Libera devenise una dintre putinele surse de informare. Astfel ca rudele din strainatate sunau la postul de radio ca sa afle daca cei dragi mai sunt in viata. Pagubele produse de seism au fost estimate la doua miliarde de dolari. “Cutremurul din 4 martie 1977 a fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul Romaniei din secolul XX (cel putin). Datele oficiale arata ca 1578 de persoane si-au pierdut viata in Romania (din care 90% in Bucuresti) si 11321 au fost ranite, in principal datorita prabusirii cladirilor. Cutremurul a doborat sau avariat grav 32897 de locuinte si a afectat 763 de unitati industriale. Din 40 de judete, 23 au fost grav afectate. Un raport din 1978 al Bancii Mondiale arata pagube economice totale in valoare de 2 miliarde de dolari, din care 70% in Bucuresti. In Bulgaria s-au inregistrat pagube materiale si peste 120 de morti

Sursa foto si video: youtube.com


Un comentariu

  1. CRISTI
    Reply

    Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email [email protected]

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 20 august 2019, horoscop marti, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 august 2019. Taurii sunt visători, iar Vărsătorii pot da sfaturi speciale


walton, walmart, avere, castiguri Cea mai bogată familie din lume câștigă 4 milioane de dolari pe oră


cni, stadion steaua, stadion nou, foto, euro 2020 Euro 2020. Noul stadion Steaua începe să prindă contur! Galerie Foto în articol


meghan markle, jeans, blugi, interdictie, elisabeta a II-a Ce i-a interzis regina Elisabeta a II-a decesei de Sussex, Meghan Markle!