Mondo News

VICTOR PONTA: Reducerea CAS este SUSTENABILA, dincolo de calculul de contabil de CAP

Marti, 22 Iulie 2014 18:33
Scris de: Ioana Alexandra
VICTOR PONTA: Reducerea CAS este SUSTENABILA, dincolo de calculul de contabil de CAP

Premierul Victor Ponta a declarat marti, dupa intalnirea pe care a avut-o cu oamenii de afaceri care fac parte din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, ca reducerea CAS este o masura sustenabila, “dincolo de calculul de contabil CAP”.

Reducerea CAS este sustenabila si poate fi pastrata in anii urmatori, dincolo de un calcul de “contabil de CAP” care doar aduna ceva pe o hartiuta, a declarat premierul Ponta, adaugand ca Romania nu ar fi avut cota unica de impozitare si TVA redus la paine cu acelasi mod de abordare strict contabil.

“Aceasta masura poate fi in mod sigur nu doar adoptata, ci si pastrata in anii care urmeaza si, dincolo de calculul strict contabil, sau- cum ar spune cineva – de «contabil de CAP» care doar aduna pe o hartiuta ceva, este sustenabila din punctul de vedere al politicilor economice fiscal-bugetare promovate in ultimii doi ani si jumatate. Evident ca, atunci cand iei decizii importante, acestea reflecta o gandire economica. Daca azi am fi avut acelasi mod de abordare strict, strict numeric si contabil, niciodata Romania nu ar fi avut cota unica, nu ar fi redus TVA la paine”, a spus Ponta, intr-o conferinta de presa la Guvern.

Astfel, premierul a arata ca reducerea CAS poate fi acoperita prin incasari in plus din contributiile sociale aferente noilor locuri de munca create, incasari suplimentare din TVA ca urmare a noilor potentiale investitii, recuperarea datoriilor de la firme aflate in insolventa, reducerea evaziunii la CAS, afirma premierul Ponta.

Ponta a prezentat, la Guvern, un material in care se afirma ca reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajator, care implica un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperita prin incasari in plus la CAS, CASS, contributii de somaj si impozit pe venit din crearea de noi locuri de munca (cu incasari estimate la 1,3 miliarde lei) si incasari in plus din TVA ca urmare a unor noi investitii pe care mizeaza seful Guvernului (1,25 miliarde lei).

Citeste si: Oamenii de afaceri SUSTIN REDUCEREA CAS, dar spun ca trebuie sa fie o masura pe TERMEN LUNG

La acestea s-ar adauga, in opinia premierului, alte surse, respectiv din recuperarea unor datorii de la firme in insolventa (calculul Guvernului fiind ca s-ar incasa astfel patru miliarde lei doar daca sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscala estimata la CAS (1,9 miliarde lei), cresterea salariului minim in 2015 si venituri bugetare suplimentare din cresterea economica nominala mai mare din 2015.

Materialul include si 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, si anume cresterea economica, deficitul bugetar, datoria publica, industrializarea, fondurile europene absorbite, investitiile in infrastructura, salariile marite, pensiile si masurile sociale, locurile de munca create, taxele-politica fiscala, incasarile la buget si reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut si viitor.

Seful Guvernului a mai afirmat ca beneficiile reducerii CAS ar urma sa fie 70.000 noi locuri de munca, cu scoaterea “la alb” a 77.000 locuri de munca, cresterea investitiilor straine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

Citeste si: Blaga: Nu sustinem retrimiterea in Parlament a LEGII CAS

In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Sambata, presedintele Basescu a precizat ca nu va promulga legea de reducere a CAS pana nu va fi convins ca masura este sustenabila economic si a aratat ca asteapta de la Guvern o evaluare in acest sens, pentru a se convinge ca reducerea nu va fi compensata cu introducerea de noi taxe.

Documentul prezentat de Victor Ponta poate fi consultat aici.

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

darko peric, casa del papel, actor, romania, studii, timisoara, medicina, helsinki Darko Peric, actorul îndrăgostit de România care i-a cucerit pe fanii români ai serialului ‘Casa de Papel’! Video


coronavirus, arma biologica, teorie, controversa, epidemie, pandemie, Coronavirusul este sau nu o armă biologică? Teoria lansată de un cunoscut specialist român


mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”


samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video