Mondo News

Unde a fost descoperită cea mai veche piesă de șah! De când datează aceasta

Miercuri, 04 Decembrie 2019 17:08
Scris de: Vlad Economu
Unde a fost descoperită cea mai veche piesă de șah! De când datează aceasta
O figurină veche de 1.300 de ani, descoperită în urmă cu trei decenii, este cea mai veche piesă de şah descoperită vreodată, au stabilit arheologii dând publicităţii concluziile lor în luna noiembrie la întâlnirea American Schools of Oriental Research din San Diego, arată publicaţia Haaretz, preluată de Mediafax.
 
Artefactul care i-a nedumerit pe specialişti vreme de decenii ar ilustra evoluţia piesei de şah de la reprezentarea unui car de luptă persan, la forma actuală, de turn. Figurina a fost descoperită în 1991 în ruinele fostului centru comercial Humeima, care se afla la jumătatea distanţei dintre capitala regatului nabateenilor, Petra şi portul Aqaba de la Marea Roşie.
 
Iniţial s-a crezut că sculptura de mici dimensiuni ar reproduce un altar tradiţional, a dezvăluit profesorul de arheologie John P. Oleson, de la Universitz of Victoria din Canada, cel care a condus săpăturile din anii ’90. Investigaţiile din anii următori au arătat însă că figurina, datată în secolele şapte-opt, are o formă care seamănă izbitor cu cea dobândită ulterior de turele din jocul de şah, aşa cum arătau piesele în variantele descoperite din vremea Califatului Islamic.
 
Chiar dacă descoperirea figurinei care nu măsoară mai mult de 2,5 cm nu schimbă ceea ce se ştia deja despre istoria jocului de şah, inventat în India şi răspândit pe parcursul secolului VI în Persia, în lumea musulmană şi în Europa, vestigiul arheologic este un indiciu privind viteza cu care s-a impus acest joc la toate nivelurile societăţii.
 
Turnul a fost descoperit într-o fostă biserică bizantină, transformată în fermă după cucerirea islamică de la jumătatea secolului VII. Mediul rural în care a fost descoperită piesa de şah, ca şi faptul că este realizată din rocă din zonă, arată că ar fi aparţinut unei persoane obişnuite, nu unui nobil. Faptul că, la numai un secol de la inventarea jocului, cineva îşi petrecea timpul jucând şah într-o fermă pierdută la marginea imperiilor arată cât de repede a devenit aceasta o ocupaţie obişnuită pentru toate clasele sociale.
 
“Literatura surprinde nobili care joacă şah cu piese făcute din fildeş, abanos sau cristal”, a explicat Oleson pentru publicaţia israeliană, “dar lumea jucătorilor de şah din rândurile oamenilor obişnuiţi nu este descrisă în marile texte, aşa că e bine că avem acum un vestigiu arheologic”.

Sursa foto: BBC


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

jabba jihadistul, arestare, irak, platforma, stat islamic, Abu Abdul Bari Cine este “Jabba Jihadistul”, teroristul de 250 de kilograme al Statului Islamic, arestat în Irak


conor mcgregor, revenire, ufc 246, las vegas, video, victorie, Donald "Cowboy" Cerrone Conor McGregor, victorie în 40 de secunde la revenirea în UFC! Video


Khagendra Thapa Magar, nepal, deces, cel mai scund barbat din lume, video Cel mai scund bărbat mobil din lume a murit! Avea doar 28 de ani! Video


dacia 1100, linie productie, prima masina dacia, august 1968, nicolae ceausescu, uzina, mioveni, video Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni! Video