Mondo News

Țara care interzice romanele lui Dostoievski. Motivul invocat de autorități

Luni, 03 Decembrie 2018 17:02
Scris de: Vlad Economu
Țara care interzice romanele lui Dostoievski. Motivul invocat de autorități

Autoritățile din Kuweit au interzis aproape 1.000 de romane, între care și lucrările scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a arătat că ministerul Informaţiei a interzis 848 de titluri.

Printre ele, „Fraţii Karamazov” (1880), de Feodor Mihailovici Dostoievski, volum care are drept cadru Rusia secolului al XIX-lea şi care pune la îndoială moralitatea, liberul arbitru şi existenţa lui Dumnezeu, informează Le Figaro, care citează News.ro.

Dostoievski se alătură unei liste de scriitori cenzuraţi în această ţară arabă din Golf, care trece drept moderată, dar care cunoaşte o tendinţă conseratoare în creştere în sfera politică şi socială.

În ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de cărţi au fost interzise de ministerul Informaţiei, între care romanul lui Victor Hugo „Notre-Dame de Paris” (1831) şi „Un veac de singurătate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele expuse la cea de-a 43-a ediţie a festivalului, care se desfăşoară până pe 24 noiembrie, au fost în prealabil examinate de către o comisie de cenzură islamică, conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Această comisie lucrează în virtutea legii din 2006 asupra „presei şi publicaţiilor”, care prevede sancţiuni împotriva editorilor şi jurnaliştilor. Legea reprimă orice insultă la religia musulmană, orice ameninţare la securitatea naţională, orice „incitare la dezordine” şi orice „act imoral”. În septembrie, militanţi au protestat în două reprize pe străzile capitalei faţă de această cenzură în creştere.

Kuweitul a fost între anii 1970 şi 1990 un centru activ pentru publicarea revistei culturale Al-Arabi, difuzată la scară mare în ţările din regiune şi pentru serii de cărţi ştiinţifice, literare. Dar în ultimii ani, Camera deputaţilor kuweitieni, aleşi prin vot universal – ceea ce este o excepţie în ţările din Golf – a fost în general dominată de aleşi conservatori şi tribali.

Sursa foto: adevarul


Categorie: Homepage, Life, ultima ora

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 20 martie 2019, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 martie 2019. Leii debordează de energie, iar Peștii au mult de lucru


debbie rowe, sotie, michael jackson, paris, prince, donator anonim, copii Fosta soție a lui Michael Jackson aruncă bomba! Prince și Paris nu sunt copiii artistului


crima, detalii, iasi, aurelian giosan, diavol copou, sociopat, magistrati Detalii șocante despre Diavolul din Copou! Explicaţiile înfiorătoare ale magistraţilor despre crima celui mai tânăr vieţaş


game of thrones, sezon 8, sezon final, episoade lungi, hbo, urzeala tronurilor, Game of Thrones, sezonul 8. HBO anunță episoade de lungimi-record pentru sezonul final