Mondo News

ROMANIA se pregateste sa transmita un MESAJ DUR RUSIEI. Zgonea: Nu va fi pe placul celor care au anexat Crimeea

Sambata, 10 Mai 2014 23:17
Scris de: Iulia Cristina
ROMANIA se pregateste sa transmita un MESAJ DUR RUSIEI. Zgonea: Nu va fi pe placul celor care au anexat Crimeea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sambata, ca la reuniunea Adunarii Parlamentare SEECP, a carei sesiune inaugurala are loc la Palatul Parlamentului in perioada 9-11 mai, va fi discutata si situatia din Ucraina si cum poate ea afecta securitatea si stabilitatea regiunii.

“Sigur se va discuta aceasta chestiune. Colegii din Republica Moldova sunt aici, toata delegatia este. Vom discuta (…) despre situatia din Ucraina si despre cum poate ea afecta securitatea si stabilitatea regiunii noastre si, bineinteles, care este masura pe care noi trebuie sa o luam. Voi discuta cu presedintii delegatiilor, opt dintre ei sunt presedinti de parlamente, sa vedem care este cel mai important mesaj pe care putem sa il dam maine, la incheierea acestei sesiuni inaugurale”, a spus el, raspunzand unei intrebari.

El a mentionat ca, dupa Declaratia inaugurala, se va discuta care este mesajul care trebuie dat pentru stabilitatea in regiune. “Pentru noi doi (Valeriu Zgonea si Ilir Meta, presedinte al Parlamentului R. Albania, care va prelua, din august, presedintia Adunarii Parlamentare SEECP – n.r.) e mai simplu. Noi suntem state membre euro-atlantice, stiti care este mesajul nostru, este unul foarte dur, este unul nemultumitor. Cand este vorba despre o componenta parlamentara in zona Balcanilor trebuie sa ne consultam”, a mentionat Zgonea.

Citeste si: Amenintare militara fara precedent la adresa Romaniei

“Noi sustinem acordul de asociere a Republicii Moldova, Tirana la fel, prim-ministrul Albaniei a venit aici si a dat acest mesaj, Victor Ponta a dat acelasi mesaj, ministrul de Externe al Romaniei sustine aceasta chestiune. Suntem extrem de preocupati si mesajul Parlamentului nostru l-ati citit, atat in declaratia comuna cu a comisiilor de politica externa turca si poloneza, ca noi consideram Crimeea ca anexata ilegal si nu recunoastem acest lucru si credem ca procesul este acela care a fost in anii ’90, ca statele din zona Balcanilor si din zona Europei de Est trebuie sa ramana in granitele stabilite prin intelegerile internationale, ca se incalca dreptul international si ca Romania condamna cu fermitate acest lucru”, a spus acesta.

Zgonea a precizat ca el, impreuna cu grupul de prietenie romano-american, va transmite un mesaj in urmatoarele zile, “unul care nu va fi pe placul celor care au facut acest lucru”.

“Eu cred ca aceasta este vointa noastra, a parlamentelor nationale. Cand este vorba despre cooperare in zona internationala sau regionala trebuie sa intrebam toti actorii relevanti”, a adaugat Valeriu Zgonea.

In perioada 9-11 mai, are loc la Bucuresti, sesiunea inaugurala a Adunarii Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud- Est (SEECP), forum din care fac parte Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania, Serbia, Turcia, Bosnia si Hertegovina, Croatia, R. Moldova, Muntenegru si Slovenia.

Citeste si: Dmitri Rogozin a lansat noi atacuri la adresa Romaniei si Republicii Moldova

Lucrarile sesiunii sunt prezidate de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, Romania detinand presedintia in exercitiu a SEECP pana in iunie 2014.

In deschiderea lucrarilor, presedintele Camerei Deputatilor a subliniat importanta dinamizarii relatiilor de cooperare intre statele din Europa de Sud- Est, in contextul evolutiilor din regiune.

“Ceea ce se intampla in aceste zile la Bucuresti reprezinta un moment istoric atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state din regiune. stim cu totii ca aceasta zona a Balcanilor a fost mereu framantata de tensiuni si conflicte. Astazi, este prima data cand toate cele 12 tari din aceasta regiune si-au afirmat dorinta ferma de a merge impreuna pe acelasi drum. Cel mai important mesaj pe care il transmitem este ca doar impreuna putem sa contribuim la progresul intregii regiuni. Doar impreuna putem sa promovam interesului comun de consolidare a stabilitatii si securitatii in Balcani si sa oferim o perspectiva europeana si euro-atlantica pentru toate statele din Europa de Sud – Est. Putem spun ca Bucurestiul este astazi gazda primului Parlament al Balcanilor. O adunare parlamentara care va avea o angajare politica mai aprofundata si o raspundere mai mare asupra cetatenilor si problemelor specifice din regiunea noastra. Iar pentru statele care nu sunt inca membre ale UE, prezenta in acest format reprezinta o sansa extraordinara de a-si indeplini mai repede obiectivele de integrare europeana prin accelerarea alinierii la standardele si valorile promovate de UE”, a declarat Valeriu Zgonea.

La sesiunea inaugurala au participat de asemenea presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Externe.

In prima zi a sesiunii, au fost adoptate Raportul Grupului de lucru al dimensiunii parlamentare a SEECP si Regulamentul SEECP.

Reuniunea, care se va incheia duminica, are ca tema generala de dezbateri “Viitorul rol al Adunarii Parlamentare a SEECP in context european”, la finalul acesteia urmand sa fie adoptata o Declaratie inaugurala.


2 comentarii

  1. ticst
    Reply

    daca NATO si CE nu sunt de acord cu actiunile de expansiune ale Rusiei , de ce nu trag linie , cum au facut dupa cel de al doilea razboi mondial , sa excluda RUSIA din Europa ? ce interese are Europa la Vladoivostoc ?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

Khagendra Thapa Magar, nepal, deces, cel mai scund barbat din lume, video Cel mai scund bărbat mobil din lume a murit! Avea doar 28 de ani! Video


dacia 1100, linie productie, prima masina dacia, august 1968, nicolae ceausescu, uzina, mioveni, video Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni! Video


cauza, motiv real, asteroid, disparitie, dinozauri Oamenii de știință au dezvăluit adevărata cauză care a dus la dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani


iarna, zapada, absenta, inversiune termica, anm, romica jurca De ce avem o iarnă fără zăpadă. Cunoscutul meteorolog Romica Jurcă explică