Mondo News

Rectificarea bugetară a fost aprobată. Deficitul bugetar va fi de 4,4%

Vineri, 29 Noiembrie 2019 04:46
Scris de: Vlad Economu
Rectificarea bugetară a fost aprobată. Deficitul bugetar va fi de 4,4%
Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de rectificare bugetară. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că în documentația de rectificare a fost trecut un deficit bugetar pentru acest an de 4,4%. În urmă cu două zile, Guvernul avea în calcul un deficit de 4,3%, însă au mai fost adăugate niște sume pentru plăți restante în educație și sănătate.
 
Cîțu a explicat că s-a ajuns la deficit de 4,4% pentru că s-au alocat plăţi suplimentare, care au apărut în ultimele două zile. La Ministerul Sănătății s-au adăugat 400 milioane de lei pentru concedii medicale şi 200 milioane de lei pentru medicamente, iar la Educaţie 460 milioane de lei pentru plata diferenţelor salariale.
 
Mai exact, în total a fost alocată suma de 766 milioane lei pentru medicamente, iar pentru plata majorării salariale pentru persoanele din unităţile sanitare publice s-au alocat 813 milioane de lei. A fost alocată și suma de 460 milioane lei reprezentând plăți restante din 2018 și 2019 pentru universități de stat în baza Legii 85/2016. Astfel, s-a ajuns la deficitul bugetar de 4,4%. Cîțu a precizat că este o estimare și poate, până la urmă, anul se va încheia cu un deficit mai mic de atât.
 
Ministrul finanțelor a mai spus că s-au dat bani, 70 milioane lei, și pentru programul “Tomata”. Cîțu a precizat că este un program la care fostul Guvern tot făcea referire, dar nu avea bani prevăzuți în buget. În urma rectificării, cei mai mulți bani se duc pe decontarea concediilor medicale, pentru proiecte PNDL și pentru pensii, alocații de stat și indemnizații pentru persoane cu handicap.
Pentru decontarea concediilor medicale nu au mai fost bani în ultimele patru luni. Astfel s-au alocat 1.2 miliarde lei. De asemenea, s-au mai alocat 1,8 miliarde lei pentru plăți legate de programul PNDL. Alte două miliarde lei s-au dat pentru asistență socială (pensii, alocații). Cîțu a spus că la pensii a fost suplimentat iniţial cu suma de 585,9 milioane de lei pentru asigurarea plăţii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie. Însă, în şedinţa de Guvern s-a decis adăugarea a încă 40 milioane de lei, pentru că s-a făcut o recalculare pentru 5.685 de persoane până în data de 26 noiembrie.
 
Cîțu a mai afirmat că până la sfârşitul anului toate companiile care au raport favorabil pentru returnarea TVA îşi vor primi banii.
 
Sursa foto: gov.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

marea britanie, casa regala, elisabeta a IIa, director, social media, salariu Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a recrutează director de social media! Ce salariu oferă


david ciente, producator, roman, colaborari, artisti Cine este românul care compune melodiile celor mai celebri artiști din lume


pornhub, romani, cautare, vedete porno, statistica, raport anual, 2019 Ce caută românii pe PornHub, din ce ţară este cel mai accesat şi ce vedete sunt populare


horoscop 15 decembrie 2019, horoscop duminica, horoscop zilnic, horoscop azi Horoscop 15 decembrie 2019. Racii sunt plini de energie, iar starea de spirit a Leilor fluctuează