Mondo News

Proteste împotriva guvernării PSD – ALDE! Oamenii au ieșit pe străzi în București, Cluj, Timișoara și Iași

Sambata, 30 Martie 2019 21:48
Scris de: Vlad Economu
Proteste împotriva guvernării PSD – ALDE! Oamenii au ieșit pe străzi în București, Cluj, Timișoara și Iași

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Cluj, Timișoara și Iași pentru a protesta față de guvernare și față de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiției. La Timișoara, unde oamenii au format un lanț uman, s-a aflat și filosoful Mihai Șora, informează Mediafax.

Aproximativ 50 de persoane au participat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei din Timișoara la un protest față de guvernul PSD. Oamenii au scandat mesaje precum „Ați reușit, ne-ați unit” sau „În democrație, hoții stau la pușcărie”, iar la un moment dat au format un lanț uman pe platoul din fața Operei.

„În spiritul Timișoarei, vom construi simbolic legătura între vechea tradiție de dezvoltare a acestui oraș și viitorul pe care ni-l dorim”, au informat organizatorii protestului din centrul Timișoarei. Filosoful Mihai Șora (102 ani) s-a aflat și el în centrul Timișoarei pentru a participa la protest, afirmând că „o justiție care nu e independentă nu e justiție”.

„O justiție care nu e independentă nu e justiție. Justiția trebuie să fie deasupra celor pe care-i judecă, intangibilă, pentru ca să se poată păstra ca justiție, altfel e o fantomă. De justiția cu majuscule lor le e frică, ar vrea o justiție mititică de tot, care să le fie la îndemână și să stea în poziția de drepți la ordinele lor. În fond, ei nu sunt inconștienți, știu foarte bine ce fac și ce au făcut și știu de ce le e frică. Această putere de a rezista există în fiecare dintre noi dacă suntem împreună. Împreună e un cuvânt fundamental, e un cuvânt care face ca oamenii să fie solidari, să aibă o singură țintă cu toții, să nu meargă în direcții diferite, e singurul fel în care pot să-și răpună dușmanul. Dușmanul e viclean, nu stă drept în față cu pieptul sus, se strecoară, ia aparențe umile până când pune mâna pe tine și odată ce te-a înhățat, lucrurile sunt terminate”, a spus Mihai Șora.

De asemenea, filosoful i-a încurajat pe oameni să participe la referendumul pe justiție, declarând că „este important să spună «asta este voința noastră». Dacă nu ies la vot, degeaba ies ei și dușmănesc ei fiecare în parte masa aceea de sus care-i tiranizează. Dacă nu ies în stradă cu toții, împreună, ca să reprezinte o forță, risipiți fiecare în cămăruța lui nu reprezintă o forță”.

Înainte de a pleca, Mihai Șora a scandat de câteva ori, alături de protestatari, mesajul „Uniți, salvăm toată România”.

La Cluj-Napoca, peste 50 de persoane au protestat, sâmbătă, față de intenția Guvernului de a emite OUG cu privire la completele de 5 judecători și și-au manifestat susținerea față de fosta șefă a DNA scandând „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”.

Participanții la protest s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca unde au scandat „PSD, ciuma roșie”, „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, „Pui de hoți și de mafioți”, „În democrație hoții stau la pușcărie”, „Jos Dragnea jos, ești un ticălos”, „Jos Guvernul” și „Anticipate”.

„În urmă cu doi ani și trei luni, actuala coaliție formată din PSD-ALDE a ajuns la guvernare, iar prioritatea ei a devenit modificarea legilor justiției, astfel încât politicienii corupți și cu dosare penale, cum este Liviu Dragnea, să scape de pușcărie. Nicio clipă nu i-a interesat dezvoltarea României, prosperitatea românilor sau îmbunătățirea sistemului de sănătate sau de educație, un mediu economic predictibil. Acum Guvernul vrea să emită o nouă OUG cu privire la completele de 5 judecători, să fie siguri că scapă Dragnea, ceea ce este inadmisibil. Au încercat să blocheze prin orice mijloace accederea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, iar noi vrem să îi transmite acesteia că o susținem și o încurajăm să continue”, a spus unul dintre protestatari.

Participanții la protest au mers și într-un marș până la Prefectura Cluj. La Iași, cele câteva persoane care au ieșit să protesteze au scandat „Ne-am săturat, cât ne-ați furat”, „Dragnea la închisoare, nu la guvernare”, „Nu mor procurorii, când vor infractorii” sau ”Europa ajutor, scapă-ne de infractori”. De asemenea, ei au afișat mesaje precum „Vrem autostrăzi, nu drumuri cu gropi”, „Susținem LCK”, „Vrem o Românie europeană” și „Cerem o justiție independentă”.

Tudor Chirilă și Stere Gulea, la protestul din Piața Victoriei din Capitală

Muzicianul Tudor Chirilă și regizorul Stere Gulea s-au alăturat protestului de sâmbătă din Piața Universității din Capitală, relatează Mediafax. Aceștia spun că în România nu se mai poate vorbi despre stat de drept în adevăratul sens al cuvântului și că incompetența a devenit mai gravă decât corupția.

„Îmi pare rău că s-a pierdut acel momentum de la Ordonanța 13. (…) Eu voi fi aici chiar dacă vor fi 3 oameni. Sper să nu ni se ia dreptul de a protesta. (…) Situația nu se poate remedia decât pe termen lung, dar trebuie să înceapă. O clasă politică curată este un prim pas. Nu avem chestia asta acum. Al doilea pas ar fi ca instituțiile să nu mai fie atât de politizate și numirile în diverse posturi din ministere să nu se mai facă pe criterii politice”, a declarat Tudor Chirilă.

De asemenea, muzicianul a mai subliniat că Guvernul nu o să ducă la bun sfârșit promisiunile electorale. Chirilă a vorbit și despre dosarul fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Mai e de comentat ce se întâmplă cu Codruța Kovesi? Pare că e țara lui Erdogan. (…) Mie îmi pare rău că oamenii nu se indignează mai mult. Probabil că multă lume e fericită. Poate multă lume e fericită cu felul în care se trăiește acum în România. Trebuie să acceptăm asta. Eu refuz să cred că oamenii pot fi fericiți când văd că sunt conduși de o femeie mai incompetentă decât Elena Ceaușescu. S-a ajuns și aici. (…) Avem o problemă foarte mare. Corupția devine mai puțin importantă decât incompetența acum. Această țară nu mai e guvernată, țara noastră merge din inerție. Nu o să vedem spitalele regionale prea curând, nu o să vedem autostrăzi”, a mai spus Tudor Chirilă.

La rândul său, regizorul Stere Gulea consideră că în țara noastră nu se poate vorbi despre statul de drept. „Nu mai e democrație, stat de drept, în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este riscul din România în momentul de față, tocmai pentru că totul este la bunul plac al unor oameni care, având o majoritate parlamentară, schimbă de la o zi la alta totul. Că nici ei nu știu ce schimbă, e altă problemă. E clar că e intenție de a scăpa de judecată, de dosare”, a spus Stere Gulea.

Câteva sute de persoane se află, potrivit unor surse avizate, în Piața Universității din Capitală, pentru a protesta față de actuala guvernare și față de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiției. Protestatarii spun că vor demisia Guvernului Dăncilă.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

ornella mutti, condamnare, rusia, certificat fals, inchisoare, actrita italiana Ornella Muti, condamnată la șase luni de închisoare. Motivul este de-a dreptul inedit


groenlanda, alerta, calota glaciara, topire accelerata, gheata Groenlanda. 2 miliarde de tone de gheață s-au topit în numai o săptămână


horoscop 17 iunie 2019, horoscop azi, horoscop luni, horoscop zilnic Horoscop 17 iunie 2019. Racii au multă treabă la serviciu, iar Leii sunt puși pe șotii


bella thorne, poze nud, hacker, santaj O actriță americană a postat singură pozele nud cu care era șantajată: ”Du-te dracului, cu toată puterea pe care crezi că o ai asupra mea!”