Mondo News

PRIMELE AVIOANE F-16 FIGHTING FALCON INTRA IN DOTAREA ARMATEI ROMANE

Vineri, 07 Octombrie 2016 10:37
Scris de: Vlad Economu
PRIMELE AVIOANE F-16 FIGHTING FALCON INTRA IN DOTAREA ARMATEI ROMANE
Premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc, vor participa vineri, la baza militara de la Fetesti, la ceremonia prilejuita de sosirea in tara a primelor AVIOANE F-16 FIGHTING FALCON, informeaza Agerpres. Cele sase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheza Monte Real, in cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar si ministrul portughez al apararii, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

In 2013, ROMANIA a decis sa cumpere din Portugalia 12 AVIOANE de tip F-16 folosite. Initial, s-a intentionat achizitionarea a 24 de avioane, dar decizia finala a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producatoare ale avioanelor JAS-39 Gripen si Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizata oferta pentru aeronava Rafale, produsa de grupul francez Dassault.

Pretul pentru cele 12 AERONAVE F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmand sa stationeze la bazele aeriene de la Fetesti si Campia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Potrivit specialistilor, Romania are nevoie de 48 de aeronave multirol, adica patru escadrile. In 2015, autoritatile romane au anuntat intentia de a mai achizitiona si alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, in luna februarie, ca Romania intentioneaza sa cumpere inca 12 AVIOANE F-16, anul acesta urmand sa fie pregatite procedurile de atribuire a contractului pentru aceasta a doua escadrila. In prezent, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995.

Fortele Aeriene Romane mai detin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Soim si Iak-52, ambele de fabricatie romaneasca, avioane de transport C-27J Spartan – de fabricatie italieneasca, C-130 Hercules – de fabricatie americana. Armata Romana mai are elicoptere IAR-330 Puma si varianta modernizata IAR-330 Puma SOCAT, precum si IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricatie romaneasca, produse sub licenta franceza. In dotarea Fortelor Aeriene se afla si aparate de tip AN-30, produse in fosta Uniune Sovietica, folosite pentru fotografie aeriana si cartografiere.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

timisoara, atac, tanar injunghiat, fiu sile camataru, club manele, Albert Florian Balint Timişora. Fiul lui Sile Cămătaru a înjunghiat un tânăr într-un club de manele


snoop dogg, salariu, jointuri, tigari marijuana, rulat, angajat Snoop Dogg are un angajat care se ocupă doar cu rularea țigărilor cu marijuana! Suma uriașă cu care îl plătește


lady gaga, accident, cazatura, concert, fan, video Lady Gaga a căzut de pe scenă în timp ce dansa cu un fan! Video


horoscop 19 octombrie 2019, horoscop sambata, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 19 octombrie 2019. Berbecii trebuie să-și selecteze anturajul, iar Peștii rezolvă niște probleme