Mondo News

Prima dovadă a sistemului acvatic subteran de pe Marte

Sambata, 02 Martie 2019 12:32
Scris de: Vlad Economu
Prima dovadă a sistemului acvatic subteran de pe Marte

Marte arată în zilele noastre ca o planetă aridă și prăfuită. Dar modelările științifice indică faptul că odinioară a găzduit volume uriașe de apă, atât la suprafață, cât și sub ea, iar acum cercetătorii au primele dovezi.

„Într-un trecut foarte îndepărtat, Marte a fost o planetă a apelor, dar pe măsură ce s-a schimbat clima ele s-au retras sub suprafață pentru a forma rezervoare și sisteme freatice”, spune într-un comunicat de presă Francesco Salese, cercetător la Agenția Spațială Europeană (ASE). „Am fost pe urmele apei în acest studiu, iar volumul și rolul ei sunt încă în dezbatere”.

Folosind date de la trei instrumente – camera stereo de înaltă rezoluție de la bordul navei spațiale Mars Express a ASE, experimentul științific imagistic de înaltă rezoluție al NASA și Context Camera de la bordul lui Mars Reconnaissance Orbiter al NASA – cercetătorii au explorat două duzini de cratere de pe emisfera nordică a lui Marte, scrie Science Alert.

Pe fundul acestor cratere, echipa a găsit caracteristici care sugerau că ele conțineau odinioară „rezervoare și fluxuri de apă care se schimbau și se retrăgeau în timp”. Au fost capabile să estimeze nivelurile anterioare ale apelor și au aflat că se potriveau cu presupusele țărmuri ale unui ocean despre care mulți cred că existat pe Marte acum trei sau patru miliarde de ani și despre care presupun că era conectat cu un sistem de lacuri subterane.

Apa este un indicator-cheie al existenței vieții, așa că orice dovadă a existenței ei pe Marte dă credibilitate ideii că planeta ar fi putut odată să găzduiască organisme vii. Dar dovada existenței unui sistem acvatic subteran nu este singura descoperire a ASE cu asemenea implicații – în cinci cratere examinate, echipa a găsit urme de minereuri despre care cercetări anterioare au arătat că au contribuit la apariția vieții pe Pământ.

Savantul Dmitri Titov de la proiectul Mars Express a notat că rezultatele îi vor ajuta pe cercetători să identifice locurile de pe Marte cele mai indicate pentru a conține dovezi ale vieții din trecutul Planetei Roșii, ceea ce ne va aduce cu un pas mai aproape de descoperirea vieții extraterestre.

Sursa traducere: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 23 mai 2019, horoscop joi, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 23 mai 2019. Berbecii trebuie să-și pună ambiția la treabă, iar Capricornii pleacă la drum


top 30, femei frumoase, hollywood, actrite, senzualitate, galerie foto, video, marylin monroe, monica bellucci,frumusete, film, Hollywood, vedete, femei, foto, fotografii, nicole kidman, top, charlize theron, vot, clasament, poze, imagini, Jane Seymour, Sharon Stone, viral, Marilyn Monroe, Monica Bellucci, Catherine Zeta Jones, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Kim Basinger, top femei, femei frumoase, cele mai frumoase femei, top femei frumoase 30 cele mai frumoase femei din istoria Hollywood-ului! Senzualitate și șarm la superlativ! Galerie foto


luke perry, ultimul rol, once upon a time in hollywood, video, quentin tarantino Luke Perry, văzut pentru prima oară în rolul final! Secvențe din ultimul film în care a jucat, „Once Upon A Time In Hollywood“. Video


telekom, retragere, mass media, telefonie mobila, orange, RCS-RDS, abonati, telekom sport Șoc pe piața mass media! Telekom se retrage din România! Ce se întâmplă cu abonații