Mondo News

Premiul Nobel pentru Literatură, decernat Olgăi Tokarczuk (2018) și lui Peter Handke (2019)

Joi, 10 Octombrie 2019 15:25
Scris de: Vlad Economu
Premiul Nobel pentru Literatură, decernat Olgăi Tokarczuk (2018) și lui Peter Handke (2019)
Premiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost atribuit scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk iar cel pentru 2019 austriacului Peter Handke, anunță AFP. Premiul a fost acordat pentru doi ani fiindcă în 2018 s-a renunțat la acordarea lui după ce Academia Suedeză a fost subiectul unui uriaș scandal.
 
Poloneza Olga Tokarczuk s-a născut în 1962, iar în 2018 a câștigat prestigiosul premiu Man Booker International Prize pentru romanul ”Flights”. Austriacul Peter Handke are 78 de ani și între 1944 și 1948 a trăit în zona ocupată de sovietici a Berlinului de Est. Romanul său din 1971, A Sorrow Beyond Dreams, este despre viața mamei sale, o slovenă din regiunea Carintia, care s-a sinucis.
 
Ambii vor primi 9 milioane de coroane suedeze (830.000 euro). The Guardian scrie că Olga Tokarczuk era într-un tren din Germania când a aflat că a câștigat premiul. Comitetul Nobel a dat un scurt comunicat. Olga Tokarczuk a prmit premiul pentru ”o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, a reprezentat întretăierea granițelor ca formă de viață”, iar Peter Handke a prmit premiul ”pentru o operă influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.
 
Sursa foto: BBC

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

bilel omrani, atacant, cfr cluj, refuz, naturalizare, nationala romaniei, algeria Planul lui Mirel Rădoi, dat peste cap! Un fotbalist străin refuză să joace pentru naționala României


antena 1, show, insula iubirii, emisiune concurs, love island Antena 1 pregătește un nou super show! Noua emisiune care vă va ține cu sufletul la gură


dan puric, gigi becali, admiratie, puscarie, acte caritate Dan Puric este fascinat de Gigi Becali: ”Este un om admirabil!”


rusia, moscova, batmobil, replica, video Rusia. Poliția din Moscova a ridicat din centrul orașului un Batmobil! Video