Mondo News

Papa Francisc este îndurerat și rușinat după ultimul scandal sexual din cadrul Bisericii Catolice

Marti, 16 Ianuarie 2018 18:22
Scris de: Vlad Economu
Papa Francisc este îndurerat și rușinat după ultimul scandal sexual din cadrul Bisericii Catolice

Papa Francisc şi-a exprimat „durerea şi ruşinea”, marţi, în legătură cu scandalul sexual în care este implicată Biserica Catolică din Chile. Suveranul Pontif  și-a cerut iertare pentru această criză care i-a ameninţat credibilitatea, scrie The New York Times.

„Mă simt obligat să îmi exprim durerea şi ruşinea în privinţa răului ireparabil provocat unor copii de unii preoţi”, a spus Suveranul Pontif în palatul La Moneda din Santiago, Chile, generând aplauze din partea ascultătorilor săi.

Papa Francisc a transmis primul său mesaj din cadrul vizitei sale de trei zile în Chile, în prezenţa preşedintelui Michelle Bachelet şi a altor oficiali de top ai acestei ţări, cardinali, episcopi şi diplomaţi străini.

„Sunt unul cu fraţii mei episcopi, aşa încât este potrivit să cer iertare şi să fac orice efort necesar pentru a sprijini victimele. Totodată ne angajăm să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată”, a mai spus Suvernaul Pontif.

Catolicii au fost nemulţumiţi de decizia Suveranului Pontif din 2015 prin care l-a numit pe episcopul Juan Barros la conducerea micii dioceze Osorno din Chile. Barros a fost acuzat că şi-a protejat fostul mentor, părintele Fernando Karadima, care în urma unei anchete desfăşurate la Vatican a fost găsit vinovat, în 2011, de abuz asupra unor adolescenţi, timp de mai mulţi ani. Karadima a negat acuzaţiile, iar Barros a spus că nu are cunoştinţe despre aceste învinuiri.

Acest scandal a afectat biserica, după ce aceasta a fost apreciată pentru apărarea drepturilor omului în perioada dictaturii lui Augusto Pinochet, între anii 1973 şi 1990.

Este estimat că anul trecut numărul chilienilor care se consideră catolici a scăzut la 45% din populaţie, spre deosebire de 74% în anul 1995.

În ultima săptămână, cel puţin opt biserici catolice din Chile au fost atacate, dintre care una a fost lovită de o bombă artizanală. Atacatorii au lăsat în urmă mesajul: „Papa Francisc, următoarea bombă va exploda în roba ta”. Nu au fost înregistrate victime, iar atacurile nu au fost revendicate.

La doar câteva ore după sosirea Suveranului Pontif în Chile, două biserici au fost atacate şi incendiate aproape simultan într-un sat mic din apropierea oraşului Temuco, pe care Papa Francisc plănuieşte să îl viziteze miercuri.

De asemenea, a fost atacată o biserică din capitală, în timpul nopţii, cauzând daune minore. Atacatorii au incendiat steagurile statelor Chile şi Vatican şi au aruncat în jur pancarte cu ameninţări la adresa Suveranului Pontif. Pe o biserică din capitală a apărut un graffiti cu mesajul: „Arzi, papă, şi complice al papei”.

Unii dintre cei 80 de preoţi chilieni acuzaţi de abuz sexual asupra minorilor au fost condamnaţi de curtea de la Vatican, însă în timpul vizitei Papei sunt în continuare aşteptate proteste privind încercarea de acoperire a acestor cazuri.

Chilienilor li s-a cerut recent să îl evalueze pe Papa Francisc pe o scară de la 0 la 10. Rezultatul a fost de 5,3, cea mai mică notă obţinută de un Papă. Încrederea în Biserica Romano-Catolică este şi mai scăzută, de doar 36%, cea mai mică din America Latină. Aceasta este prima vizită a lui Francisc în Chile după ce a fost numit Papă în 2013.

Sursa traducere: news.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 16 ianuarie 2019, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 16 ianuarie 2019. Taurii sunt nemulţumiţi, iar Racii muncesc cu plăcere


victor slav, raluca silea, bombardiera, iubita, relatie Cine este și cum își câștigă banii „Bombardiera”, noua iubită a lui Victor Slav! Foto în articol


ghetari, antarctica, topire accelerata, apa calda, ocean Gheţarii din Antarctica se topesc de şase ori mai repede decât în anii 1970


bani, imprumut, refuz, reguli aur, Ce trebuie să faci ca să nu-ți mai ceară nimeni, niciodată, bani împrumut!