Mondo News

Misterul a fost descifrat! Din ce material a fost confecționată amuleta de pe pieptul faraonului Tutankhamon

Vineri, 14 Iunie 2019 11:57
Scris de: Vlad Economu
Misterul a fost descifrat! Din ce material a fost confecționată amuleta de pe pieptul faraonului Tutankhamon

Un grup de cercetători australieni de la Universitatea Curtin au dezlegat misterul materialului din care a fost confecționată amuleta de pe pieptul faraonului Tutankhamon.

Este vorba de dioxid de siliciu sub formă aproape pură, așa numita sticlă libiană, din care este făcut artefactul. Sticla naturală se regăsește pe o suprafață de peste câteva mii de kilometri pătrați în nordul Egiptului. Mostre din acest material au fost găsite în deșertul egiptean în urmă cu mai bine de 100 de ani. De atunci, oamenii de știință au încercat să stabilească proveniența lui.

În urma analizelor făcută cu aparatură performantă, cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că respectiva sticlă s-a format cu 29 de milioane de ani în urmă, sub acțiunea unei presiuni uriașe sau la impactul cu un meteorit de dimensiuni impresionante, relatează publicația Geology.

Citește și: VIETĂŢILE DE PE FUNDUL OCEANULUI PREZINTĂ URME DE RADIAŢII ÎN URMA TESTELOR NUCLEARE DIN RĂZBOIUL RECE

”Subiectul a generat, de-a lungul timpului, discuții aprinse printre cercetători. Existau două versiuni: fie sticla s-a format ca urmare a căderii unui meteorit pe suprafața terestră fie în timpul unei explozii aeriene”, au precizat experții australieni în articolul lor.

”Ambele evenimente pot genera topirea mineralelor. Dar numai impactul meteoriților crează unde puternice, care formează inerale de înaltă presiune. Iar prezența anumitor substanțe confirmă faptul că sticla s-a format ca urmare a loviturii unui meteorit”, au subliniat oamenii de știință australieni.

Sursa foto: descopera


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

tom hardy, tom hardy filme, sas rogue heroes, serial tv, rol, blair mayne Unde a dispărut Tom Hardy? Motivul pentru care fanii nu mai știu nimic despre superstarul britanic


euro u21, mesaj, simona halep, semifinala, romania-germania EURO U21. Simona Halep le-a transmis tricolorilor un mesaj înaintea semifinalei cu Germania


pamela anderson, adil rami, despartire, umilinta, viata dubla, Pamela Anderson, umilită de iubitul fotbalist: Este un monstru!


horoscop 26 iunie 2019, horoscop miercuri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 26 iunie 2019. Berbecii se izolează, iar starea de spirit a Vărsătorilor fluctuează