Mondo News

MAI lanseaza in dezbatere publica ordinul privind recalcularea pensiilor militare

Luni, 25 Ianuarie 2016 21:44
Scris de: Sanda Spataru
MAI lanseaza in dezbatere publica ordinul privind recalcularea pensiilor militare

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de ordin al ministrilor Apararii Nationale, Afacerilor Interne si Justitiei, precum si directorilor SRI, SIE, STS si SPP pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat, informeaza Agerpres.

De asemenea, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, MAI supune dezbaterii publice si proiectul ordinului ministrului Apararii Nationale, ministrului Afacerilor Interne si directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare, informeaza un comunicat al MAI.

Proiectul ordinului ministrului Apararii Nationale, ministrului Afacerilor Interne si directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare reglementeaza activitatile pe care le implica intocmirea si transmiterea documentelor si datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie, activitati ce debuteaza cu depunerea de catre solicitant, in conditiile legii, a cererii de inscriere la pensie, precum si circuitul documentelor si datelor.

CITESTE SI: BUCURESTI: Circa 1.500 de militari in rezerva au PROTESTAT fata de modificarea sistemului de calcul al pensiilor lor

Prin metodologia de intocmire a dosarului de pensionare, prevazuta ca anexa la proiectul de ordin, sunt detaliate, printre altele, aspectele referitoare la documentele doveditoare care intra in alcatuirea dosarului de pensionare, cerintele de fond si de forma referitoare la fisa de pensie si la modalitatea concreta de completare a acesteia, precum si modalitatile de centralizare si transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Anexele la metodologie cuprind modele ale cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limita de varsta, pensie de invaliditate, pensie de urmas), modelul fisei de pensie, precum si modelul situatiei veniturilor realizate lunar, necesara pentru modul de calcul al pensiei conform dispozitiilor Legii 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul ordinului pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat stabileste modul de recalculare si actualizare a pensiilor militare de stat, fiind precizate institutiile si structurile implicate in procesul de recalculare si actualizare a pensiilor militare de stat.

Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se realizeaza pe baza vechimii cumulate rezultata din dosarul de pensionare, stabilita prin ultima decizie de pensie emisa in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016.

Recalcularea se mai face pe baza procentelor de calcul stabilite conform prevederilor Legii 223/2015, a situatiei soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza, corespunzatoare celor sase luni consecutive alese conform Legii 223/2015, sau ultimelor sase luni de activitate in situatia in care beneficiarul nu isi exprima optiunea, pana la data de 30 iunie, actualizate conform prevederilor legale care reglementeaza salarizarea militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Baza de calcul folosita la recalcularea pensiilor militare de stat este cea constituita din soldele sau salariile lunare brute realizate la functia de baza in sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizata conform prevederilor legale care reglementeaza salarizarea militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

In baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislatiei in vigoare la data platii, nu reprezinta drepturi de natura salariala sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare si de delegare, compensatiile lunare pentru chirie, valoarea financiara a normelor de hrana si alocatiile valorice de hrana, contravaloarea uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament.

In situatia in care in urma recalcularii va rezulta o pensie mai mica decat cea aflata in prezent in plata, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres in art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantandu-se astfel ca niciunui pensionar militar nu ii vor fi diminuate veniturile aflate in plata.

 Sursa foto: armataromaniei


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

samuel l jackson, mesaj, coronavirus, pandemie, video Samuel L. Jackson transmite un mesaj clar și plin de beep-uri din izolare: “Stați dracu’ acasă!” Video


coronavirus, pandemie, bill gates, plan, trei pasi, lideri mondiali, propunere, epidemie oprita Cum poate fi învinsă pandemia de coronavirus în trei paşi? Planul pe care îl propune Bill Gates liderilor mondiali


pandemie, coronavirus, covid-19, analiza, scenarii, bbc, Când s-ar putea termina pandemia de coronavirus. Trei scenarii analizate de BBC


dana budeanu, criza de nervi, acuzatii, medici, coronavirus, pandemie Dana Budeanu, criză de nervi pe facebook: ”Băi nenorocițiloooor! Știu tot ce se întâmplă criminalilor!”