Mondo News

Klaus Iohannis, prima vizita la Bruxelles: Am discutat despre Schengen, MCV si fonduri europene

Joi, 15 Ianuarie 2015 17:51
Scris de: Iulia Cristina
Klaus Iohannis, prima vizita la Bruxelles: Am discutat despre Schengen, MCV si fonduri europene

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, in prima vizita oficiala externa din mandatul sau, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmatoarea intalnire a sefului statului urmand a fi cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Dupa primirea oficiala, la sediul Consiliului European, presedintele Iohannis si Donald Tusk au avut o convorbire tete-a-tete. Intalnirea cu presedintele Consiliului European nu va fi urmata de declaratii de presa comune ale celor doi oficiali.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Am subliniat dorinta mea si a romanilor de a finaliza procesul de integrare totala in UE, de a deveni membru acceptat si respectat in nucleul UE.  Este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu, europenizarea completa a Romaniei.

- Domnul presedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania in chestiunea intrarii in spatiul Schengen. Am discutat despre MCV, peste cateva zile vom avea un nou raport, am cazut de acord ca acest lucru ne incurajeaza sa spunem ca in urmatorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza aceasta procedura cu succes, pentru ca Romania a facut procese semnificative in consolidarea institutiilor statului, consolidarea statului de drept si a independentei justitiei. Am avut puncte de vedere practic identice.

- O tema importanta e aderarea la zona euro, un deziderat al Romaniei. Fara sa intram in prea multe detalii, am cazut de acord ca e un lucru bun, de dorit, si impreuna vom lucra pe aceasa speta. Am solicitat sprijinul pentru a ajuta Romania sa creasca gradul de absorbtie, si ne-a fost promis.

- Am discutat despre cel mai recent pact incheiat in Romania in privinta cheltuielilor pentru Aparare, l-am informat pe dl presedinte ca exista aceasta intelegere. In final, vreau sa mentionez si intalnirea cu presedintele Consiliului European, dl Donald Rusk, o intalnire foarte buna, amicala. In esenta, am discutat aceleasi probleme si am primit acelasi tip de raspuns si de deschidere. Aceste doua intalniri ma fac sa cred ca pentru Romania vom avea progrese semnificative in dosarele care ne intereseaza foarte mult.

Klaus Iohannis la Bruxelles

_______________

Dupa discutiile cu Donald Tusk, presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

in cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, presedintele Klaus Iohanis se va intalni, la ora 10.00 (ora Romaniei) cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, urmata, la ora 10.45 (ora Romaniei), de o declaratie de presa comuna a celor doi oficiali.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, inainte de plecarea la Bruxelles, in prima vizita de lucru din mandat, ca o prioritate a mandatului sau va fi aprofundarea integrarii europene a tarii noastre, el precizand ca va trasmite acest mesaj cu claritate in cadrul vizitei.

Iohannis a afirmat ca este prima vizita externa de la inceputul mandatului sau de presedinte al Romaniei, o vizita de lucru la Bruxelles, la institutiile europene si euro-atlantice, pentru a sublinia importanta pe care o acorda tara noastra profilului european, ca stat membru UE si NATO.

”in cadrul discutiilor, voi aborda teme de interes deosebit pentru Romania in relatiile cu institutiile UE si NATO”, a spus seful statului, la plecarea in vizita de la Bruxelles, mentionand ca Romania este in al optulea an de apartanenta la UE, institutile noastre sunt consolidate si contributia noastra la proiectul european trebuie sa fie una pe masura.

”O prioritate a mandatului meu este aprofundarea integrarii europene, voi transmite cu claritate acest mesaj si vom discuta despre pasii pe care Romania trebuie sa ii faca pentru aceasa integrare aprofundata si pentru a-si lua in primire mai bine rolul de membru NATO”, a spus Iohannis.

Din delegatia oficiala care il insoteste pe presedinte la Bruxelles fac parte consilierii prezidentiali Dan Mihalache, George Scutaru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran, consilierul personal al lui Klaus Iohannis, Mihai Razvan Ungureanu si seful Statului Major General, general locotenent Nicolae Ciuca.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

bucuresti, stare urgenta, barbat batut, ancheta, politist bataus, video, politia capitalei București. Un bărbat care ar fi refuzat să se legitimeze, bătut de un polițist! Video


darko peric, casa del papel, actor, romania, studii, timisoara, medicina, helsinki Darko Peric, actorul îndrăgostit de România care i-a cucerit pe fanii români ai serialului ‘Casa de Papel’! Video


coronavirus, arma biologica, teorie, controversa, epidemie, pandemie, Coronavirusul este sau nu o armă biologică? Teoria lansată de un cunoscut specialist român


mircea badea, in gura presei, reactie, medici, coronavirus, epidemie Mircea Badea, reacție deplasată în direct: „Să mă trateze un doctor c***t la c*r de frică?! Du-te liniștit! Te pupă tata!”