Mondo News

Klaus Iohannis a discutat cu Viorica Dăncilă și Lia Olguța Vasilescu despre situația bugetară și scandalul salariilor

Marti, 03 Aprilie 2018 14:52
Scris de: Vlad Economu
Klaus Iohannis a discutat cu Viorica Dăncilă și Lia Olguța Vasilescu despre situația bugetară și scandalul salariilor

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte marţi cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, informează Administrația Prezidențială.

Update:  Premierul Viorica Dancila si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au fost chemate marti la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis dorind lamuriri cu privire la situatia bugetara si scandalul cu salariile. Seful statului a declarat, la inceputul intalnirii, ca vrea sa afle cum s-a ajuns la proteste din partea multor categorii de salariati, printre care amintim medicii si colegii din sistemul public de sanatate, politistii sau angajatii din penitenciare. Legea Salarizarii promitea cresteri substantiale de venit, care au fost apoi amputate de trecerea contributiilor in sarcina angajatului sau plafonarea sporurilor.

Discutiile au durat aproximativ o ora, insa niciuna dintre parti nu a facut declaratii de presa. La o ora distanta, Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care se arata ca Iohannis s-a aratat ingrijorat de situatia bugetului si de haosul creat cu pacaleala salariilor, iar Olguta Vasilescu si Viorica Dancila l-au informat ca nu renunta la Legea Salarizarii si au bani pentru majorarile actuale.

Iohannis le-a atras atentia lui Dancila si Vasilescu asupra faptului ca Legea Salarizarii “se afla in contradictie cu principiile egalitatii si predictibilitatii” si ca toate modificarile ulterioare adoptate de Guvern au dus si la scaderi in cazul veniturilor anumitor categorii si a anulat inclusiv caracterul unitar al intentiei legislative.

Seful statului a observat si ca, “desi au fost promise majorari de 25% ale salariilor incepand cu 1 ianuarie 2018, aceste cresteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutarii contributiilor sociale in sarcina angajatilor. (…) Prin exceptiile intervenite de la regulile aplicarii etapizate, in contradictie cu principiul sustenabilitatii enuntat de Legea 153, cadrul salarial actual se indeparteaza de exigentele remunerarii muncii prestate si ajunge sa valorifice mai degraba apartenenta personalului la o institutie sau alta”.

“Presedintele Romaniei a atras atentia ca situatia salariala este in continua modificare, fiind departe de a satisface principiile si criteriile de stabilitate asumate initial, precum si promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE. Iohannis a evidentiat ca trebuie evitat acest carusel al modificarilor salariale si al impredictibilitatii, altfel Legea 153 va deveni curand o alta forma fara fond, data fiind amendarea continua a acesteia prin ordonante care nu doar rezolva, dar si creeaza noi probleme.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca nu se mai poate vorbi de predictibilitate in mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atat timp cat apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminari salariale si incurajeaza solicitari similare si din partea altor categorii de personal, cu pretul unor riscuri privind incadrarea in tintele bugetare asumate de catre Guvern.

In legatura cu cresterile mult asteptate ale salariilor medicilor, dar si ale personalului din educatie, masuri care rezolva doar partial problemele de fond din aceste domenii, presedintele a mentionat ca asemenea cresteri salariale trebuie insotite de garantii pentru viitor, astfel incat aceste prioritati de politica salariala sa isi atinga obiectivele de performanta asumate”, se mai arata in comunicat.

Nu in ultimul rand, Iohannis a atras atentia asupra situatiei economice: “exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare. Transferul contributiilor sociale in sarcina fiscala a angajatului si reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, pana in prezent, la o crestere modica a salariilor nete, de aproximativ 5%, in medie, la nivelul sistemului bugetar. Insa si aceasta mica majorare a salariilor nete este anulata de intensificarea inflatiei, care a ajuns la 4,7% in februarie 2018″, se arată în comunicatul Președinției.

In replica, Dancila l-a asigurat ca exista are bani pentru salarii iar Olguta Vasilescu i-a explicat ca diferentele actuale vin din faptul ca grila salariala isi va produce pe deplin efectele din 2022. Ele i-au spus si ca nu renunta sub nicio forma la Legea Salarizarii.

Știre inițială

Întâlnirea este programată la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, anunță News.ro. Anunţul a fost făcut de Administraţia prezidenţială. Discuţia vizează efectele aplicării legislaţiei privind salarizarea bugetarilor.

Sursa foto: realitatea


2 comentarii

  1. DAC ROMAN
    Reply

    Discutiile trebuiau ca sa fie mult mai ample, mai ales despre infrastructura. Firma CNAIR cu Ministerul Transporturilor isi bat joc de poporul roman cu dezastrul de pe autostrazi, sosele, drumuri, CFR Marfa si Calatori, Aeroporturi si Porturi de la intrarea Dunarii in Sfanta noastra Romanie, pana la Galati, Tulcea, Delta si Constanta. “Baietii destepti”,.capetele cu conducerea acestei firme si ale Ministerului Transporturilor, trebuie categoric ciuruite la propiu fiindca de ani de zile fura si delapideaza fondurile U.E. si de la guvern, fara ca sa faca ceva. Cunosc oameni care si-au pierdut membrii ai familiei in accidente si sunt hotarati ca sa faca curatenie prin “ciuruiala” in CNAIR si Ministerul Transporturilor. Daca este nevoie si in Guvern, Camera Deputatilor si Parlament, peste tot unde bestia si-a facut cuiburi. Ati depasit toate limitele legale si pentru curatenie generala ,contra membrilor mafioti doar kalasnikovul poate face fata, la persoanele demonice si malefice prin “ciuruiala de calitate”, adica doar indreptata spre criminalii vinovati.

  2. DAC ROMAN
    Reply

    Doar prin eliminarea mafiei, care roade precum cancerul Romania, se poate salva Sfanta noastra tara. In acest caz nu este vorba de rautate umana si doar o masura de salvare a unei natiuni sfinte.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 22 ianuarie 2019, horoscop marti, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 22 ianuarie 2019. Săgetătorii se apropie de latura spirituală a vieții, iar Peștii au chef de muncă


filme, super eroi, filme dc, dc comics, shazam, zachary levi, video, incasari Filmul cu super-roi care poate bate recordul de încasări al lui Aquaman! Vezi video în articol


alin vaduva, concurent, x factor, calugarie Un fost concurent de la X Factor s-a călugărit. Despre cine este vorba


Premiile Oscar 2019, oscar 2019, kevin hart, prezentator, refuz, oscar fara prezentator, hollywood Premiile Oscar 2019. Gala s-ar putea desfășura fără un prezentator, pentru prima dată în ultimii 30 de ani