Mondo News

IZVORUL TAMADUIRII – PRAZNIC inchinat MAICII DOMNULUI. TRADITII si OBICEIURI

Vineri, 21 Aprilie 2017 00:00
Scris de: Sanda Spataru
IZVORUL TAMADUIRII – PRAZNIC inchinat MAICII DOMNULUI. TRADITII si OBICEIURI

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste IZVORUL TAMADUIRII. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor.

Numele de IZVORUL TAMADUIRII aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

IZVORUL TAMADUIRII. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati . Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

IZVORUL TAMADUIRII. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

TRADITII si OBICEIURI de IZVORUL TAMADUIRII

IZVORUL TAMADUIRII. Si in prezent oamenii care merg la Istanbul se inchina in biserica IZVORULUI TAMADUIRII, in al carei subsol se gaseste izvorul cu apa vindecatoare. In aceasta zi, credinciosii merg la biserica pentru sfintirea apei, cunoscuta sub numele de Aghiasma Mica. Preotul care sfinteste aceasta apa spune “Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau”. Prin aceasta apa sfintita se alunga duhul rau.

IZVORUL TAMADUIRII. Cu aghiasma aceasta se uda vitele pentru a fi ferite de boli si pentru a avea putere la muncile agricole. Tot cu aceasta apa sfintita se stropesc gradinile si livezile pentru a avea recolta bogata. Potrivit traditiei, de IZVORUL TAMADUIRII nu se face treaba in casa si in acest fel oamenii isi asigura un loc in Rai. Din batrani se spune ca cine face treaba in aceasta zi se va imbolnavi grav si va muri. Mai mult, nu se tese nimic, pentru ca altfel acel material nu putea fi purtat nici macar de morti, pentru ca nu puteau fi primiti pe cealalta lume.

IZVORUL TAMADUIRII. Se mai spune din batrani ca in aceasta zi poti afla cat mai ai de trait. Se asaza o cana de apa sub un nuc sau sub un soc si, dupa cateva ore, daca gasesti pamant pe fundul canii, inseamna ca nu mai ai mult de trait. In unele zone din tara exista un obicei numit Fantanita, acum se construiesc sau se curata fantanile, crezandu-se ca in acest fel nu vor seca niciodata.

Sursa text: crestinortodox.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 27 mai 2018, horoscop duminică, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 27 mai 2018. Balanțelor le cresc veniturile, iar Leii au parte de sprijin necondiționat


orori sexuale, sultan ibrahim, dimitrie cantemir, desfrau Dimitrie Cantemir despre ororile sexuale ale sultanului Ibrahim, spaima virginelor


partida sex, durata ideala, specialisti,13 minute Îți place să faci dragoste? Cât durează partida perfectă de amor


POFTA DE SEX, TAIE POFTA DE SEX, BARBATI, FEMEI, PAT, GRESELI, RESPIRATIE URAT MIROSITOARE, DISCUTII, LIPSA DE INGRIJIRE, INDICATII Cele 9 lucruri la care se gândesc bărbații cand fac sex oral