Mondo News

INS: Românii cheltuiesc 93% din venituri pentru consum și plata impozitelor și contribuțiilor către stat

Vineri, 06 Iulie 2018 14:27
Scris de: Vlad Economu
INS: Românii cheltuiesc 93% din venituri pentru consum și plata impozitelor și contribuțiilor către stat

Un procent de 93% din cheltuielile gospodăriilor au fost alocate pentru consum și plata impozitelor și contribuțiilor către stat, în primele trei luni ale acestui an, în condițiile în care 63,9% din cheltuieli au fost direcționate către consum și 29,1% către achitarea taxelor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri și citate de Agerpres.

“Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul I 2018, în medie, 34,3% din consumul gospodăriilor”, precizează sursă citată.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub formă impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrană animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețîn o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației, respectiv de doar 0,3%, menționează INS.

În intervalul de referință, cheltuielile totale au fost, în medie, de 3.317 lei lunar/gospodărie, respectiv 1.270 lei/persoană și au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale. În același timp, veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 3.873 lei, și 1.483 lei/persoană.

Veniturile bănești au fost, în medie, de 3.505 lei lunar pe gospodărie (1.342 lei/persoană), iar veniturile în natură de 368 lei lunar pe gospodărie (141 lei/persoană) . Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (64,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (20,4%), veniturile din agricultură (1,5%), veniturile din activități neagricole independente (1,8%), cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,7%) precum și veniturile în natură (9,5%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%). INS notează că mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structura între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.

Sursă foto: zf.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

tatal nostru, rugaciune, modificare text, sfantul scaun Textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat? Aceasta va fi o decizie fără precedent


horoscop 16 noiembrie 2018, horoscop vineri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 16 noiembrie 2018. Racii pornesc pe un drum nou, iar Vărsătorii au ajuns într-un impas


nostradamus, profetii, anul 2019, planeta, Profețiile lui Nostradamus pentru următorii ani sunt înfricoșătoare: În 2019, toată Planeta va trece printr-o schimbare majoră


scandal, operatii estetice, codin maticiuc, margherita, viorica, clejani Scandal monstru între Codin Maticiuc și femeile de la Clejani, Margherita și Viorica