Mondo News

Infractori cunoscuți ca MM Stoica, Gheorghe Ștefan, Mircea Băsescu sau Guru Bivolaru ar putea primi despăgubiri de la ANP

Miercuri, 28 Martie 2018 11:33
Scris de: Vlad Economu
Infractori cunoscuți ca MM Stoica, Gheorghe Ștefan, Mircea Băsescu sau Guru Bivolaru ar putea primi despăgubiri de la ANP

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția că despăgubirile pentru deținuți pe care le pregătește ministrul Tudorel Toader vor avea o “importantă influență bugetară”, având în vedere numărul mare de infractori vizați.

Tudorel Toader a anunțat, pe 20 martie, că Ministerul Justiției lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensații materiale, pentru perioada cât un deținut a stat în condiții necorespunzătoare în închisoare, dar nu a beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu.

Oficialul a spus ulterior că proiectul de lege nu are prevăzut și impactul financiar pentru stat, acesta urmând să fie stabilit de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acum, FSANP a făcut niște calcule, în contextul în care foști deținuți mai mult sau mai puțin celebri ar beneficia de 5-8 euro pe zi de detenție în condiții improprii.

“Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridică la o suma cuprinsă între 370 milioane euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deținut) și 550 milioane euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deținut) “, transmite federația într-un comunicat de presă.

Documentul precizează că în estimarea costului s-a introdus o valoare mediană, pentru că nu toți deținuții beneficiari au fost în închisoare pe întreaga durată de aplicare a despăgubirii.

“Astfel, suma maximă care ar putea fi obținută de 1 deținut pentru această perioada de 5 ani ar urmă să fie de 9.125 de euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deținut) sau de 14.600 de euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deținut) “, potrivit sursei citate.

FSANP subliniază că acești bani ar putea fi folosiți pentru a construi 1.500 de școli cu 8 săli de clasa sau 11 spitale cu 450 de paturi, “educația și sănătatea fiind declarate priorități naționale”.

“Previzibilă deturnare a acestor cheltuieli către infractori este bazată pe o minciună. CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătățirea condițiilor din penitenciare”, se mai arată în comunicatul citat.

Documentul include și câțiva beneficiari ai “premiilor ministrului Justiției” (despăgubirile – n.red.):

“1. Beniamin Laichici (Jianu) – condamnat pe viață pentru că a împușcat mortal cinci oameni într-o singură zi și eliberat după 22 de ani de detenție (doar ultimii 5 în condiții improprii conform dlui Toader) – despăgubire între 9.125 euro și 14.600 euro.

2. Petru Hera Cristea – recidivist condamnat pentru viol și tâlhărie, eliberat după ce a executat 1.070 de zile de închisoare – despăgubire între 5.350 euro și 8.560 euro.

3. Mircia Guțău – condamnat pentru corupție și eliberat după ce a executat 851 de zile de pedeapsa cu închisoare – despăgubire între 4.255 euro și 6.808 euro.

4. Gheorghe Ștefan (zis Pinalti) – condamnat pentru corupție și eliberat după ce a executat o pedeapsa de 1.278 de zile de închisoare – despăgubire între 6.390 euro și 10.224 euro.

5. Mihai Stoica (zis Meme) – condamnat pentru înșelăciune și eliberat după ce a executat 713 zile de închisoare – despăgubire între 3.565 euro și 5.704 euro.

6. Mircea Băsescu – condamnat pentru trafic de influență și eliberat după ce a executat a executat 860 de zile de detenție – despăgubire între 4.300 euro și 6.880 euro.

7. Nicolae Dumitru (zis Niro) – condamnat pentru trafic de influență și eliberat după ce a executat 568 de zile în detenție – despăgubire între 2.800 euro și 4.544 euro.

8. Gregorian Bivolaru (zis Guru) – condamnat pentru act sexual cu un minor și eliberat după ce a executat 764 de zile de închisoare – despăgubire între 3.820 euro și 6.122 euro.

9. Claudiu Sibisean – condamnat pentru infracțiuni de crimă organizată și eliberat după ce a executat 1.893 zile de închisoare – despăgubire între 9.125 euro și 14.600 euro.

10. Lucian Darie – condamnat pentru infracțiuni de pedofilie și pornografie infantilă și eliberat după ce a executat 1.218 zile închisoare – despăgubire între 6.090 euro și 9.744 euro”.

În fine, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor afirmă că pentru această măsură pretextul folosit este supraaglomerarea, deși în perioada 2012 – 2017 s-a înregistrat minimul istoric al deținuților.

“Cu toate că pretextul supraaglomerarii este cel folosit pentru această măsură și pentru precedentă grațiere mascată, atragem atenția că intervalul 2012-2017 pentru care aceste ‘premii’ se aplică este, în fapt, perioada în care s-a înregistrat minimul istoric al deținuților”.

Sursă foto: adevărul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

video, jucator, liga I, videochat, masaj, barbatie, alt barbat Video șocant! Unul dintre jucătorii de viitor ai României filmat gol pușcă în timp ce un amic îi freca bărbăția


mircea badea, antena 3, daune morale, florin toma, decizie definitivă Mircea Badea și Antena 3 sunt buni de plată! Sentința este definitivă


cristi borcea, interviu, dinamo, club blestemat, revenire, condiții Cristi Borcea s-a convins: Dinamo este un club blestemat! Condiția pentru a reveni în “Groapă”


gigi becali, loc de munca, lacatus mecanic, paznic, baneasa Ce loc de muncă avea Gigi Becali înainte de Revoluţie! Situația era cu totul alta pentru latifundiar