Mondo News

Franța. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins în totalitate! Primul verdict oficial

Marti, 16 Aprilie 2019 14:37
Scris de: Vlad Economu
Franța. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins în totalitate! Primul verdict oficial

Un incediu a fost raportat luni seară, la catedrala ”Notre Dame” din Paris. Cauza incendiului este necunoscută, dar autoritățile spun că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare de la edificiul vechi de 850 de ani.

Update 13: Apare primul verdict oficial din partea autorităților franceze, după incendiul care a mistuit frumoasa Catedrala Notre Dame. Incendiul produs luni la catedrala Notre Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând semne că ar fi fost pus intenţionat, a declarat marţi procurorul din Paris, Remy Heitz, relatează Reuters citat de Mediafax.

“Suntem în favoarea teoriei unui accident”, a declarat Heitz reporterilor, adăugând că 50 de oameni lucrează la o anchetă “lungă” și “complexă” pentru a afla cauzele care au provocat incendiul de luni.

Peste 400 de pompieri au fost nevoiți să îmblânzească infernul care a consumat acoperișul și a prăbușit vârful catedralei vechi de opt secole. Ei au lucrat toată noaptea pentru a aduce focul sub control la aproximativ 14 ore de la izbucnirea incendiului.

Un pompier a fost rănit; nimeni altcineva nu a fost raportat rănit în incendiul care a început după ce clădirea a fost închisă publicului pentru seară. Din afară, clopotele impunatoare și pereții exteriori, precum şi stâlpii de susţinere, au rămas pe poziţii, însă interiorul și structura superioară au fost eviscerate de flăcări.

Anchetatorii nu vor putea intra în naosul naufragiat al catedralei până când experții nu vor constata că zidurile de piatră au rezistat căldurii și clădirea este solidă din punct de vedere structural. Imagini de televiziune au arătat pompieri deasupra turnurilor.

Update 12: Incendiul care s-a declanşat luni după-amiază târziu şi a devastat o parte din catedrala Notre-Dame din Paris este “stins” în totalitate, a anunţat marţi cu puţin înainte de ora 10:00 (08:00 GMT) purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, relatează AFP.

“Tot incendiul este stins. Suntem acum în faza expertizei”, a declarat Gabriel Plus, purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri din Paris în cadrul unei conferinţe de presă în faţa catedralei Notre-Dame, precizând că “focul violent” s-a extins foarte repede pe întreg acoperişul edificiului de aproximativ 1.000 de metri pătraţi”.

Update 11: Cauzele puternicului incendiu care a mistuit acoperișul și turla Catedralei Notre Dame din Paris sunt încă necunoscute, iar investigația continuă. Este tot ce autoritățile franceze pot spune la ore bune de la momentul dramatic în care vestea incendiului a făcut înconjurul lumii, oamenii urmărind live cum flăcările distrugeau monumentul istoric, unul dintre simbolurile culturii europene.

Secretarul de stat din ministerul internelor, Laurent Nunez, a spus că incendiul este sub control, dar focul nu a fost stins în totalitate. “Focul este sub control, dar nu este complet stins”, a declarat Nunez într-o conferință de presă chiar în fața catedralei Notre-Dame.

Update 10: Trei semnale de presă trase de-a lungul timpului despre problemele catedralei:

Chiar la începutul lunii aprilie, BBC a difuzat un material potrivit căruia autoritățile franceze cheltuie 4 milioane de euro anual pentru întreținerea catedralei. Dar banii nu sunt nici pe departe suficienți, iar în lipsa renovărilor catedrala ar fi riscat să se prăbușească în circa 10 ani, din cauza problemelor structurale. Motivul: eroziunea produsă de vechime și de poluare.

În 2017, Time publica un amplu reportaj despre stadiul dezastruos în care se aflau părți din structură și alte elemente ale catedralei. Potrivit acelui reportaj, dacă o mare parte din structura medievală era încă în stare rezonabilă, părțile mai noi, în special cele construite în restaurarea din secolul 19, când au fost folosite materiale foarte ieftine, erau un real pericol. Time menționează planul autorităților de a investi mai mulți bani în restaurare, inclusiv peste 6 milioane în turnul catedralei.

După incendiul de astăzi, Thelocal.fr a amintit despre relatări de acum doi ani, când publicația observa improvizațiile făcute de-a lungul vremii pentru a păstra aspectul monumentului – până la fixarea capetelor unor gargui cu ajutorul unor țevi de plastic.

Update 9: Ca monument de importanta mondiala, catedrala Notre-Dame este reprodusă/prezentată detaliat în numeroase versiuni 3D, de realitate virtuală și chiar redată fidel în interiorul unui joc.  

Update 8: Agenția France-Presse informează că François-Henri Pinault, președintele și CEO al grupului internațional Kering, care deține mărci precum Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga și Alexander McQueen, a promis 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Notre-Dame. Prima imagine cu altarul fumegând a fost postată pe Twitter.

NOTRE-DAME-ALTAR-FIRE-PARIS

ct-notre-dame-fire-paris-20190415 (1)

Update 7: Acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar coloana de piatra de susținere nu este afectată, doar unul dintre vitralii care era în renovare a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt in siguranta.

1114658

Update 6: Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit Mediafax care citează The Local.fr. “Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperișul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor.

dsa

Emmanuel Macron: “Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala gotică, provocând tristețe în Franța și în întreaga lume., potrivit AFP. “Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele, spunând că “orele următoare vor fi dificile”. ”Vreau să am un cuvânt de speranță. Această speranță este mândria pe care trebuie să o avem, a tuturor celor care s-au luptat pentru ca cel mai rău să nu se întâmple”, a mai spus președintele francez.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, afectată de un incendiu puternic luni seara, potrivit France 24.

Update 5: ”Săgeata” Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbușit, luni seară, în urma incendiului violent care a cuprins celebrul monument. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată că nu a mai rămas aproape nimic din acoperiș.Experții de la Direcția Generală a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția.

Update 4: Primarul capitalei Angliei, Sadiq Khan, a scris pe Twitter că Londra este alături de Paris ”în tristețe”. Președintele Consiliului european, Donald Tusk, a scris pe Facebook că ”toți suntem alături de Paris astăzi”.

“Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic”, a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

Update 3: Este evacuată toată Île de la Cité, situată pe Sena, și pe care se află catedrala. Potrivit biroului procurorului Parisului, o anchetă a fost deschisă pentru a determina cauzele incendiului care a cuprins catedrala. Nu există răniți, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului francez de Interne, Laurent Nunez

Update 2: Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat regretul pentru incendiul produs la catedrala Notre-Dame, numind monumentul ”un simbol al Franței și al culturii noastre europene”. Președintele francez spune că este trist și că se gândește la toți catolicii și la toți francezii în acest moment.

”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Update: Acoperișul monumentului istoric s-a prăbușit! Toată tâmplăria arde, a spus purtătorul de cuvânt al catedralei. Președintele francez Emannuel Macron avea programat un discurs la ora 20.00, însă acesta a fost anulat, în urma incendiului violent de la Catedrală.

ct-notre-dame-fire-paris-20190415

Știre inițială

Flăcările au izbucnit puțin înainte de ora locală 18.50. Anne Hidalgo, primarul Parisului, anunță că pompierii intervin și roagă pe cei aflați în zonă să respecte perimetrul de securitate.

150419notre

Unul dintre adjuncții primarului anunță că riscul prăbușirii unor părți din clădire este semnificativ. Circulația în zonă a fost oprită.

notre-dame-fire-0415-exlarge-169

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto: captura video


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

adrian mutu, adrian martian, afaceri, bani pierduti, fabrica, oradea, cocaina, chelsea, mourinho Adrian Mutu, dezvăluiri sincere despre problemele financiare dar și despre scandalul cocaina!


madalina ghenea, relatie, miliardar italian, Leonardo Maria Del Vecchio Mădălina Ghenea a schimbat miliardarul! Cine este bogătașul cu șapte ani mai tânăr decât frumoasa româncă. Foto în articol


charlize theron, operatii, filmari, accidentari Charlize Theron a suferit trei intervenții chirurgicale


horoscop 17 octombrie 2019, horoscop joi, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 17 octombrie 2019. Capricornilor le lipsește pasiunea, iar Gemenii au nevoie de un sfat