Mondo News

EPIDEMIE RUJEOLA ROMANIA: BILANTUL a crescut la 26 de MORTI si peste 6.400 de BOLNAVI

, 28 Mai 2017 17:53
Scris de: Vlad Economu
EPIDEMIE RUJEOLA ROMANIA: BILANTUL a crescut la 26 de MORTI si peste 6.400 de BOLNAVI

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, considera ca epidemia de rujeola din Romania accelereaza nevoia de masuri administrative si legislative privind vaccinarea, sustinand ca parintii ar trebui responsabilizati in acest sens, nu neaparat obligati, informeaza News.ro.

El spune ca in prezent intre 5 si 7 la suta dintre parinti refuza vaccinarea, dar un numar mult mai mare, de 30 la suta, nici macar nu se prezinta la medic pentru a-si vaccina copiii. Alexandru Rafila a declarat duminica, la Constanta, intr-o conferinta de presa prilejuita de campania de informare si educare “Vaccinarea salveaza vieti”, ca se impun masuri administrative si legislative avand in vedere epidemia de rujeola cu care se confrunta Romania.

“O intrebare la care ar trebui sa raspundem este de ce in urma cu 10 ani aveam acoperire vaccinala buna la nivel national, in jurul valorii de 95 la suta, recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind sigura, nu pentru individ, ci pentru comunitate. (…) Ce se intampla in momentul de fata, epidemia de rujeola din Romania, sigur ca este un factor care accelereaza nevoia de masuri administrative si legislative incat situatia sa revina sub control.

Vreau sa va spun ca nu mai departe decat acum cateva zile doua mari tari europene care se confrunta cu epidemii de rujeola de dimensiuni mult mai mici decat in Romania au luat astfel de masuri, si ma refer la Italia si Germania”, a afirmat Alexandru Rafila. El considera ca Romania se gaseste in situatia in care trebuie luate astfel de masuri.

“Noi ne gasim in situatia in care trebuie sa luam astfel de masuri. Eu cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga toata lumea este ca noi, ca parinti, ne asumam responsabilitatea copiilor nostri si a colectivitatiilor si exemplul personal trebuie sa fie cel care atesta buna-credinta pentru ca noi suntem oameni care iubim copiii si care vrem sa avem copiii protejati”, a spus presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

El a precizat ca proiectul de lege privind vaccinare responsabilizeaza atat Ministerul Sanatatii, cat si directiile de sanatate publica, precizand ca medicii de familie sunt esentiali pentru reusita programului de vaccinare.

Alexandru Rafila a mentionat ca situatia acoperirii nationale in privinta vaccinului anti rubeola-rujeola-oreion este de 86 la suta pentru prima doza si de 67 la suta pentru cea de-a doua. “Daca discutam despre vaccinul rubeola-rujeola-oreion, situatia acoperirii vaccinale este de 86 la suta pentru prima doza care se administreaza la varsta de un an si circa 66-67 la suta pentru doua, care se administreaza la varsta de 5 ani. O protectie eficienta impotriva rujeolei este obtinuta doar prin administrarea a doua doze”, a spus Rafila.

El crede ca parintii care refuza vaccinarea copiilor nu trebuie blamati, ci trebuie sa primeasca toate informatiile necesare. “Parintii trebuie incurajati. Sigur, nu trebuie blamati cei care nu vor sa-si vaccineze copiii, poate au informatia incompleta, poate fac parte dintr-un grup care a considerat ca vaccinarea dauneaza. Sa le oferim exemplul personal, informatiile care au nevoie si scopul acestei legi, din ceea ce cunosc eu, este de incurajare, de sprijin al parintilor”, a explicat Alexandru Rafila. El a mai spus ca unii parinti leaga anumite afectiuni grave ale copiilor de administrarea vaccinului, precizand ca acest lucru nu este imposibil, dar se poate intampla intr-un numar redus de cazuri.

“Sunt o serie intreaga de persoane care leaga anumite afectiuni ale copiilor lor de administrarea vaccinului. Acest lucru, nu spun ca este imposibil, se poate intampla intr-un numar foarte, foarte redus de cazuri, ma refer la lucruri grave, nu ma refer la un lucru banal, cum ar fi o durere sau o roseata la locul administrarii, care este un lucru asumat, il stie toata lumea si nu pune niciun fel de probleme”, a declarat Alexandru Rafila, precizand ca nici in Romania, nici in Uniunea Europeana nu exista situatii in care sa fie puse pe piata vaccinuri care nu sunt sigure.

Presedintele Societatii de Romane de Microbiologie a mai spus ca in prezent intre 5 si 7 la suta dintre parinti refuza vaccinarea, dar un numar mult mai mare, de 30 la suta, nici macar nu se prezinta la medic pentru acest lucru. Tibor Pentek, consilier de stat in Guvern, prezent la conferinta de presa, a spus ca principala responsabilitate a statului este de asigurare a dozelor de vaccin necesare, apoi de creare a unui cadru legal si de informare a populatiei.

“In primul rand cred ca trebuie sa asiguram noi, stat, dozele necesare de vaccin. In al doilea rand, trebuie sa cream cadrul legal, care in acest moment nu este foarte clar. Aici este legea vaccinarii in care sunt implicati Institutul National de Sanatate Publica, ministerul Sanatatii si societatile profesionale. Poate ca trebuie sa stimulam oamenii sa mearga la vaccinare, este foarte important inainte de a-i obliga. De asemenea, sa informam populatia, este foarte important”, a spus Tibor Pentek.

Aproape 300 de noi cazuri de rujeola au fost confirmate in ultima saptamana, la nivel national, astfel ca numarul total al imbolnavirilor, de la debutul epidemiei, in 30 septembrie 2016, a ajuns la 6.434, a anuntat, vineri, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). De asemenea, au fost inregistrate 26 de decese din cauza rujeolei.

Sursa foto: adevarul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

ronaldinho-se-casatoreste-cu-doua-femei Ronaldinho renunță la burlăcie! Insă, se casătorește nu cu una, ci cu două femei! Foto în articol


dubai, cel mai rapid divort, 15 minute, ofensa, tata socru Cel mai rapid divorț din lume. N-ai să ghicești în cât timp i-a dat mirele papucii miresei


horoscop 25 mai 2018, horoscop vineri, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 25 mai 2018. Gemenii sunt puși pe distracție, iar Balanțele sunt la ora bilanțului


cioban roman, judecata, uniunea europeana, parlamentul european, schimbari climatice, video Motivul incredibil pentru care un cioban român a dat în judecată Uniunea Europeană! Video