Mondo News

DNA: Fondurile nationale, mai expuse la frauda decat cele europene​

Vineri, 27 Martie 2015 21:32
Scris de: Sanda Spataru

Fondurile nationale sunt mai expuse la fraude decat banii europeni, in Romania, pentru ca in cazul fondurilor comunitare regelemntarile sunt mai stricte, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor.

Calin Nistor spune ca in ultima perioada, tot mai multe persoane, unele implicate in domeniul fraudelor in achizitiile publice, sesizeaza DNA, informeaza Hotnews. 

In ultimul timp, ca urmare a cresterii increderii cetatenilor in activitatea DNA, un efect principal a fost cresterea numarului de sesizari depuse de persoane, unele fiind implicate in domneiul fraudelor in achizitii publice“, a spus Calin Nistor, la conferinta Combaterea Criminalitatii in Domeniul Achizitiilor Publice, organizata de Freedom House. 

CITESTE SI: DNA: 101 TABLOURI care ar fi fost achizitionate de DARIUS VALCOV prin INTERPUSI au fost identificate in urma PERCHEZITIILOR. GALERIE FOTO

Din cazuistica DNA, am constatat ca frauda in domeniu e indreptata cu predilectie, in ultimii ani, spre fondurile nationale, cele comunitare fiind mai bine protejate prin existenta unei infractiuni speciale privind accesarea fondurilor europene”, a mai aratat el. 

Nistor a sugerat Parlamentului sa introduca aceleasi reglementari privind combaterea fraudei  si in domeniul fondurilor bugetare la fel ca in cel al banilor europeni. 

N-ar strica leguitorul sa se gandeasca, la un moment dat, ca aceleasi incriminari existente pentru fondurile europene sa fie transpuse si pentru fondurile nationale“, a mai spus oficialul DNA. 

Procurorul anticoruptie a mai aratat ca au existat cazuri in care mita in contractele de achizitii publice era de 20% din valoarea contractului. 

Au existat cazuri in care valoarea mitei remise in contractele de achizitie publica a fost in cuantum de 20 la suta din intreaga valoare a contractului de achitie publica. In aceste conditii este indubitabil ca frauda efectiva produsa in domeniul achizitiilor publice pe acel contract poate ajunge si pana la 40-50 la suta din valoarea contractului”, a estimat Calin Nistor. 

La randul sau, procurorul general adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, a atras atentia asupra nivelului ridicat al fraudei in achizitiile publice din Romania. 

Daca ar fi sa vorbim despre frada in achiztiile publice ar trebui sa vorbim ore intregi. Acest domeniu al achizitiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile, cel putin in tara noastra, din varii motive, unul dintre ele fiind lipsa de transparenta“, a explicat Licu. 

Pe langa populatie, care contribuie la bugetele publice fraudate, afectate sunt si companiile oneste care pierd licitatii de achizitie publica din cauza infractiunilor in domeniu. 

Doua tipuri de practici sunt conflictul de interese si trucarea licitatiilor. Acestea nu se situeaza in interiorul sferei coruptiei, ci in anticamera ei”, a punctat Ligia Popescu, avocat al unor companii private. 

CITESTE SI: TABLOURILE lui DARIUS VALCOV vor fi identificate si certificate

Intre timp, Guvernul da asigurari ca lucreaza la o reforma ampla in sistemul achizitiilor publice, urmand sa initieze 4 noi legi care sa inlocuiasca actuala ordonanta de urgenta 34/2006 care reglementeaza achizitiile publice. 

Romania are obligatia sa transpuna directivele europene privind achizitiile publice, care nu mai pun acum accentul atat pe pretul cel mai scazut din ofertele depuse, ci iau in calcul si raportul costuri-calitate. 

Prezent la conferinta Freedom House, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Bogdan Dobrin, a aratat ca cele patru proiecte de lege in domeniu urmeaza sa fie adoptate de Guvern si trimise la Parlament in luna iunie, imediat dupa ce va fi fost adoptata si o strategie nationala pentru achizitii publice.

Comisia Europeana obliga Romania sa adopte aceasta strategie pana in octombrie 2015, fiind o conditionalitate ex-ante, fara de care tara risca sa-i fie blocate fondurile europene petru perioada de programare 2014-2020. 

Freedom House Romania, impreuna cu 16 parteneri, a incheiat un amplu program in care 396 magistrati si ofiteri de politie judiciara au participat la 15 seminarii de formare in domeniul achizitiilor publice.

Sursa foto www.paginaeuropeanaro


Articole Recomandate

Stiri din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Economie

Sport

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

george alin anastasescu, patron colectiv, disparitie, marea britanie Unul dintre patronii clubului COLECTIV a DISPARUT! Unde s-ar fi ASCUNS acesta


horoscop, noiembrie 2017, horoscop noiembrie 2017, horoscop bani noiembrie, horoscop dragoste noiembrie, horoscop sanatate noiembrie, horoscop cariera noiembrie HOROSCOP NOIEMBRIE 2017. Previziuni astrale complete! Nu dati crezare ZVONURILOR


HOROSCOP ZILNIC, HOROSCOPUL ZILNIC, HOROSCOPUL DE AZI, HOROSCOPUL ZILNIC DE AZI luni 23 octombrie 2017 HOROSCOP LUNI 23 OCTOMBRIE 2017. Atentie la CALATORII si ajutoare “prietenesti”


siena vuscan, fetita romanca, china, limba chineza, sonia vuscan Siena Vuscan, romanca de numai 7 ani care i-a dat pe spate pe chinezi! VIDEO