Mondo News

De ce țiganii se numesc rromi? Cum s-a ajuns la această denumire

Miercuri, 19 Iunie 2019 22:05
Scris de: Vlad Economu
De ce țiganii se numesc rromi? Cum s-a ajuns la această denumire

Țigan sau rrom înseamnă același lucru. Din păcate, de cele mai multe ori, termenul de ţigan este folosit în mod peiorativ. Așadar, în ultimii ani, țiganii din România sunt denumiți rromi.

Cum s-a ajuns la această denumire de ”rromi”?

Substantivul rrom este vechi de peste 200 de ani și este un cuvânt al limbii rromani, folosit pentru desemnarea apartenenţei etnice. În 1837, în plin proces de dezrobire a țiganilor, Mihail Kogălniceanu folosea termenul de rrom. După un proces ce a durat zeci de ani, pe 20 februarie 1856 a fost eliberată din sclavie ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari.

Termenul a intrat în mod oficial în limba română în anul 1933 când G.A. Lăzurică a înfiinţat „Uniunea Generală a Rromilor din România”. În perioada comunistă, termenul nu a fost prea folosit în România.

Citește și: OBICEIUL DE A CIOCNI PAHARELE DE VIN DATEAZĂ TOCMAI DIN ROMA ANTICĂ? DAR DE CE A FOST INVENTAT?

În anul 1993, Consiliul Europei recomanda folosirea termenului „rrom” în locul substantivului „țigan”. În anul 1995, un memorandum al ministrului de Externe Teodor Meleşcanu recomanda revenirea la termenul „ţigan”, pentru a nu se face o confuzie între „rrom” şi „român”. Fără folos, însă.

Când a apărut cuvântul „țigan” în țările române și ce desemna el?

Prima atestare documentară a termenului de „țigan” a apărut în anul 1385 în schimbul de sclavi între Principatele Române. La acea vreme, substantivul desemna statutul de sclavi pe care îl aveau romii și alte etnii înrobite.

Totodată, cuvântul „țigan” a devenit sinonim cu „rob”. Codul penal din Muntenia al anului 1818 preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”. Exista un număr mic de robi care nu erau rromi.

Mai târziu, „țigan” a devenit sinonim cu „persoană cu un comportament problematic”. Conform statisticilor, în jurul anilor 1850, o treime din țiganii Europei locuiau numai în Moldova și în Țara Românească. Se presupune că numele de „țigani” (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganein, (tradus: „a nu se atinge”) și este numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, scrie wikipedia.org.

Sursa foto: wikipedia.org


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

iPhone 12, iPhone 2020, lansare, defecte, apple iPhone 12, noul model care dezamăgește încă dinainte de lansare


cornelia catanga, infarct, spital floreasca, stare critica Cornelia Catanga a orbit după ce a ajuns la spital din cauza unui infarct


Electric Castle 2019, festival, bontida, limp bizkit, jared leto, florence, castel banffy, the machine, editia 7 Electric Castle 2019. Care sunt capetele de afiş ale ediției cu numărul 7


razvan zamfir, afc hermannstadt, filip jazvic, bataie, reziliere contract Bătaie în Liga I. Un oficial a fost bătut măr de un fotbalist! Incidentul a avut loc în sediul clubului