Mondo News

De ce a refuzat Klaus Iohannis să o numească pe Adina Florea șef la DNA

Miercuri, 21 Noiembrie 2018 14:39
Scris de: Vlad Economu
De ce a refuzat Klaus Iohannis să o numească pe Adina Florea șef la DNA

Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea în funcția de procuror șef al DNA a Adinei Florea. Președintele a făcut anunțul printr-un comunicat de presă, menționând că la baza deciziei a stat articolul 48 din legea 303/2004.

“În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004″, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Articolele invocate de președinte se referă la magistrații care au făcut parte din serviciile de informații sau care au un interes personal e influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

Articolul 48, alin. (10)-(12), din legea 303/2005 arată că:

“(10) Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

(12) Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifica şi comunica, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

Deși articolele menționate se referă la judecatori, sunt raportate la articolul 54 din aceeași lege, articol care se referă la numirea sefilor de parchete.

Sursa foto: adevarul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

dj, interdictie, electric castle, manea, tommy cash, adrian minune DJ interzis în România din cauza unei manele


horoscop 20 iulie 2019, horoscop sambata, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 iulie 2019. Capricornii au ceva probleme financiare, iar Peștii sunt discreți


malaezia, divort, fost rege, fosta miss moscova, motiv, mohammad V, oksana voevodina Motivul pentru care fostul rege al Malaeziei a divorţat de femeia pentru care a renunţat la tron. Ce a aflat despre soţia sa, fostă Miss Moscova


leoaica, elefant, atac, video, africa de sud, parcul național kruger O leoaică atacă un elefant în căutarea unei mese pentru puii ei! Video