Mondo News

Corlatean: Cetatenii moldoveni pot decide in mod suveran ceea ce doresc sa decida

, 23 Martie 2014 11:45
Scris de: Vlad Economu
Corlatean: Cetatenii moldoveni pot decide in mod suveran ceea ce doresc sa decida

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat duminica, la emisiunea “Dupa 20 de ani” difuzata de PRO TV,  raspunzand unei intrebari privind unirea cu Republica Moldova, ca, momentan, singura solutie fezabila este integrarea tarii vecine in UE, dar ca cetatenii moldoveni pot decide in mod suveran ceea ce doresc, transmite Mediafax.

Intrebat daca dupa alegerile din Republica Moldova, de la sfarsitul anului, Romania i-ar putea intreba pe moldoveni, daca vor sau nu sa se uneasca, Titus Corlatean a declarat ca aceasta teza lansata de presedintele Basescu a avut anumite ecouri in plan international si a dat “oxigen tovarasului Voronin si Partidului Comunistilor din R. Moldova”.

“Realist vorbind, singura solutie fezabila intr-o anumita perspectiva este calea integrarii europene pentru Republica Moldova”, a spus seful diplomatiei.

Corlatean a subliniat faptul ca “cetatenii R. Moldova in mod suveran pot decide ceea ce doresc sa decida”. El a tinut insa sa precizeze ca in Crimeea, in prezenta trupelor ruse, “n-a fost o decizie nici suverana si nici constitutionala potrivit Constitutiei ucrainene si nici potrivit Dreptului international”.

Intrebat cum apreciaza propunerea lui Traian Basescu de unire a Romaniei cu Republica Moldova, Corlatean a spus ca a fost “neinspirata”.

“Suntem cu totii romani, aproape cu totii romani si fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi in armata regala, undeva in Basarabia dupa 28 iunie, cand datorita ultimatumului sovietic au trebuit sa se retraga si i-am lasat pe ceilalti romani in partea cealalta. Fiecare avem istoria noastra in familie si simtim. Si fiecare isi doreste sa traim impreuna intr-o Europa unita. Ceea ce realist astazi este posibil e sa sustinem cat se poate ca R. Moldova sa devina membra a UE cat mai rapid posibil”, a explicat ministrul de Externe.

Citeste si: Titus Corlatean: Romania nu si-a schimbat pozitia fata de Kosovo 

In ceea ce priveste scrisoarea pe care asa-zisul presedinte al Sovietului suprem ar fi adresat-o Dumei de stat privind anexarea Transnistriei la Rusia, Corlatean a declarat ca s-au facut verificari, guvernul moldovean a discutat cu autoritatile ruse si “s-a confirmat faptul ca nu a fost depusa, inregistrata la Duma o astfel de chestiune”. “Pana la urma se pare ca a fost un demers individual, fara sa aiba in spate o discutie serioasa in asa-numitul Parlament” de la Tiraspol, a punctat Corlatean.

Acesta a mai spus ca proiectul european va aduce prosperitate pentru toti cetatenii din R. Moldova, si pentru mediul de business, unde rusii sunt prezenti.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca “urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova”.

Sursa foto: gov.ro           


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 15 decembrie 2019, horoscop duminica, horoscop zilnic, horoscop azi Horoscop 15 decembrie 2019. Racii sunt plini de energie, iar starea de spirit a Leilor fluctuează


game of thrones, stranger things, top imdb, seriale cautate, 2019 Top 10 al celor mai căutate seriale ale anului 2019, conform IMDB! Video


castigator iumor, sezonul 7, Mukinka Chibaga, iumor, castigator Câștigătorul iUmor, sezonul 7, a fost desemnat! Cine a plecat acasă cu 20.000 de euro


uefa, verdict, romania-suedia 2-0, scandari rasiste, comunicat rfr, amenda, alexander isak, UEFA a dat verdictul după incidentele de la România – Suedia