Mondo News

Comunitatea Forestierilor avertizează: Românii riscă să rămână fără lemn de foc în 2019

Vineri, 14 Decembrie 2018 13:53
Scris de: Vlad Economu
Comunitatea Forestierilor avertizează: Românii riscă să rămână fără lemn de foc în 2019

Comunitatea Forestierilor – Fordaq România avertizează asupra amplificării blocajelor și nemulțumirilor din sectorul forestier, menționând scăderea volumului de masă lemnoasă contractat pentru recoltare la licitațiile organizate de Romsilva, potrivit unui comunicat al organizației, citat de Agerpres.

Conform documentului, o scădere a volumului de masă lemnoasă recoltat va conduce la o criză majoră de resursă în a două jumătate a anului 2019, cu efecte directe potențiale în apariția unei noi crize de aprovizionare a populației cu lemn de foc și o contractare a activității în industria lemnului.

“La licitațiile principale organizate de RNP – Romsilva pentru producția anului 2019, procentul mediu de adjudecare a masei lemnoase pe picior a fost de 45%, față de 92% la aceleași licitații, organizate anul trecut. Practic singurele județe cu procente mari de adjudecare sunt Neamț (99%) și Suceava (92%), județe preponderent cu resursă de rășinoase și cu activități tradiționale de prelucrare primară a lemnului, zone în care sunt localizați și mari procesatori de masă lemnoasă. Dacă excludem cele două județe din rezultatele licitațiilor, procentul național de adjudecare scade la 34%, cu peste 1,5 milioane mc mai puțîn decât masă lemnoasă adjudecată pentru producția anului 2018. Sunt multe județe în care nu a fost adjudecat, de către agenții economici din sectorul de exploatare, nici măcar 1 mc masă lemnoasă: Bacău, Vrancea, Argeș, Buzău, Galați, Teleorman, Ialomița și multe altele, cu procente foarte mici de adjudecare”, se spune în comunicat.

Potrivit Comunității Forestierilor – Fordaq România, suprareglementarea acuzată în ultimii ani de reprezentanții sectorului silvic, aplicarea unor măsurile artificiale și contraproductive, subfinanțarea sectorului forestier, abuzurile controlului, denigrarea permanentă a activităților din sectorul forestier, au condus în timp la blocajul care se prefigurează.

“În sectorul forestier și în întreagă ramură a industriei lemnului, sub pretextul și prin exacerbarea problemei reale a tăierilor ilegale, s-a ajuns succesiv de la o problema de mediu în anii 2013-2015, la o criză socială – criză lemnului de foc în anii 2016-2017 și, în final, la destabilizarea pentru întreagă ramură a economiei forestiere în toamna anului 2018 – o criză economică. Decidenții politici au reacționat în această perioada prin suprareglementare, pentru combaterea fenomenului tăierilor ilegale. Rezultatul a fost faptul că masă lemnoasă cu proveniență legală, înregistrată în acte de punere în valoare întocmite de administrația silvică, cumpărată la licitație și legal exploatată pe baza de autorizație, să fie declarată fără proveniență și confiscată, pentru că un operator a uitat să dea un click într-un sistem informațional. Suprareglementarea și supracontrolul, asemeni unui medicament luat în doze prea mari, au ajuns să îmbolnăvească întregul circuit al sectorului forestier. Astfel a fost îngreunată până la blocaj recoltarea masei lemnoase de pe micile proprietăți forestiere (peste 800 000 mici proprietăți existente în mediul rural al României) și au apărut blocaje ale licitațiilor, iar în final oferta redusă a condus la o criză a aprovizionării cu lemn de foc a populației”, au declarat reprezentanții Fordaq.

Conform comunicatului, criză lemnului de foc a condus la creșteri generale ale prețurilor, atât pentru populație, cât și pentru industrie. Industria a încercat să se adapteze folosind resursă din import. De la exporturi de aproximativ 2 milioane mc de cherestea și 400.000 mc buștean în 2013 s-a ajuns în perioada 2017-2018 la o scădere a exporturilor de cherestea de molid, până la 0,7 milioane mc. Exporturile de buștean au dispărut și s-a ajuns la importuri de aproape 3 milioane mc, echivalent lemn rotund rășinoase în 2018. În final, costurile economice ale perioadei 2013-2018 și prețurile foarte mari ale resursei au condus la o pierdere a competitivității industriei lemnului din România, care s-a contractat puternic în a două jumătate a anului 2018.

“Denigrarea permanentă a activităților din domeniul forestier au condus și la o pierdere accelerată a forței de muncă din sector, lucrătorii forestieri profesioniști găsind ușor locuri de muncă în Europa. Sectorul de exploatare a lemnului este complet dezorientat și decapitalizat, iar cea mai mare parte a agenților economici au dificultăți majore în reluarea ciclului economic. O altă cauza a blocajelor este subfinanțarea cronică a sectorului forestier! În Programul Național de Dezvoltare Rurală, domeniul pădurilor reprezintă sub 1%, deși pădurile acoperă 30% din suprafață țării și se vorbește atât de mult despre importantă pădurilor, deși în multe zone rurale, deindustrializate, resursă de lemn este singură resursă pentru dezvoltare rurală! Sectorul forestier suferă de lipsa drumurilor forestiere – scosul – apropiatul masei lemnoase se face prin semitarare pe distanțe lungi, înregistrând costuri de mediu mari, sectorul suferă de lipsa tehnologiilor de exploatare prietenoase cu mediu și de lipsa compensațiilor pentru restricțiile impuse proprietarilor de păduri, cu suprafețe incluse în arii protejate”, se afirmă în comunicat.

De asemenea, organizația menționează că în tot acest răstimp dezbaterile publice au fost deturnate de temele false privind ‘dispariția pădurilor’, cultivate obsesiv.

“Falsitatea temei este cu atât mai evidență cu cât datele Inventarului Forestier Național arată că starea pădurilor României este bună. Perioada de tranziție a ultimilor aproape 30 de ani a fost parcursă fără pierderi majore: suprafață pădurilor a crescut. Recoltăm aproximativ 60% din creșterea pădurilor. Stocul de masă lemnoasă în păduri a crescut în ultimii 30 de ani. Pentru evitarea unei crize majore în sectorul forestier în 2019 sunt necesare măsuri urgențe pentru: eliminarea suprareglementarii; deblocarea măsurilor din PNDR 2014-2020 pentru sectorul forestier și o alocare financiară proporțională cu importantă sectorului în PNDR 2021 – 2027; eficientizarea controlului pentru diminuarea în continuare a tăierilor ilegale, concomitent cu practici unitare și eliminarea abuzurilor”, se mai spune în comunicat.

Sursă foto: business24

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

simona halep, fed cup, modificare format, refuz Motivul pentru care Simona Halep va refuza să joace la Fed Cup


cimitir vesel, sapanta, loc de veci, pret Cât costă un loc de veci în Cimitirul Vesel de la Săpânța? O să te umfle râsul


vocea romaniei, pro tv, jurat nou, andra, horia brenciu, inlocuire, sezon 9 Andra, înlocuită de la Vocea României! Pe cine a adus ProTV în juriu


horoscop 24 iunie 2019, horoscop luni, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 24 iunie 2019. Capricornii au multe drumuri de făcut, iar Peștii sunt plini de energie