Mondo News

CEx al PSD a amânat alcătuirea componenței Guvernului Dăncilă. Motivul real are legătură cu DNA

Luni, 22 Ianuarie 2018 18:31
Scris de: Vlad Economu
CEx al PSD a amânat alcătuirea componenței Guvernului Dăncilă. Motivul real are legătură cu DNA

Comitetul Executiv al PSD se va reuni, luni, pentru a decide componența Guvernului Dăncilă. Apoi Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară și se va pronunța prin vot asupra învestirii noului Cabinet, notează mediafax.ro. Dar și adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie.

Update: Liderii PSD au amânat votarea listei de miniștri pentru un Comitet Executiv, care va avea loc vineri. Oficial, Liviu Dragnea a explicat că înainte de a vota lista de miniștri se va discuta despre modificări ale programului de guvernare, dar neoficial altele sunt cauzele acestei decizii.

Un om extrem de important în viitorul Guvern este Paul Stănescu, cel care ar trebui să preia Ministerul Dezvoltării și funcția de vicepremier. În plin proces de negociere pentru formarea Guvernului, DNA a solicitat la ÎCCJ redeschiderea unui dosar vechi de opt ani pentru Paul Stănescu, iar o decizie în acest sens va fi anunțată joi de către judecători.

Potrivit surselor din PSD acesta este și motivul pentru ca s-a amânat pentru vineri votul pe lista miniștrilor, scrie știripesurse.ro. O eventuală redeschidere a dosarului lui Paul Stănescu va pune PSD într-o poziție extrem de dificilă. A merge mai departe cu nominalizarea va însemna asumarea de către PSD a faptului că vor numi în Guvern un ministru cu dosar penal și care va bătători drumul către sediul DNA.

Știre inițială

Potrivit declarațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose. Respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, că și cel precedent, 28 de membri.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu, care a demisionat), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene, demisionar și el).

Tudose și Ciolacu au fost acuzați de unii social-democrați că sunt susținători ai “statului paralel”, chiar în ședința CEx în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcție, deși Cabinetul era considerat demisionar că urmare a demisiei premierului.

Executivul Dăncilă va avea și nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urmă să fie cei 3 vicepremieri.

La Ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care și-a retras, în CEx al PSD, candidatura de la funcția de premier.

La Ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romașcanu.

Și la Ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, și președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

Ioan Denes va fi un alt ministru nou din Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CEx al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la Ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Simon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de Afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Șova (Comunicații), Andreea Pastirnac (Românii de pretutindeni).

Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul – și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.

Sursă text: mediafax.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

Horoscop 20 ianuarie 2019, horoscop duminica, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 ianuarie 2019. Gemenii primesc niște bani, iar Leii sunt destul de retrași


boo a murit, catel, pomeranian, probleme cardiace, boo, catel dragut Boo a murit! “Cel mai drăguț cățel din lume” avea 12 ani


mihai bobonete, bobita, las fierbinti, interventie chirurgicala, probleme, sanatate Mihai Bobonete alias ‘Bobiţă’ din Las Fierbinţi, anunţ trist pentru fani! Problemele de sănătate îl vor ţine imobilizat la pat o perioadă


luna sangerie, eclipsa totala luna, eveniment astronomic, observator astronomic, ianuarie 2019, 20-21 ianuarie, Luna sângerie. O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie